Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Режисьорката Катя Петрова:

Пер Гюнт е герой на модерността

7
Снимка: Иван Дончев

„Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен е най-новото заглавие в репертоара на Театър „София“. Постановката по пиесата на големия норвежки драматург е дело на режисьорката Катя Петрова.


„Пиесата е написана 1867 година, а звучи все едно е написана за днес. През историята за Пер Гюнт поставяме темата за приспособяването, която вълнува целия свят. Пер Гюнт е свързан с консуматорския възглед за получаване и незабавно удовлетворение на всички потребности и желания – всичко да става „тук и сега“. И той се приспособява, в момента, в който срещне трудности, той ги заобикаля. 

Той е герой на модерността, той по някакъв начин прилича и на всички тези хора, които се движат по света в днешно време – те търсят благополучие, искат да вземат дял от богатите развити общества. На края на живота си той трябва да отговаря за греховете си. И аз искам да провокирам всеки един от публиката да си даде отговор на въпросите, които се поставят.


Надяваме се спектакълът да влияе полифонично – и на сетивата, и на чувствата на зрителя, и той да излезе окрилен и вярващ, че човек може да се промени, ако желае“, сподели в „Артефир“ режисьорката Катя Петрова.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В ролята на младия Пер е Александър Тонев, а в образа на възрастния Пер се превъплъщава Ириней Константинов. В представлението участват още актьорите Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденови студентите от НБУ Ралица Нейкова, Антон Димитрачков, Марина Хараламбова, Емилия Тончева и Александър Гочев.

Сценографията и костюмите са дело на Борис Далчев и Михаела Добрева, композитор – Христо Йоцов, звукови картини – Светлозар Георгиев, визуална среда и мапинг – Момчил Алексиев, хореография – Анна Пампулова.

„Пер Гюнт“ се осъществява по проект „Пер Гюнт пътува“ и сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“; „Норвежки финансов механизъм“.

Премиерните представления са на 4 и 15 февруари.

Снимки: Иван Дончев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Ани Бурова: Литературата и образите на "прехода"

Следващите редове са посветени на един динамичен етап в развитието на българската литература, а именно периода след 1989 г. Дали този етап е отговор на промените в обществото, което преживява трансформация от тоталитарен режим към демокрация? Какви са образите на “прехода“, които авторите формират? И защо романът играе ключова роля, като помага за..

обновено на 29.11.23 в 12:05
Марчела-Василена Димитрова

“В нейния глас” с Марчела-Василена Димитрова

Новият спектакъл на режисьора и хореограф Коста Каракашян е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е  поставен в колаборация с драматурга и ко-режисьор Антония Георгиева. След представянето на общите им проекти “Кухня” и “Последният залез”, двамата продължават да създават нови преживявания и да провокират публиката...

публикувано на 29.11.23 в 11:28

С цветовете на Надежда Чипева

Надежда Чипева е едно от най-силните присъствия в съвременната българска репортажна фотография. Камерата ѝ е запечатала героите и събитията – емблематични за годините на така наречения "Български преход".  Снимки – Надежда Чипева

публикувано на 28.11.23 в 18:33

"Празна е стаята на удоволствието" – пътуване във вътрешния свят на човека

"Празна е стаята на удоволствието" е втората част от трилогията на Emergency Theater, в която творческият екип продължава да изследва аспектите на празнотата, които са като "гилотина“ за желаното удоволствие – този път в много интимен контекст. Представление-изследване, което има за цел да отвори публично крехки и неизречени болестотворни аспекти на..

публикувано на 28.11.23 в 16:52

Какво остава да видим на Киномания 2023

След редица широко посетени прожекции в зала 1 на НДК 37-ото издание на Киномания продължава до 3 декември в София, в Пловдив и във Варна, както и в Neterra TV+. Предстои да гледаме филмите на Хаяо Миядзаки, Тайка Уайтити, Фернандо Труеба и Хавиер Марискал и много други. Във втория фестивален уикенд на тазгодишната Киномания на най-големия киноекран..

публикувано на 28.11.23 в 16:40