Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Николай Урумов:

Това не е биографичен филм, той припомня красивото в творчеството на Петя

Продуцентството в България е мъчение и изтезание

“Филмът категорично не е документален и дори не се занимава само със събитията, случили се преди 42 години. Те по някакъв начин са вплетени във филма. Не се занимаваме с фактология, не искаме да бъркаме в раната, не е това смисълът“, казва в “Нашият ден“ продуцентът на филма “Петя на моята Петя“ Николай Урумов:

“Смисълът е да извадим на показ красивото и смислено творчество на Петя, а не да се бъркаме в нещата, които са се случили преди 42 години. При положение че имаме това великолепно творчество, не мисля, че това е толкова интересно.


Продуцентството в България е мъчение и изтезание. Мисля след този филм да не се занимавам повече с това, защото не мога да си го причиня още веднъж. Този филм ми отне осем години от живота.

В тези осем години успях да се изуча още веднъж. Завърших режисура през 2021 година, вчера си взех дипломата от НАТФИЗ.

В очите на голяма част от хората продуцентите са едни крадци, които просто взимат едни пари и нищо не правят. Смятам, че ако е имало такива практики преди време, в момента все повече продуценти се опитват да правят кино, което да достигне до зрителя.“

Режисьорът учи непрестанно – и от актьорите, и от сценаристите, и от всеки нов филм, който прави. Това е един непрестанен процес. Благодарен съм на образованието, което получих.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/petyaofmypetya
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13-о издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София"

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започва от 25-и и продължава до 29 май 2022 г. Домакин на събитието е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала и тази година е “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят". МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият..

публикувано на 25.05.22 в 14:56
Мануела Саркисян, Цветана Недева и Борислава Борисова (отляво надясно)

Оживяването на книгата "Щастие за деца"

За книгата "Щастие за деца" и за това как тя оживява посредством театъра с Мануела Саркисян и работилница за хартиени птици с Цветана Недева. Както казват самите автори: "Да играем! Камък, ножица, хартия? Театър, ножица, хартия?" Думи от издателството за книгата: "В свят, белязан от различия, е важно да изградим вътрешна хармония. В "Щастие за..

публикувано на 25.05.22 в 13:30
Цветана Манева с

Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"

Фондация "Академия Аскеер" връчи годишните награди "Аскеер" на официална церемония в Театър "Българска армия". Тази година спектакълът се проведе под наслов "Урок по български". По тази тема разсъждаваха и всички номинирани в свои промоционални видеа, които бяха излъчени на церемонията. Вечерта бе съпътствана и с изпълнения на класически..

публикувано на 25.05.22 в 13:15
Чавдар Николов

Смелост в политическата карикатура е да преодолееш собствените си задръжки

"Прас-прес" навърши пет години и авторите му казват, че все още са невъзпитани и млади и имат хъс да ни показват несъстоятелността на политиците у нас.  "Прас-прес"  е дело на карикатуристите Чавдар и Алла Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки. "Кориците на "Прас-прес" могат да се видят в специална изложба в галерия "Орловска" в Габрово. "Със..

публикувано на 25.05.22 в 12:53
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните маршрути в Украйна и травматичните репортажи от засегнатите от войната региони. Анна Придатко представя..

публикувано на 25.05.22 в 10:25