Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Смъртта няма последната дума“ – книга диалог

Повестта „Смъртта няма последната дума“ на доц. Калин Михайлов е книга-галерия и книга-диалог. Тези измислени или реални картини стават повод за диалога на героя и се превръщат в книга. Един отчаян баща, загубил преждевременно малката си дъщеря и разделен с останалите членове на семейството си, търси утеха в „живите картини“, които дъщеря му е нарисувала, преди да си отиде от този свят. Ще му помогнат ли те да намери отговорите на най-важните въпроси в живота, които измъчват сърцето му в Голямата страна на неговото емигрантство?

"Тези картини са много важни за книгата, и за тълкуването и за смисъла. В книгата има преплетени доста автобиографични моменти. Основната героиня всъщност се казва Рита и Рита е художничка, а прототип на Рита е един много скъп член на моето семейство. Една от линиите на книгата е отношението между думите и образите, между словото и рисунката."

Два различни творчески погледа към реалността и това в нас. 

"Тези картини не са обикновени. Картините, които остават след нелепата смърт на Рита, подтикват писателя да ги дорисува със слово. Те затова са живи картини, защото има някакъв елемент на доосъществяване на онова, което е заченато вътре в съответната картина. И това е фантазно-приказният елемент в книгата."

Книгата има елемент на равносметка на изминатия житейски път – опит за равносметка чрез историята на героя, поставена в един по-широк контекст, не само личен. В тази равносметка става ясно, че ролята на Милостивия е много съществена, той е наречен Милостив, защото героят се е убедил в неговата милост и то не принципно, абстрактно, а в милостта му към самия него в някакви ключови моменти от неговия житейски път.

Това е лека и светла книга. Смъртта не е главен герой, даже не е от най-първите герои.

Снимки – изд. Нов човек и Пламена Бачийска, БНР

Чуйте повече от звуковия файл.

Доц. д-р Калин Михайлов (род. 1966 г., в София) е литературовед, есеист и поет, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор e на книгите „Стихотворения“ (1991), „Тихи трипове“ (1998), „Мориак и Бернанос – два романни свята между насилието и любовта“ (2006; с версия на френски език от 2011), „Пролята за теб. Стихотворения и фрагменти“ (2007), „Християнство и идентичност“ (2007), “Християнската литература – между вписването и отграничаването” (2013), “Нужен” (2016). Специализирал е по темата „Вяра и литература“ във Фрибур, Швейцария (1993-1994), с подкрепата на Фондация „Кацаров“, и в Пасау, Германия (2002-2003). Член-съосновател на „Академичния кръг по сравнително литературознание“ (CALIC-ACCL). Лектор по български език и култура в Университета на Саарланд, Германия (2012–2014).

Специализирал е по темата „Вяра и литература“ във Фрибур, Швейцария. През 2012-2014 г. е лектор по български език и култура в Университета на Саарланд. Председател е на Асоциацията за насърчаване на християнското художествено слово „Емпирей“. Пише поезия и проза от ранна възраст, започва да публикува през 1979 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11