Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков:

Covid унифицира дейността на болниците и ги прави по-зависими от държавата

Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Средният разход за един български пациент се е увеличил и то значително, над 500 лева в сравнение с предходната година. Той варира в пъти между различните болници. Какви са причините пациентът да е все по-скъп на здравеопазването?

Темата коментира в “Нашият ден“ икономистът в областта на здравеопазването Аркади Шарков:

“Множество са факторите, касаещи ценообразуването на един пациент, преминал през болница. По принцип системата на здравеопазването изразходва повече отколкото пациентът заплаща за своето здравеопазване в някои направления, но не във всички.

Работещите в частния сектор плащат 1,5 отгоре и за тези, които държавата осигурява. Има една неравнопоставеност между работещи, такива, които държавата осигурява и съответно трансфер от държавата, когато се заплаща за българския пациент.

В последните две години пандемията минава и с много смъртни случаи в България и по света, което наложи нов тип политика в системата на здравеопазването, а именно в повечето случаи приходите на лечебните заведения зависеха от тяхната дейност. Ако премине пациент, на лечебното заведение ще бъде заплатено.

Последните две години социалните механизми, които държавата създаде за подпомагане на лекарите в Covid системата за добавяне на извънредни клинични пътеки, които да заплащат съответно и лечението, допълнително внесоха едно финансиране, което ще остане под въпрос в момента, в който кризата приключи."

Клиничните пътеки

“Когато един пациент струва по-малко на лечебно заведение, за да го изпишат здрав, можем да кажем, че това заведение изразходва по-оптимално парите. Ако погледнем от другата страна – парите, които държавата дава под формата на пари за клинични пътеки, дали са достатъчни.

Защото клиничните пътеки, които касаят лечението на Covid, бяха вдигнати на 1450 лв. Но множеството анализи на групи лечебни заведения в България сочеха, че средно един пациент струва между 2500-3000 лева на лечебните заведения.“

Печелят ли болниците от кризата

“Нито едно от лечебните заведения не е доволно от това, че има Covid, тъй като бива спиран плановият прием, който им носи по-голямата част от приходите. Covid унифицира дейността на болниците и ги прави по-зависими от държавата.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54