Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вторник, 25 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 46 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Културният модел „малко градче – авангардно изкуство“ – добрите примери на Прилеп (Северна Македония) и Церкно (Словения) – разговори, интервюта с местни носители на некомерсиалната култура – Златко Каучич и „Любойна“, перспективи за развитие на деурбанизирания авангард.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
Концерт на Селин Боначина, Крис Дженинг, Джон Хедфийлд от INNtöne Jazz Festival, Германия през 2021 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и етно от Гърция и остров Кипър. Участват: Христос Сикис, „Трио Теке”, „Мосю Думани”, певицата Катерина Пападопулу и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Борис Карлов, Гюрга Пинджурова, Борис Машалов, Верка Сидерова, Петко Радев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Мързеливият Джек“, по шотландска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Вълшебната флейта“ от Камил Беднарж
Музика: Моцарт

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Ивана Мурджева
• България и светът на този ден: Навършват се 95 години от смъртта на Иван Милев – разговор с директора на художествената галерия в родния му град Казанлък д-р Пламен Петров – за новото експозиционно пространство, от което емблематичното платно на художника „Ахинора“ ще радва зрителите.
• В Деня на БНР – разговор за предизвикателствата пред БНР в условията на пандемия, за предстоящото през 2022 година и за тазгодишните награди „Сирак Скитник“.
• В деня, в който излиза последният доклад на Международния валутен фонд - има ли промяна в прогнозите на фонда за перспективите пред световната икономика в светлината на пандемията от Covid-19 и появата на нови щамове на вируса?
• Главен герой: проф. Греди Асса – един от 24-мата Български посланици на културата за 2021 година.
• Минути на редактора: В Деня на българското радио ви представяме един радиочовек – Весела Марчева, редактор в Албанска редакция на Радио България.
• Образованието влиза в час
Здравното образование в началния образователен курс в контекста на променените условия в училищата след Ковид пандемията.
В последния месец децата от началния образователен курс „свикнаха“ с антигенните тестове. Всеки понеделник те започват учебната седмица с бързо тестване, подпомагани от учители и родители. Изглежда че децата се справят повече от добре. Бързо се адаптират към промените и завишените изисквания към тях. Но какво наистина се случва с тях? Колко е страшно и срамно теста да „излезе“ положителен?
Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните.
Събеседници Събеседници: Радосвета Стаменкова – изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, и Анина Чилева – психолог и експерт по обществено здраве в Национален център за обществено здраве и анализи.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни
водещ: Диляна Трачева

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• БНР на 87 години днес. Разговор за празника довечера в Първо студио на БНР по повод годишните награди за журналистика „Сирак Скитник“.
Гости в студиото - Весел Цанков и Петър Бакалов, сценарист и режисьор на спектакъла
• Радиото като математика, информатика и изкуство- разговор с експерта Радослав Марков
• Сатиричният театър с предстояща премиера на „Експлозивна комедия за големия взрив“ от Александър Секулов
Две нови заглавия на книжния пазар:
• „Бавно“ от Милан Кундера – представя Надежда Московска
• „Изкуството на бизнес войните“ от Дейвид Браун - представя Димитър Събев
• Кинопрожекции в Полския институт в София по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста 27.01.2022
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
водещ: Валерия Христова
Музика, избрана от слушателите

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
водещ: Венета Гаврилова
• „Това не може да се преведе“ или за честта на преводача – разговор с професионални преводачи за депрофесионализацията на преводачеството, машинния „превод“, обучението по български и самоотказването от привилегията да притежаваме собствен културен език
• Езикови справки по радиото
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Археологическите загадки по българските земи
Мегалитни съоръжения в планините Странджа и Средна гора
В предаването ще разкажем за загадките, които крият мегалитните съоръжения Бегликташ в Странджа и Скумсале в Средна гора. За какво разказва откритото от археолозите, какви са работните хипотези и какви въпроси чакат своите отговори...
Всичко това слушателите ще научат от ст.нс. д-р Цоня Дражева – директор на РИМ в Бургас и доц. д-р Алексей Гоцев от Националния археологически музей с институт при БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Театърът като учебник за човешката природа – за гмуркането в бездната на човешката душа и за капаните на егото говорим с театралния режисьор Стайко Мурджев и зам.-директора на Благоевградския театър Севар Иванов
• Моята история, моята тема
С „Господин Никой“, за когото „Нямаше нищо по-хубаво от лошото време“ – десет години от смъртта на актьора Коста Цонев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
водещ: Юлия Гатдерова
Припомняне на произведенията, които участват в класацията

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
водещ: Силвия Тихова
В памет на виолончелиста Любомир Георгиев по повод 70 години от рождението му.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
За новото издание на Sofia MENAR Film Festival. Ще се разходим из културата и традициите на ислямския свят. Очаквайте и поредицата „Градски детектив“.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Между барока и рока
водещи: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев
Барокови творби на италианския органист и композитор от късния Ренесанс, представител на Венецианската школа – Джовани Габриели, (ок. 1554/1557-1612).
Песни и авторски изпълнения на американската рок формация „Мистър Мистър“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 26 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 69 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Истории, които разказват за други истории В предаването гостуват доцент д-р Веселина Вачкова – историк, културолог и изследовател, както и Румен Дечев –..

публикувано на 25.05.22 в 16:26

Сряда, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 68 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Събеседник ще бъде един от водещите актьори на варненския драматичен театър Стоян Радев, който в последните години се изявява все по-успешно и като режисьор. Ще..

публикувано на 24.05.22 в 15:05

Вторник, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 67 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Как се гради традиция – Джаз форум Стара Загора на 10 години. Гост – създателят на фестивала Венци Благоев. Говорим си както за предстоящото издание, сред чиито..

публикувано на 23.05.22 в 12:04

Понеделник, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 66 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник В навечерието на 24 май и като отбелязване на една година от възстановяването на "Заедно след полунощ", темата ще бъде Книгите и..

публикувано на 22.05.22 в 08:35

Неделя, 22 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожицата" от Иво Андрич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Радостина Кънева, Атанас Вълчев, Гергана Димитрова,..

публикувано на 21.05.22 в 08:05