Предложения за присъждане на голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на БНР 2021

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна м едия, наградите са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – програма „Хоризонт“ на БНР - за висок професионализъм в отразяването на изборите през годината и силен фокус върху отразяване на пандемията от Covid-19 и ваксинацията.

Програма „Хоризонт“ реализира най-мащабното отразяване на парламентарните избори – последователно на 4 април, на 11 юли и изборите на 14 и 21 ноември /парламентарни и два тура президентски/. Водещата програма на БНР заложи на пълния си капацитет от репортери, кореспонденти в страната и чужбина, както и на колегията зад граница, за да предостави цялостна, точна, бърза, на най-високо професионално ниво информация. отличаващата се линия в подхода на продуциране на отразяването на изборите през годините бяха трите предизборни проекта, осъществени преди всяка от предизборните кампании: проект „Преди избора“, проект „Пренареждане“, проект „България избира“.

Пандемията от Ковид-19 и ваксинацията – с бърза и точна информация от България и света, стотици експертни мнения и коментари, програма „Хоризонт“ осигури на слушателите на БНР максимална информираност по отношение на пандемията, ваксинирането и прилагането на различни методи на лечение. Програмата осъществи проекта „Ковид-19 – една година по-късно“ в четири последователни седмични издания през месец март с акцент върху последствията за здравната система, за социалната система, за образователната система, за финансовата и икономическата система. „Хоризонт“ пое и обществено значимо информационно предизвикателство – отразяването на ваксинацията и борбата с фалшивите новини със седмичната рубрика „Ковид-19 и ваксините – думата имат експертите“. В нея участват водещи инфекционисти, епидемиолози, признати учени в страната и чужбина, които разясняват ползите от ваксините и дават надеждна информация на слушателите.

2.  Номинация на Главна редакция „Радио България“ – „Радио България“ - програмата „България днес“ на 9 езика

В годината, в която отбелязваме 85-ата годишнина на първите предавания на българското радио за чужбина, „Радио България“ възстанови звуковите си програми на 9 езика. Дневният подкаст „България днес“ е уникален продукт в дигиталното пространство не само с многообразието на използваните езици, но и със своето съдържание – микс от новини, теми и музика от и за България, обхващащи всички сфери от живота в страната ни – политика, икономика, култура, спорт, фолклор, традиции, история, туризъм и др. той е и единственото място, където на толкова много чужди езици се представят български музиканти, а тяхното творчество достига до хора от различни националности по целия свят. Над създаването на подкаста работи екип от талантливи репортери, журналисти и редактори, които подбират най-актуалните и най-интересните теми, свързани с България, адаптират ги за чуждоезикова аудитория и представят висококачествен продукт, отговарящ на най-високите професионални стандарти и на критериите за обективност, точност, завършеност и достоверност на информацията, залегнали във философията на Българското национално радио като обществена медия. Многоезиковото звуково разнообразие на БНР в интернет и силното присъствие в социалните мрежи продължават да привличат огромен брой потребители и да реализират впечатляващи резултати с посещения от всички кътчета на света. Създавайки висококачествена журналистическа продукция в текст, звук и картина с информация за и от България на десет езика /български, английски, немски, руски, френски, испански, турски, гръцки, сръбски, албански/, „Радио България“ е без аналог в медийното пространство.

3.  Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ – Галина Траянова

– за значим принос в развитието на БНР

По-голямата част от професионалния път на Галя Траянова преминава в Българското национално радио. Музикален редактор, водещ, автор на предавания, музикален продуцент, главен продуцент и изпълняващ длъжността директор на дирекция „Музикална къща БНР“. Тя бе олицетворение на доброта, всеотдайност и професионализъм. Създател и водещ е на предаването „Звезден прах“, а заедно с композитора Кристиян Бояджиев и на предаването „Концерт 60“. Сътрудничи като музикален редактор на програма „Христо Ботев“ в предавания като „Арт ефир“, „Любовно радио“, „Семейна събота“, „Радиоенциклопедия“, „Политура“, „Академия Комика“, „Кабаре“, блокови предавания и други. Нейната любов и отдаденост на музикалните състави на БНР доведоха до успешното реализиране на стотици концерти, хиляди записи и награди за творческите им успехи.

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Тоня Димитрова – международен редактор

– за новините на БНР като редактор Тоня Димитрова осигурява покритието с международна информация, но тя съвместява и функциите на международен репортер. Успява да осигури важни интервюта с чуждестранни експерти, политици и анализатори, а също репортажи от горещи точки като специален пратеник на БНР. Нейните репортажи и интервюта са запомнящи се и от ефира на предаването „Събота 150“, където работи по теми за геостратегическото разпределение на съвременната политика.

2.  Номинация на програма „Христо Ботев“ – Цветан Цветанов – журналист

– за дългогодишната му работа като музикален редактор на пънк джаз канала на платформата „Бинар“. През десетгодишния период на съществуване на канала слушателите успяха да проследят музикални изпълнения, които в България са трудно достъпни или напълно отсъстващи от музикалната сцена и в радиоефира. Чрез канала и чрез организацията на концерти от същата линия, Цветан Цветанов успя да направи програма „Христо Ботев“ и БНР популярни сред младата аудитория, която радиото се опитва да привлече и като своя.

3.  Номинация на програма „Радио София“ – Божидар Янев и екип за мобилното студио „Вашият квартал е нашата кауза“

– за задълбочения подход в разследването на подадени слушателски сигнали, разработването и представянето на всеки казус, срещите с кметове и граждани на всеки квартал с помощта на мобилното студио на Радио София.

4.  Номинация на РРС Благоевград – Биляна Славчева – журналист

– един от различимите гласове на Радио Благоевград, който вече 20 години „води“ запомнящ се диалог с аудиторията на обществената медия. Това споделят самите слушатели, според които тембърът й е „топъл“, а отношението – „човешко“. Умението й да разговаря със събеседниците, да провокира обратна връзка със слушателите, да изслушва проблемите им и да търси съдействие за разрешаването им, дава възможност за реален поглед върху социално значимите теми, които провокират интереса на слушателската аудитория.

5.  Номинация на РРС Варна – Мая Щърбанова – кореспондент на БНР в Добрич и фоторепортера на Радио Варна Румен Сарандев 

– екипната номинация е за отразяването на 36-дневната сага със забилия се в скалите край Яйлата кораб „Вера Су“. Освен за радиоефира и сайта на националните програми, журналистите работиха и за регионалната – на Радио Варна, с допълнителни материали, важни и интересни тематични разработки и визуализация за аудиторията на Източна България.

6.  Номинация на РРС Видин –  Цветомир Цветанов – редактор Радио Видин

– за създаването на обществено значими и полезни материали, достигащи до хората със своя безпристрастен разказ, с откровените изповеди и мнения на героите в тях. Материалите му са еталон за качествена и обективна журналистическа работа, като разкриват проблемите без да са назидателни, те говорят на езика на слушателя и тъкмо затова са така близо до аудиторията. В работата си отстоява идеи и позиции, които защитават качеството на живот на обикновения човек и правото на равнопоставеност. Предаванията му са посветени на едни от най-болезнените теми на Северозападна България – здравеопазване, общински бюджети, култура, демография, безработица и др.

7.  Номинация на РРС Стара Загора – Анна Турлакова – журналист

– за работата по рубриката „Минутите на „Зелената сделка“. Темата е изключително

важна не само за региона на Радио Стара Загора и България, но и в международен аспект. „Зелената сделка“ засяга живота и бъдещето на хора, градове и райони. Анна Турлакова създаде специална рубрика, която се излъчва два пъти в седмицата във фиксирани часове в програмите на Радио Стара Загора. Работата по тази тема направи „Зелената сделка“ интересна и разбираема.

8.  Номинация на РРС Пловдив – Екатерина Костова – журналист, водещ на информационната програма „Ден след ден“

– участва и инициира редица кампании, защитава каузи, помага с уменията си на хората, които се нуждаят от подкрепа, като представя и дискутира проблемите им в ефир, търси и преследва тяхното разрешение в диалог с институциите. Сред каузите на Екатерина Костова са подпомагането на хората, страдащи от рядкото заболяване муковисцидоза, за връзката на пловдивската общност в Испания с родния й град, популяризирането на културни събития и факти в Пловдив, както реализацията на европейски проекти от община Пловдив в областта на културата.

9.  Номинация на Главна редакция „Радио България“ – Венета Николова – журналист

– любопитството я тегли към желанието да експериментира. Тя съчетава традиционните репортажни форми в радиото с фотографията, операторското изкуство и видеомонтажа. Нейните аудио и видео репортажи представят малко известни факти от природното и културно-историческото наследство на страната ни, разказват за хора с различни таланти и познания за света, за уникални човешки съдби. Като автор на блог за пътешествия и на няколко документални филма, като дългогодишен редактор в направление „Туризъм“ в „Радио България“, Венета има специален афинитет към изследване на малко познати места и на любопитни явления, за които рядко се говори.

10.  Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ - Лилия Големинова

– внучка на един от най-големите български композитори – акад. Марин Големинов, тя непрестанно с финес и очарование отразява всяко музикално събитие. Нейното открояващо се присъствие пред микрофона кара слушателите всекидневно да са на вълните на Радио София, а материалите й носят наслада за всеки. Нейният значим принос е не само към Българското национално радио, но и към българската музикална култура и общественост. Работата й формира една обща положителна нагласа към културата в страната ни, а културата има нужда от  това, особено във време на пандемия.

Награда за радиопредаване/ радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1.  Номинация на програма „Хоризонт“ – Подкастите на програма “Хоризонт” на БНР

– програма „Хоризонт“ винаги и с гордост отстоява своята позиция на информационен лидер в ефира, но без да изостава от последните тенденции в разпространението на информация у нас и по света, като овладява технологичните иновации. През 2021 г. едно от първите програмни решения за достигане до онлайн аудиторията бе създаването на палитра от тематични подкасти, насочени към увеличаващия се дял потребители във виртуалната среда. Те обхващат актуални информационни пространства като разтърсващите промени в живота ни по време на Covid-19 пандемията и социалните последствия от заболяването, промените в бизнеса, икономиката и финансовите правила в новите условия, журналистически разследвания, коментари на събития и тенденции в световната политика, истории за волята и духа, неумолимото, макар и не дотам видимо, навлизане на изкуствения интелект в ежедневието ни и все по-ясно очертаващите се рискове от този процес, нестандартно поднесена информация за по-младата аудитория. Интерес предизвиква и подкастът, подготвян съвместно с Радио България, който разказва за живота, проблемите и успехите на българите в чужбина. В края на годината програма „Хоризонт“ вече има в актива си и десетки аудио епизоди със собствено съдържание, както и такива, които разширяват теми, разработени в основните радиопредавания. Идеите за развитие на подкаст формата включват привличането на нови автори и отразяването на събитията в нови обществени области, осъвременяване и обогатяване на музикалното съдържание в епизодите, по-подробно и задълбочено разглеждане на изследваните процеси и явления в отделните направления.

2.  Номинация на програма „Христо Ботев“ – „История на изкуството за деца“

– поредицата „История на изкуството за деца“ представя най-важните и интересна факти, свързани със световната история на изкуството, заедно с основната мрежа от идеи и понятия, необходими за разбирането му. Тя запълва сериозния недостиг от знания в тази област, дава информация, която изобщо не се изучава или присъства откъслечно, без никакви взаимовръзки в училищните програми. А съвременните исторически открития просто нямат шанс да станат част от днешните учебници. Десетминутните серии са във формата на особен „радиофилм“, който се „случва“ пред очите на слушателите – ефект, постигнат със средствата на разиграването на подходяща за темата фабула и включването на много звукови ефекти и музика от съответната епоха. Тази година „История на изкуството за деца“ отбелязва своето 10-годишно присъствие в ефира на програма „Христо Ботев“ и се радва на силен интерес от малките и вече порасналите слушатели.

3.  Номинация на програма „Радио София“ –музикалният проект „Musicology live“

– в „Musicology live“ се представят ексклузивни и бутикови изпълнения на най-добрите и популярни български музиканти на живо в легендарното Студио 1.

4.  Номинация на РРС Благоевград – предаването за история и национална култура „Изгрей зора“

– предаването има 32-годишна история. Излъчва се всяка неделя от 10:00 до 12:00 ч. форматът и темите му непрекъснато се актуализират, за да отстоява обществената функция на БНР. В последните години се реализира от водещия Валентин Дишев и директора на Регионалния исторически музей-Благоевград д-р Кирил Алексиев. И в отминаващата година предаването разшири спектъра на дискусионните теми, акцентирайки върху поставянето на историческите проучвания и факти в контекст, настоявайки, че писаната история, преди да бъде скована в книги и учебници, е най-напред нечий живот. Дискусията, не налагането на мнение и прочит, предлагането на нови гледни точки към „общоизвестни факти“ са неотделима част от осъществената концепция на предаването. Така то защитава и идеята да бъде адресирано към по-млада слушателска аудитория, търсеща решения на днешни проблеми през възможната поука от историята. „Изгрей зора“ предлага своите теми чрез мнението, експертизата и авторитета на изключително широк кръг преподаватели от основните университети в България, както и на изследователи от институти на БАН.

5.  Номинация на РРС Бургас – кампания за пътна безопасност „СПРИ, дай път на пешеходец“

– провежда се за пета поредна година, като чрез нея БНР Бургас призовава шофьорите да бъдат по-внимателни и толерантни към другите участници в движението. Кампанията се провежда чрез послания, които звучат в ефира на радиото, инициативи в училища и открити паркови пространства и раздаването на специално изработени стикери. Хиляди хартиени знаци, които носят посланието на БНР Бургас са раздадени от началото на инициативата. Те са предназначени за задната част на колата, така че да напомнят на шофьорите, че човешкият живот е безценен и трябва да се пази. Съвместно с Областната дирекция на МВР Бургас се организират срещи в детски градини и училища, на които се разясняват основните правила за движение по пътищата, както и това как трябва да се пресича безопасно. Основната цел на БНР Бургас е посланията за разумно шофиране и толерантно отношение към пешеходците да стигнат до възможно най-голяма аудитория, за да бъдат ограничени инцидентите на пътя.

6.  Номинация на РРС Варна – предаването на Радио Варна „На село“

– едночасово информационно предаване, което разказва за живота в малките населени места на Варненска, Бургаска и Добричка области през 21 век. В предаването репортерите на Радио Варна срещат аудиторията с хората, които не са избрали големия град за свое място, среща слушателите с новите „чуждоземни селяни“, избрали българското Черноморие и Добруджа за свой дом и с онези, които са се завърнали отново на село. Обект на интерес са дисбалансите в обществото – да живееш в град или село; да проследиш как националните политики НЕ се отразяват на живота в малките населени места; да разкажеш проблемите и историите на малцината, които успяват да „правят“ бизнес на село и да осигуряват заетост. В 60-те минути на предаването има запазено време още за регионална етнография, лични истории, местен бизнес, анкетни коментари по актуалните национални или международни теми, изпълнения на автентичен фолклор, туристически маршрути и представяне на забележителности.

7.  Номинация на РРС Кърджали – фолклорното предаване “Полет над Родопите“ и неговия автор Божидар Чолаков

– първото фолклорно предаване в ефира на БНР-Радио Кърджали. Започнало като едночасово предаване по идея на неговия водещ Божидар Чолаков, днес то събира в едно добрата музика и добрите събеседници – от представянето на известни, и не толкова известни певци и ансамбли, през новите им творчески проекти до съборите и раздумките. Едно от най-ценните постижения е „живият“ разговор с гостите, в който се представя всичко случващо се в Родопите – фестивали и празници, съхраняването на традициите и тяхното място в бъдещето. Предаването често се връща към извора, към автентичното, към корените на родопския фолклор – с ясното съзнание той да бъде запазен и предаден на поколенията.

8.  Номинация на РРС Пловдив –предаването „Великите европейци” с автор и водещ Пламен Асенов

–  Поредица от радио-портрети на значими фигури от европейската история, политика, наука, изкуство, култура, социален живот. От 2020 г. поредицата съществува и като подкаст на БНР. Автор е журналистът Пламен Асенов. Предаването е насочено към широк спектър от слушателската аудитория, но търси контакт най-вече с младите хора, както и с хората от средното поколение, които  - израснали в комунистическия режим – имат пропуски в знанията си по отношение на важни европейски събития, постижения и фигури. Всяка седмица, в рамките на близо 15 минути в информационните блокове на Радио Пловдив, както и в предаването „По първи петли“ в ефира на програма „Хоризонт“, слушателите получават, под формата на забавно създаден биографичен портрет, информация за живота и делата на велики европейци. Така и с помощта на образователния и игрови момент, слушателите на Радио Пловдив се запознават с идеите на учени, политици и общественици – „светлите умове“, създатели на идеята за Обединена Европа.

9.  Номинация на РРС Стара Загора – филмът посветен на 85-годишнината на медията „История за радиото“

– Лентата събира документалните свидетелства за създаването и развитието на радиото и историите на хората работили там, разказани по увлекателен начин. Във филма са използвани въздействащите ефекти на игралните възстановки, архивните кадри, заснемане с дрон, анимация. Филмът разказва по интересен начин историята на радиото, която иначе се губи във времето и забравя. Това са истории за ентусиастите, дръзнали да догонват Европа и нейните модерни постижения, защото са безкрайно влюбени в България и родния се град Стара Загора. Сценарист на филма е Здравко Георгиев – директор на Радио Стара Загора, режисьор – журналистката Анна Турлакова, оператор и монтаж – Емил Енчев, звукорежисьор на филма е Георги Генов.

10.  Номинация на РРС Шумен – рубриката „Паметникът на 40“

–  Екипът на рубриката и нейният автор Миглена Стефанова разказват на слушателите и последователите в социалните мрежи историята на изграждането на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. Паметникът, както го наричат шуменци, е емблема на града, видима и различима от километри разстояние. Поводът, чрез рубриката да се припомни важното и любопитното около издигането на монумента на Илчов баир, е 40-та годишнина от откриването на комплекса. „Паметникът на 40“ събира 12 интервюта с историите на хората, вложили идеи, талант и усилия, в изграждането на най-големия паметник в България. Гласовете им са част от Историческия фонд на Радио Шумен, съхранени за всеки, който проявява интерес към историята, културата, краезнанието и туризма.

11.  Номинация на Главна редакция „Радио България“ – „Родина зад граница“

–  Съвместна рубрика и подкаст на Програма „Хоризонт“ и „Радио България“. Публичен форум за среща с представители на българските общности зад граница и с чужденци, избрали България за свой временен или постоянен дом. Започнал  експериментално в Радио София – по идея на журналиста Добринка Добрева, форматът днес е пример на партньорска синергия между националната програма „Хоризонт“ и многоезичната „Радио България“. „Родина зад граница“ разказва за хората, които са избрали България за свое убежище и които живеят в нашата страна под международна закрила. Представяйки начина им на живот, бита и културните им ценности екипът на предаването поставя акцент върху социалната среда, мястото им в местните общности и техните права и провокира позитивна промяна в обществените нагласи спрямо бежанците и мигрантите. Съдържателният обхват на рубриката се надгражда и от историите на нашите сънародници в чужбина, разказани пред „Радио България“ и на живо, в ефир, чрез гости в студиото и слушатели от цял свят. „Родина зад граница“ се превръща и в своеобразен медиатор между институциите и емигрантските ни общности по теми, свързани с политиката за българите в чужбина. Зад рубриката и едноименния подкаст стоят обединените творчески търсения на Добринка Добрева и Станислава Пирчева от програма „Хоризонт“ и на неуморния журналистически екип на „Радио България“, представляван в ефир от Красимир Мартинов.

12.  Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ – номинация за колективна награда: Управителен съвет на БНР

Общественият съвет на БНР излезе със становище, обявено от председателя д-р Милен Врабевски, че номинирането на УС на БНР за годишните награди 'Сирак Скитник' от Музикална къща не отговаря на регламента по награждаването и трябва да отпадне.


Подкасти от БНР