Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът овцевъд

3
Снимка: Зорница Гъркова

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус.

Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика, докато се хранят, а стопанинът им се учи от тях и заедно с тях. 

Тодор отглежда овце от френската млечна порода Лакон съвсем отскоро, след като дълго време работи в чужбина. Лакон е една от най-отглежданите породи овце във Франция и носи името на възвишенията Лакон в департамента Тарн, а от нейното мляко се произвежда световноизвестното сирене „Рокфор“.

Фермата на Тодор е в разложкото село Елешница, където повече от 20 години се провежда музикалният фестивал „Рок Елешница“. 

За съвсем новото поприще на Тодор в овцевъдството, но и за попрището на барабанист, свирил в благоевградската група „Блек Роуз“, чуйте в звуковия файл.

Снимки – Зорница Гъркова и личен архив на Тодор Дерлоков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58

Морето и околната среда: как защитаваме водите на България

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..

обновено на 26.09.24 в 11:53

По дирите на сиренето

Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..

публикувано на 26.09.24 в 10:44
Александър Димитров и водещия на предаването

От английски до унгарски: Пътешествието на един млад полиглот

На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..

обновено на 26.09.24 в 10:31