Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционната народна култура – какво знаем и не знаем за нея

Снимка: Румен Сарандев

„В науката има едно такова твърдение, че когато забравим смисъла и започнем да правим всичко по памет с обяснението, че това е за здраве и така са правили нашите баби и дядовци – това е упадъкът на традицията. Това е превръщането на обреда в обичай“, обясни в „Какво се случва“ д-р Георги Мишев, член на Международното общество за етнология и фолклор и автор на редица книги и публикации в тази област. Той е лектор в едногодишната програма на „Къщата на София“, в рамките на която веднъж месечно ще се провеждат тематични семинари, съобразени с празничния календар за представяне на българските традиции и обичаи.

В едногодишната програма ще се разглеждат елементи от традиционната народна култура, като акцентът ще бъде поставен върху практиките от и през античността до съвремието ни. Ще бъде направен анализ на знакови календарни обреди – Бъдни вечер и Коледа, баба Марта, Гергьовден, Еньовден и Горещниците, известни още като Кучешките дни на Сириус. Чрез лекциите публиката ще може да се запознае с нестинарството, маскарадната обредност, преданията за самодиви, змейове и други митологични персонажи. Целта на проекта е да запознае аудитория – хора от всякакви възрасти и с разнообразни интереси – с вековните традиции, вярвания, обреди и обичаи, които са част от нематериалното ни културно наследство.

„В последно време и фолклорът ни, и традиционната ни култура биват много жестоко експлоатирани, а в същия момент са непознавани. Съхраняването им винаги трябва да бъде адекватно на времето, в което живеем“, допълва още Георги Мишев.

Традиционната народна култура има за цел най-вече да ни сближи едни с други и с онова, което остава невидимо за нас. Тя ни дава възможност да се научим да живеем в хармония с природния ритъм. Първата лекция, част от програмата на „Къщата на София“, разказа именно за нейните особености, пластове и явления.

„Традиционната ни народна култура е синкретична. Тя е една амалгама и сплав от материалното и духовното“, допълва още Мишев.

В „Какво се случва“ той даде примери за многообразието на традициите, които се развиват през годините. Тяхната трансформация във времето е настъпвала по различен начин, но никога не и по подобно грубо вмешателство, каквото наблюдаваме днес, целящо да ги превърне в популярни.

Повече за механизмите на съхраняване на традициите и за унаследяването и интерпретациите на фолклорната култура; за митологичните персонажи и тяхната история; за балканския човек и връзката и взаимодействието на традиционната ни култура с другите култури по света; за разликата между обред и обичай – чуйте в звуковия файл.

Следващата лекция от програмата ще бъде на 19 февруари и ще разкаже на публиката за космогонията в античната и в традиционната култура и за паралелите между тях, а един от основните въпроси, които семинарът ще повдигне, ще бъде свързан с това доколко нас, съвременните хора, ни вълнува преданието за това как е възникнал светът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11