Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 11 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 59 част

от 0.30 до 2.00 часа
„Заедно след полунощ“ – Свободни съчинения
водещ: Мартина Кръстева
• Къде и как се реализират жените в науката у нас? Каква е цената на научния прогрес и колко сме далеч от средата и условията за правене на наука в чужбина? Разговор с доц. д-р Антония Трендафилова Вълчева- преподавател в катедра „Астрономия“ на СУ и носител на национална стипендия „За жените в науката“ през 2015 година.   
• Венцислав Йорданов от брейк клуб „Безименните“ към Младежки дом Пазарджик е първият българин, който се класира сред най-добрите 32-а брейкъри в света. Това го кара с увереност да погледне към Олимпиадата в Париж, където брейкът ще направи дебюта си като олимпийски спорт. Рецептата за неговия успех ще научим след 01:30 ч.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
БНР топ 20
Класация за български песни

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате колоритен уърлд, майсторски акапелни камерни и хорови изпълнения от Зимбабве и ЮАР. Участници: Вуса Мхая, „Блек Умфолоси”, „Африка Мамас”, легендите „Лейдисмит Блек Мамбазо”.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любомир Гешковски, Цветанка Варимезова, Илия Аргирова, Денислав Алексиев, Кремена Станчева и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Новодомци в гората“, по славянска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Двойната Лотхен“ от Ерих Кестнер – 3 част

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• България и светът на този ден: Европейски ден на телефона за спешни повиквания 112. Интервю с Цветомир Цеков, директор на дирекция „Национална система“ – МВР.
• Обзор на седмицата с политолога Георги Киряков.
• 13 февруари – Световен ден на радиото. Гост Ива Дойчинова.
• Истории в ефира: среща с Марина Алексиева, поетеса и дъщеря на Миряна Башева – спомен за великата поетеса в деня на нейното рождение с песните, поезията и изкуството днес и преди.
• Минути на редактора: Кои са достойните мъже, които подадоха ръка на останалото без майка дете във Враца и учредиха стипендия за детето до навършване на пълнолетие? Кои са другите благотворителни инициативи, с които мъжете от сдружение „Благотворни приятели“ могат да се гордеят.

от 10.05 до 11.00 часа
Законът и Темида
водещ: Анелия Торошанова
• Киберсигурността –едно от най-важните предизвикателства на 21 век. Къде е България по отношение на проблемите, свързани с киберсигурността и как действа Закона за киберсигурност? Спазваме ли достатъчно добра киберхигиена?
Събеседници:
- Ясен Танев e информационен анализатор, председател на БАРБС – Българска асоциация за развитие на Бизнес софтуер (член на БСК). Основател на дигитално читалище по Кибер сигурност – Safer.bg, един от основателите на гражданската инициатива „Информационна прозрачност“. С 20-годишен опит в индустрията за доставка на софтуерни решение в сферата на търговията, хотелиерство и ресторантьорство. Водещ експерт на БСК по проблемите на информационната сигурност и фискализацията.
- Мирослав Стефанов, експерт по киберсигурност, началник отдел „Оперативно наблюдение и киберсигурност“ – Държавна агенция за електронно управление.
• Минути за антидискриминация: Могат ли хората с физически дефицити да упражняват стопанска дейност. КЗД се самосезира по доклад на д-р Орлин Колев.
Коментар на д-р Орлин Колев, член на Комисията за защита от дискриминация, преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – По делтата
водещ: Албена Велева
• На фокус: Кристон „Кингфиш“ Инграм
• Носителите на наградите за блус музика 2021 г. – 42-то издание на Blues Music Award /BMA/ - 2 част

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Дарина Маринова
• „Спящата красавица“ - Софийската опера и балет чества 40 години творческа дейност на Маша Илиева с балетен спектакъл.
• „Съвременник“ – Владимир Зарев представя авторите в най-новия брой на литературното издание.
• „Отвъд канона“ - третата самостоятелна изложба на Любен Домозетски в галерия Little Bird Place
• „Даскалото е Cool” от Джордже Кокош - премиера в Драматичен театър – Търговище. Режисьор Александър Беровски
• Книга за уикенда: „Гала и Дали“ от Силвия Франк. Разговор с издателката Василка Ванчева
• В коментарната рубрика на изкуствоведката Мила Стоева – „Уловената река“, изложбата на Антония Маринова-Крейзи в Пловдив

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
водещ: Даниела Найденова
Хитови любовни дуети

от 15.10 до 16.30 часа
Мрежата
водещ: Николета Атанасова
• Културата на промяната: проблеми с формулирането на идеите или „гърмящи пиратки“, вместо идеи? Колко важни са „изрезките от вестниците“? Коментар на доц. Георги Лозанов, културолог, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК.
• ЕП представи доклад на тема: „Киберсигурност и заплахи“. Кои са основните сектори, засегнати от кибератаки? Какви са последиците за държавите и обществата? Как може да бъдат защитени? Свършва ли ерата на фейсбук и какво идва на негово място? Събеседник: Спас Иванов, експерт по киберсигурност.
• Защо един анестезиолог написа книга по време на пандемията? Представяме току що излязлата книга „Мигове“ на д-р Борис Таблов, анестезиолог в Нойрупин, Германия.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Янина Богданова
Между два бряга: Боби Макферин

от 17.00 до 18.00 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
водещи: Росен Мирчев, Асен Масларски
Продължава анализа на нестихващите ловни подвизи и излети за разрешените за лов видове дивеч до края на м. февруари.
А в студиото ще бъде един истински композитор, музикант, тонрежисьор и радиочовек, през чиито ръце и уши премина огромна част от продукцията на забавна музика и джаз в БНР (от 1975 до 2000 г.), а след това и в БНТ. Но освен всичко това той е и страхотен рибар, който прекарва повече от времето си не в София, а в лодката си някъде по южното ни Черноморие и Гърция.
Йонко Попов, дами и господа!

от 18.30 до 19.30 часа
БНР представя
водещ: Цвети Бахариева
Песни и пиеси, записани или продуцирани от БНР. Изпълнения на музиканти и групи, лауреати на конкурса „Пролет” на БНР.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикални вечери
водещ: Аделина Александрова
Свири Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин. Предлагаме ви документален запис от концерта, състоял се в на 15 март 2019-а в зала „България“, в рамките на Юбилейния 70-ти сезон на радиооркестъра. Концертът е посветен на Националния празник на Унгария, солист е унгарският цигулар Кристоф Барати. В програмата: творби от Ектор Берлиоз, Макс Брух, Ференц Лист и Бела Барток.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Obsidian Sea, една от най-активните в цивилно време хеви-атмосферик-дуум рок групи, с албум за пръв път от началото на пандемията – разговор с музикантите в студиото и първо слушане в национален ефир на албума Pathos, който излезе официално миналия петък, на 4 февруари.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Български изпълнители
водещ: Елена Хубанова
Архивни записи на големи български инструменталисти: Васил Чернаев, Тамара Янкова, Петър Христосков, Люба Енчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 36 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците както обикновено, са посветени на нашите "кръстници" - в случая, майстора на..

публикувано на 21.10.24 в 08:15

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 35 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Почти изцяло сме на концертна вълна, от пет локации: откритието ни от 2006 Силвия Перес в Общественото радио на САЩ. Два различни записа на "кръстника" ни Хорхе Пардо:..

публикувано на 20.10.24 в 08:15

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35