Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

4
Снимка: burgteatre.com

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150 роли.

За творческия тандем Симеон Димитров – Стоян Памуков сегашната постановка на „Лазарица” е всъщност завръщане към пиесата на Радичков, която поставят още преди 30 години, отново на бургаска сцена. Идеята да дадат на текста нов сценичен живот сега, идва от директора на Бургаския театър Борислав Чакринов – поводът е юбилеят на изтъкнатия актьор, а причината – хубавите спомени за представлението, създадено преди три десетилетия.

„Точно преди 30 години гледах спектакъла, посветен изцяло на Homo ludens, на играещия човек. Прекрасен и очарователен. Сега, по повод 70-годишния юбилей на актьора, реших да предложа на двамата творци да се обърнат отново към този текст и те го приеха отговорно и с радост. Една възможност за апогей на дългия им и успешен творчески път”, каза по повод на премиерата Борислав Чакринов.

Публиката в Бургас може да гледа представлението на 26 януари, а в звуковия файл можете да чуете какво сподели за слушателите на „Артефир“ актьорът Стоян Памуков.

Снимки – Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41