Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интуитивното музициране и децата с аутизъм

Музикалният проект "Интуиция" разкрива таланта на деца от аутистичния спектър

7
Снимка: Росина Пенчева

Експерименталният музикант Мирян Колев и деца от аутистичния спектър създават музикалния проект "Интуиция". Чрез изразните средства на интуитивно музициране и свободна импровизация те заедно записват материал, който впоследствие музикантът обработва и превръща в албум.

"Понякога аутистите са смятани за хора със забавено развитие, докато истината е, че те имат както специални потребности, така и уникални умения. Целта на проекта "Интуиция" е да насърчи деца от аутистичния спектър да развиват и развихрят тези умения, като им предложи нови начини на изразяване под формата на музициране с разнообразни инструменти в групов формат.", споделя Мирян Колев.

За разлика от конвенционалната музика с нейните тонални системи и композиционни принципи, интуитивната музика е сравнително слабо позната днес. Тя е близка до свободната импровизация и се базира на създаване на момента без задължителни правила.

Мирян Колев
"Интуитивното музициране вероятно е прародителят на музиката – зародило се хилядолетия преди да бъде "открито" и дефинирано. То стои в самата основа на музикалността на Хомо Сапиенс. Една от целите на албума е да даде повече видимост на експериментални музикални практики като интуитивната музика и свободната импровизация. Вярвам, че без да се поставят предварително зададени рамки и очаквания, музиката може да бъде изразена директно – точно по начина, по който извира от съзнанието на децата. В случая важни са не музикалните умения, а предаването на емоции чрез звук в чист вид.", допълва Колев.

Съвместното музициране на Мирян Колев и младите участници от Дневния център "Дъга" е уловено от фотографа Росина Пенчева. С "Интуиция" тя за пореден път навлиза в територия, където рядко стъпва фотообектив и успява да запечата бързо прелитащите моменти на творческия процес. Фотоесето ѝ, както и музикалният албум на Мирян са в пълно съзвучие с мисията на инициираната от нея платформа "Улавяме творчеството" (Capturing Creativity), която запознава публиката с процеси на съзидание в неочаквана обстановка и насочва вниманието към важни социални теми.

Кадрите могат да бъдат видени в сайта на "Улавяме творчеството".


"Идеята на музиканта Мирян Колев и албума "Интуиция" – продукция на платформата Capturing Creativity е да насочи лъч светлина към вълнуващите вселени, стаени у често мълчаливите и наглед чудновати деца, както и да сподели със света тяхното творчество.", споделя Росина Пенчева.

Незаменим партньор в създаването на албума "Интуиция" е сдружение "Асоциация Аутизъм", с чиято помощ се включват младите участници от Дневния център за работа с деца от аутистичния спектър "Дъга" в София. Сдружението е основано през 2003 г. от родители на деца и младежи с разстройства от аутистичния спектър. Негова цел е хората с аутизъм да разгърнат своя потенциал и да пораснат като достойни личности, самостоятелни и добре интегрирани личности в обществото.

Албумът "Интуиция" се представя в различни български градове. След София музикалният проект ще има своята премиера във Велико Търново на 19 октомври от 21 часа в пространството за култура и социални инициативи "ТАМ".


Визуалният артист Росина Пенчева, създател на платформата "Улавяме творчеството" (Capturing Creativity) и музиканта Мирян Колев разказаха в "Артефир" за създаването на албума "Интуиция" и творческия потенциал на децата с аутизъм, разгърнат в музикалния проект.

Проектът "Интуиция" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства" в партньорство със сдружение "Асоциация Аутизъм" и фондация "Иновации в културата".


Снимки: Росина Пенчева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази година лятото си отива на 25 октомври

За "Мери Бойс Бенд" лятото си отива на 25 октомври. Тогава Мери Мутафчиева и компания ще забият в известен столичен клуб и ще ни поканят да пеем заедно любимия рефрен "Отива си лятото, идва есента". На живо ще прозвучат любими песни от албумите "Непознати улици", "Само за теб", "Дългият път към дома", "Щастливи дни" и "Продължавай да мечтаеш", както..

публикувано на 19.10.24 в 08:50

От джаз до фолклор: Музика от Азербайджан

Диригентът Минко Ламбов, познат със своите многостранни интереси в различни жанрове и стилове, беше гост в предаването "Нашият ден". Със солидна кариера, включваща композиране на класическа музика, участие и създаване на редица джаз и поп формации, Ламбов отново доказва своята широка музикална палитра, като подготвя предстоящия етно-симфоничен..

публикувано на 18.10.24 в 12:00

Вечната любов на Анди Гиб

Съществуват ли определения като "божествени фалцети" или "ангелски фалцети"? О, да, несъмнено! И те прилягат идеално на една личност от историята на световната поп музика, която слага своя уникален отпечатък върху нея. Със същия отличителен белег са надарени и неговите братя от английската фамилия Гиб, съставляващи клана "Би Джийс". Налице е..

публикувано на 16.10.24 в 10:30
 Quarto Chamber Orchestra

Quarto Chamber Orchestra и Йордан Камджалов празнуват рожден ден в зала “България”

20 години ще отбележи на 16 октомври Quarto Chamber Orchestra – един от най-успешните български състави за класическа и съвременна музика, доказал се с изключителни участия на международната сцена.  Рожден ден има и Татяна Тодорова – водач на виолите в Quarto Chamber Orchestra. В същия ден е роден маестро Йордан Камджалов, носител на многобройни..

публикувано на 15.10.24 в 16:55

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2024 г.

16 октомври Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Джон Сторгордс. 3.00 часа – Джералд Бари (р.1952), Тапите за уши на Кафка (Kafka’s Earplugs). 3.15 часа – Уилям Уолтън (1902-1983), Концерт за цигулка. Солист: Джеймс Енес (цигулка). 3.46 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Алегро асаи из Соната за цигулка № 3 в До мажор, BWV 1005. Изпълнява..

публикувано на 15.10.24 в 08:05