Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненов: Метавселената може би ще бъде най-силният наркотик

Проф. Маргарита Бакрачева: Виртуалната зависимост е незабележима в началото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социални мрежи и виртуален свят без реалност: как се променя животът на човечеството „под диктовката“ на компаниите с дигитален бизнес?

Темата коментира в “Нашият ден“ Александър Ненов, интернет предприемач:

“Една голяма част от хората живеят във виртуалната реалност още от средата на 90-те години, когато започнаха чатовете с непознати хора в някаква друга точка на планетата. Започна да се говори за виртуални връзки, за хора, които се женят през интернет, но никога не са се виждали. Тогава това беше една модерна абстракция. В момента всеки едни от нас знае какво представлява виртуалната реалност и си я носи в джоба.

Все по-често започваме да чуваме думи като метавселена и за една голяма част от хората не е много ясно какво е това.

Хората си мислят, че в метавселената ще можем да живеем като във филмите. Имаме си един аватар, седим вкъщи с каска или шлем, имплантиран в мозъка и създава усещания, които се проектират от тази каска в нашето тяло. Тогава наистина ще можем да кажем, че сме били някъде във виртуалния свят и сме преживяли нещо, но ние ще го усещаме и физически.


Към този момент ние просто седим с един таблет, който е залепен пред очите ни, това са шлемовете, които се продават. Просто гледаме една електронна игра с не много добро качество.

Концепцията е, докато си седим в хола нощно време, да можем да си сложим каската на главата и да отидем да гледаме някакъв концерт на другия край на света, заедно с наши приятели, всеки от които си седи в хола. Или пък да отидем в галерия или в ресторант, или пък на парти.

Влизането в метавселена за всеки в бъдеще ще бъде неизбежно не само заради това, че го има, но и заради това, че ще предлага много по-наситени сетивни преживявания. Това е и най-големият риск на метавселеваната, защото наркотиците съществуват благодарение на това, че те дават точно това насищане на сетивата, от което хората имат нужда заради това, че живеят в техния сив и ужасен свят. Метавселената ще бъде може би най-силният наркотик.“

Роботизирането

“Роботизирането на човек, особено в ортопедията, благодарение на високите технологии, напредна изключително много в последните години. Имплантирането на чипове и друг тип технологии в нашите тела е нещото, което ще ни вкара в тази метавселена.“

Чуйте от разговора в звуковия файл какво би предизвикало спиране на социалните мрежи.


Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Маргарита Бакрачева, психолог:

“Виртуалният свят в изражението в мрежата е станал абсолютно неразривен от ежедневието. Една от причините е, че в мрежата човек удовлетворява същите потребности, които удовлетворява в реалния свят – усещането за контрол и това за връзки с другите. Непрекъснатият информационен контрол води до още по-голямо търсене.

Ако наркотикът поне в началото може да бъде разпознат в механизма на свикване и привикване, то тук постепенно човек изпитва все по-голяма потребност от ново информационно съдържание. Бих го определила като скрит наркотик.

Разпознаването и признаването, че това е нещо, което не управляваме лично, е стъпката на прекъсването на тази зависимост.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Град Съединение – 139 години по-късно

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия в "Нашият ден" отправяме поглед към град Съединение . За днешната празнична програма разказва кметът на града Георги Руменов . По думите на Руменов настроението в град Съединение е приповдигнато, а жителите имат самочувствието, че са част от честването на великия акт от..

публикувано на 06.09.24 в 09:50

Пловдив празнува в Деня на Съединението

В деня, в който отбелязваме 139 години от Съединението, Пловдив празнува . "Нашият ден" разкрива картина от града, наричан "столица на Съединението" – разказват в "Нашият ден" репортерът Зои Каргиотаки,  Георги Шопов , учител по история във Френската езикова гимназия в града и Стоян Иванов , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив...

публикувано на 06.09.24 в 09:25

Черешови дневници

Борислав Бориславов е един от производителите на череши в кюстендилския край. Завърнал се от чужбина с желание да произвежда в България, най-естественото за него е да направи черешови и сливови градини. Реколтата тази година бе особено богата и голяма част от плодовете бяха оставени по дърветата. Освен за своята дейност и за кюстендилския край,..

публикувано на 06.09.24 в 09:19
Д-р Бирали Бирали и отец Иван Петков

Съединението тогава и eдинението днес

" С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, ... в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. ... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко..

публикувано на 06.09.24 в 08:28

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия

  "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта."  За завета на Съединението и неговата интерпретация 139 години по-късно в "Нашият ден" говорят историците доц. Алека Стрезова, д-р Александър Стоянов, проф. Даниел Вачков и доц. Милен Михов. Доц. Стрезова разказва предисторията на Съединението, в чиято основа стои..

публикувано на 06.09.24 в 08:25