Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Оберто, граф ди Сан Бонифачо“, опера в две действия от Джузепе Верди

Снимка: Wikipedia
Либрето: Темистокъл Солера
Премиера: 17 ноември 1839 г. в Ла Скала, Милано.

Действащи лица:
• Граф Оберто ди Сан Бонифачо – бас
• Леонора, негова дъщеря – сопран
• Куница, сестра на херцог Едзелино да Романо – мецосопран
• Граф Рикардо Салингуера – тенор
• Имелда, приближена на Куница – мецосопран

Действието се развива в Басано, град в северна Италия, през 1228 година.

Първо действие
След последната битка замъкът Басано вече принадлежи на херцог Едзелино да Романо. Рицари и граждани на Верона поздравяват граф Рикардо Салингуера , който ще се жени за сестрата на херцога, принцеса Куница. Този брак трябва да подкрепи могъществото на Верона и да сложи край на междуособните войни. Рикардо възхвалява на всеослушание достойнствата на годеницата си и приятелството си с Едзелино. Всички се разотиват. Идва Леонора, дъщерята на прокудения граф Оберто ди Сан Бонифачо. Предстоящата сватба не радва девойката. Младият граф някога е бил неин любим. Появява се Оберто, който тайно се е завърнал от Мантуа. Той решава да предизвика Салингуера на дуел заради поруганата чест на дъщеря си. Двамата се отправят решително към замъка.
В сватбената зала в двореца цари въодушевление, но принцесата е смутена от мрачно предчувствие. Рикардо се опитва да успокои Куница, като й се кълне във вярност и любов. Влизат Леонора и Оберто. Принцесата е развълнувана от появата на смъртния враг на любимия си. Леонора се обръща към Куница, като й разказва как Рикардо под чуждо име я е съблазнил и е обещал женитба. Салингуера не отрича, а на свой ред обвинява Леонора в измяна. Вбесеният Оберто предизвиква Рикардо на дуел. Младият граф отказва да се бие със стареца.

Второ действие
Останала сама, Куница скърби за загубеното щастие. Тя решава да накара Рикардо да се ожени за Леонора. В двора на замъка са се събрали рицари, които се опитват да убедят стария граф да се откаже от дуела. С тази цел и херцог Едзолино му възръща земята и правата. Но Оберто е непреклонен – той обвинява целия род Салингуера в подлост и страхливост. Рикардо изважда своя меч, но Куница успява да предотврати кръвопролитието и предлага на Рикардо да вземе за жена Леонора. Младият граф е съгласен, но Оберто отново го оскърбява. В изблик на ярост, Рикардо убива стареца. Куница се опитва да утеши нещастната Леонора. Рикардо, измъчван от угризения, решава да напусне страната и да остави на Леонора всичкото си богатство. Девойката обаче взема решението да влезе в манастир.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделен следобед с осем годишни времена: Вивалди, Пиацола и Джошуа Бел

Концертната разходка из летните европейски фестивали за класическа музика в "Неделния следобед" на 3 юли завърши с една августовска вечер на 2021 година, когато в рамките на най-големия и демократичен фестивал за класическа музика в света – BBC Proms в Лондон, са представени "Осемте годишни времена" на знаменития американски цигулар Джошуа Бел и..

публикувано на 04.07.22 в 09:06

"Нос" на Шостакович, спектакъл на Баварската държавна опера

Операта "Нос" на Дмитрий Шостакович е първата му реализирана творба в този жанр. Написана е през 1927-1928 година на основата на едноименната повест на Николай Василиевич Гогол от 1836 година. Либретото е от самия композитор с добавки от Евгений Замятин, Александър Прейс и Георгий Йонин. Самият Шостакович споделя: "Когато пишех музиката, най-малко..

публикувано на 02.07.22 в 08:35

"Нос", опера в три действия от Дмитрий Шостакович

Музика: Дмитрий Шостакович Либрето: Дмитрий Шостакович, Евгений Замятин, Александър Прейс, по едноименната повест на Николай Василиевич Гогол Премиера: 18 януари 1930 г. Действащи лица: • Платон Ковальов, колежански инспектор – баритон • Иван Яковлевич, бръснар – бас • Прасковя Осиповна, негова жена – сопран • Квартален надзирател – тенор • Иван,..

публикувано на 01.07.22 в 18:44
Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска

Среща между пиано и цигулка

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев. Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където..

публикувано на 01.07.22 в 14:51

Румен Бояджиев-син: Най-големият враг на изкуството е егото

Той носи името на баща си и се гордее с това, но макар и двамата да се занимават професионално с музика, твърди, че "се борят в различни жанрове". Скромен и самокритичен е и упреква сам себе си, че не проявява достатъчно самодисциплина, за да работи толкова, колкото би му се искало. В разгара на един много успешен и плодоносен творчески сезон,..

публикувано на 01.07.22 в 09:35