Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ярък спомен за незабравимия професор Ростислав Йовчев

Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

Един от обичаните български музиканти с харизматично сценично присъствие и невероятно обаяние, напуснал земния свят на 29 юни 2021 г., само броени дни преди да отбележи 60-ата си годишнина, оставя незаличима следа в съзнанието на своите близки, колеги, приятели и студенти. Това е пианистът, педагогът, музикалният критик и общественик проф. д-р Ростислав Йовчев. Той е роден на 14 юли 1961 г. в София, където започват и заниманията му по музика, а негови първи наставници в голямото изкуство са клавирните педагози Маргарита Хлебарова и Людмила Стоянова.


„Повечето му колеги и приятели – споделя съпругата му Бояна Йовчева – знаят, че Ростислав е племенник на известния от недалечното минало пианист-акомпанятор, публицист и преводач Петър Щабеков, който за него е бил като духовен баща през годините. Но малко известен факт е, че Ростислав е близък родственик на защитника на Видинската крепост майор Атанас Узунов и правнук на доктора по право от Брюкселския университет Петър Стайков – председател на XIII Обикновено народно събрание и министър на правосъдието в правителството на Рачо Петров в самото начало на XX век. Паметта за тези достойни българи се почиташе изключително много от семейството ни, а тази памет респектира и задължава. Затова и Ростислав притежаваше толкова безценни морални качества – той беше закърмен с тях“.

Ростислав Йовчев, солист на Плевенска филхармония
Като солов и камерен изпълнител Ростислав Йовчев активно концертира в България, Европа и Азия. Носител е на отличия от редица престижни национални и международни конкурси, като на много от тях впоследствие е канен и за член на жури. Неговото изпълнителско изкуство притежава гъвкавост и релефност на интонационния рисунък, яркост на динамическите нюанси, тънък усет към драматургическото изграждане в съчетание с изискан вкус и дълбоко познание за индивидуалните особености в конкретния музикален език на изпълнявания автор.

„Той вникваше в музикалната реч на композиторите – казва неговият преподавател в музикалната академия проф. Атанас Куртев – не просто изпълняваше текста, а се опитваше да разбере техния специфичен начин на мислене, техните идеи – това му позволяваше да проникне в дълбочината на музикалния замисъл“.

Проф.Ростислав Йовчев и проф. Ангел Станков
Репертоарът на Ростислав Йовчев обхваща творби и творци от предкласиката до музиката на днешния ден, а като своеобразна константа на творческия му натюрел е пиететът, който той изпитва към българската музикална класика и съвременност. Една от ярките характеристики на концертните му програми, особено в соловите му рецитали, е тяхната тематична насоченост, посветена на конкретни автори или музикални епохи, често включват рядко изпълнявани творби на известни или по-малко познати композитори, както и премиери на нови произведения, много от които са посветени на него. За своето сътрудничество с Ростислав Йовчев, свои мисли споделя и българският композитор Филип Павлов.

Проф. Ростислав Йовчев развива и активна педагогическа дейност у нас и в чужбина. Той е дългогодишен преподавател по пиано в Теоретичния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, а между 2008 и 2020 г. е и завеждащ клавирната катедра на факултета.

Проф. Ростислав Йовчев и дъщеря му

В предаването „Студио музика” на 1 февруари 2022 от 19.30 ч., освен много музика в изпълнение на Ростислав Йовчев, звучат и гласовете на негови близки, колеги и студенти, които споделят свои мисли и спомени от миговете, щастливо преживяни с личността му на творец и човек.

Снимки: rostislavyovchev.blogspot.com, архив на семейството



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Всички в джаза

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще..

обновено на 07.08.24 в 11:05

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2024

1 август Свири Симфоничният оркестър на Хърватското радио и телевизия с диригент Енрико Диндо. 3.00 часа – Едуард Елгар (1857-1934), Концерт за виолончело в ми минор, оп. 85. Солист: Асиер Поло (виолончело). 3.31 часа – Гаспар Касадо ((1897-1966)), Прелюд – фантазия из Сюита за виолончело. Изпълнява Асиер Поло (виолончело). 3.36 часа – Роберт Шуман..

публикувано на 31.07.24 в 08:20

Тромбата на Мишо!

Тромбата на Мишо! Как кой Мишо? Йосифов! Чуем ли нея или пък неговото име, означава едно-единствено нещо: първа класа. Той може да бъде както сериозен и авангарден, така и палав, весел, усмихнат разказвач на вицове без думи и ачик айляк – в зависимост от настроението на музиката, която изпълнява или сам създава – за себе си и за другите. 6-а степен по..

публикувано на 29.07.24 в 17:09