Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радиото е любов и дом

Сценаристът и режисьорът за официалната церемония по връчването на Наградите "Сирак Скитник"

Фоайето пред Първо студио на БНР
Снимка: Таня Димова

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост.

Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си награди. А годишната награда на БНР "Сирак Скитник" е учредена през 2001 г. Тя се присъжда за принос в развитието на БНР като обществена медия, носи името на първия директор на Радио София Сирак Скитник – талантлив художник, критик, поет, театрал и общественик. Награда се връчва на 25 януари в Деня на радиото всяка година.

Разговор за празника довечера в Първо студио на БНР по повод годишните награди за журналистика „Сирак Скитник“. Гости в "Артефир" са Весел Цанков и Петър Бакалов, сценарист и режисьор на спектакъла.

Весел Цанков: "Довечера празникът ще бъде хубав, но като в условията на една пандемия. Но ограниченията са си ограничения, но нашите мисли летят високо. За музиката ще се погрижи нашият страхотен Оркестър за народна музика. А Петър Бакалов, като един опитен режисьор, е успял да композира един много хубав спектакъл. Нашите слушатели могат да го слушат по програма "Хоризонт", в ефира на Радио Шумен и могат да го гледат на сайта на нашето радио или в социалните мрежи и така индиректно да съпреживеят нашия празник."

Петър Бакалов: "Сложна компилация е да се направи такъв спектакъл. Аз много обичам Първо студио – едно изключително за запис на музика студио, строено с модерен замах. А БНР има голям Симфоничен оркестър, Биг бенд и Народен оркестър, които ще бъдат домакин тази вечер. Освен маестро Димитър Христов, който ще изсвири няколко чисто инструментални пиеси, има и гост солист – Петя Панева, млад човек с майсторство и любов към истинската народна песен.

Щастлив съм, че работя в БНР в програма "Христо Ботев", защото това е единствената територия за култура. Прави се култура, не нещо случайно, а нещо изстрадано, нещо премислено."

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чавдар Николов

Смелост в политическата карикатура е да преодолееш собствените си задръжки

"Прас-прес" навърши пет години и авторите му казват, че все още са невъзпитани и млади и имат хъс да ни показват несъстоятелността на политиците у нас.  "Прас-прес"  е дело на карикатуристите Чавдар и Алла Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки. "Кориците на "Прас-прес" могат да се видят в специална изложба в галерия "Орловска" в Габрово. "Със..

публикувано на 25.05.22 в 12:53
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните маршрути в Украйна и травматичните репортажи от засегнатите от войната региони. Анна Придатко представя..

публикувано на 25.05.22 в 10:25

Езикът – този любим човек

Езикът, подобно на родния ни град, подобно на страната, на която принадлежим, е един от любимите ни хора, към които трябва да подхождаме с грижа. Опознаваме го, харесваме го, доверяваме му се, но това не ни пречи да му се ядосваме за всички малки кривини, които носи и поддържа в себе си, за опита му да се нагоди спрямо времето и хората, макар да не е..

публикувано на 25.05.22 в 09:10

Културата е вечност

Националната програма "Христо Ботев" се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името на Ботев. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.),..

публикувано на 24.05.22 в 18:35

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Представлението "Локдаун №5" е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от собствената си практика, като в представлението Сребрина влиза в ролите и на режисьор, актьор и драматург. В работа си по представлението актрисата използва реални ситуации, като залага на факта, че в Средновековието в Европа се появило..

публикувано на 24.05.22 в 17:55