Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Хижар“ вече официално е професия

Хижа „Червената шапчица“ на Витоша
Снимка: Фейсбук страница на хижата

“Хижар“ вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея.

До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители, бармани, камериери, камериерки и други длъжности, които не отговарят на спецификата на положения труд.

Какво ще включват изискванията към професията и с какво те ще помогнат на заетите в тази дейност?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Васил Николов, изпълнителен секретар на сдружение „Български туристически съюз“:

“Често пъти ни беше поставян въпросът “като какъв да назначим хижаря“, тъй като такава професия няма в класификацията. Затова я предложихме с помощта на Министерство на туризма и на други организации на Министерство на труда и социалната политика и професията беше допълнена. Направена е чисто административната крачка.

Хижа „Боерица“Професията “хижар“ винаги е съществувала, просто не е била административно записана и хората бяха назначавани на други длъжности.“

Всяка хижа има своята специфика. Има хижи, които са високо в планината, до които достъпът става само пеша и евентуално с муле и катър. Има и такива, при които дори по този начин в момента е възпрепятстван достъпът и зимата може да се стига само със снегоходки.

Често се случва хижарят да е там, а събота и неделя да идва някой да му помага, защото тогава се очаква по-голям поток от туристи. Рядко има хижи, които се обслужват от повече от двама души.“

“Това, което ще се промени с вписването на професията, е, че хижарите ще бъдат назначени по един правилен и законосъобразен начин. Защото в професията “хижар“ ти си и готвач, и посрещаш туристите, и чистиш след тях, трябва да разбираш и от дребни ремонти.

Това е съвкупност от различни компетенции, които този човек трябва да притежава. И когато той бъде назначен като “салонен управител“, няма как в длъжностната ме характеристика да влизат всички дейности и се прави формална длъжностна характеристика, която не отговаря на спецификата на неговата заетост.“

“Мислим и как да се изработи държавен образователен стандарт по професията, да бъдат изготвени и съответните учебни планове. Ние имаме център за професионално обучение към Български туристически съюз, в който се обучават планински водачи. По същия начин можем да обучим хижари. Човек за хижар се намира много трудно, защото не всеки би могъл да се справи с тази работа.“

Темата коментира Владимир Спасов, дългогодишен хижар и управител на хижа „Еделвайс“:

“Трябва планината да ти е в кръвта. Няма учебник, по който да прочетеш как се става хижар. Аз съм израснал по хижите от дете.

Трима души поддържаме хижата, взимам и допълнителни хора за събота и неделя, един или двама души.

В момента в договорите ни пише “управител на хижа“. Не виждам разлика между “управител“ и “хижар“.

Разчитаме на човекопоток, в момента сме събрали доста хора. Голяма част от хората ни са редовни посетители. Там, където няма посещение, значи има лоша организация.“

Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Велков, управител на хижа „Червената шапчица“:

“Не съм особено въодушевен от промяната, тъй като това е един добавен ред в един списък с професии и това само по себе си нищо не значи.

Вече имаше една длъжност в същата таблица и в същата осигурителна група – “управител, хижа“, така че всичко е в ръцете на БТС и Министерство на туризма.

Има много неща, които винаги съм си мечтал да бъдат задължителни за един хижар в личен план – да бъде радиолюбител, да може да ползва радиостанции, задължително да може да оказва първа помощ. И други такива неща, които са трудни за регулиране и отнема време да бъдат научени.“

Чуйте разговорите в звуковите файлове.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25