Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адв. Мария Шаркова

Фалшиви препоръки за лечение – кой носи отговорност

Адв. Мария Шаркова
Снимка: Архив, БНР

Кой носи отговорност, ако пострадаме, спазвайки фалшиви препоръки за лечение на Covid-19?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Шаркова:

“Този феномен съществуваше и преди епидемията от Covid-19, най-вече породен от факта, че здравната ни система с всичките си недъзи създава условие за недоверие между лекар и пациент, което става причина хората да се уповават на различни конспиративни теории и алтернативни препоръки.

Това се случва много често и когато човек получи тежка диагноза, понякога предпочита да намери по-лесния начин, който много често се оказва неефикасен.

Проблемът е в тенденцията за нарастване на подобни препоръки и информации от началото на епидемията.

Това, което ме притеснява, е не толкова конспиративните фалшиви новини, за които вече има много сайтове и организации, "помагащи" на хората да разберат действителността, а случаите, в които лекари или други медицински лица препоръчват лечения, които не са базирани на медицината, основана на доказателства.“

Отговорността

“Лицето, което приписва лечение, несъответстващо на утвърдените от науката и практиката методи, може да носи гражданска отговорност, да възникне в негова тежест задължението да обезщети пострадалия или неговите наследници, ако е починал.

Освен това се носи административно наказателна отговорност в случаите, когато се препоръчват лекарствени продукти.

Често се рекламират хранителни добавки, като им се приписва профилактична или лечебна функция, което не е разрешено от закона и подлежи на санкция.

Често се твърди също, че дадена хранителна добавка е преминала клинично изпитване, нещо, което няма как да се е случило, по простата причина, че клиничните изпитвания се осъществяват само по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Тук вече и Изпълнителната агенция по лекарствата и регионалните здравни инспекции трябва да се намесват, но виждаме една значителна пасивност, която още повече стимулира подобно говорене и от немедицински лица, но и от специалисти.

Пациентът действително се обърква в разнопосочната информация. От самото начало на епидемията се коментира въпросът за изготвяне на протоколи за лечение на Covid-19. За съжаление не се случи така, че да има един консенсусен протокол, който да се прилага в извънболничното лечение, така и в болничното, което също е проблем, защото в различни лечебни заведения се прилагат различни методи за лечение.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00