Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийни кооперативи – това ли е бъдещето

Какво представляват енергийните кооперативи и каква е тяхната роля за модерното енергийно развитие?

Темата коментира в “Нашият ден“ Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум:

“Това е моделът, който се предлага с директива 2018-2021 г. на  Европейския съюз, който стимулира малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници след сдружаването им.

Бъдещето на европейската енергетика е разпределеното производство, много и разпределени по територията на страната по-малки генериращи мощности.

Това са покривни инсталации или други възобновяеми енергийни източници. Когато се изградят тези генериращи мощности, образуват конгломерати от общински или регионални по-малки общности, които се наричат енергийни кооперативи.

По този начин се създава по-голяма енергийна сигурност за страната и по-малко рискове за производството на електроенергия, те произвеждат по-евтина електроенергия. Това е оценено като бъдещия модел на развитие на енергетиката в ЕС.“


Енергиен кооператив –  произвежда и консумира енергия

“Тези бизнес граждани, общини, ВиК дружества, които изграждат със собствени средства, заеми от банки и от части грантове по линията на Плана за устойчивост и възстановяване, се обединяват в по-голям и по-устойчив кооператив, от който получават енергия.

Всеки черпи енергията от собственото производство и когато има излишна дава на съседи и други членове на този кооператив.

Другият възможен режим е да отдава тази енергия в мрежата и за потребления за граждани извън този кооператив.  Това е бъдещият модел, който за голяма радост се приема много положително в Европа – в Германия, в Дания и Гърция.

Само две години след транспонирането на директивата в Гърция са създадени над 900 такива енергийни кооперативи, които са на принципа “споделена инвестиция, споделен риск, споделени облаги.“

Ползите – колко и какви

“Индивидуалният елемент там е в основата на нещата. Никой гражданин на територията на дадена община не може да бъде принуден да инвестира в една покривна фотоволтаична инсталация или в една малка ветроенергийна инсталация или малка биомаса.

Той решава по своя инициатива, изгражда си инсталацията и се присъединява към този клуб.

Това води до много предимства от гледна точка на сигурността. Тези кооперативи се откъсват от елемента борсова търговия, става независим от външни борсови спекулации и високи цени.

Те имат само разходи за инвестиция и смарт управление. Стават част от една система за умни мрежи.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Цвета Димитрова, програмен директор на Института по предприемачество, устойчиво развитие и иновации:

“Енергийните кооперативи са тема, по която работим от повече от три години. Те са свързани с прехода към “зелена енергия“, а също са и едно от израженията на енергийната демокрация по простата причина, че предоставят колективен контрол върху енергийния сектор и представляват едно прехвърляне на властта от корпоративната централизирана икономика на изкопаемите горива към тази, която се управлява от общности.

Идеята е тази нова енергийна концепция да не вреди на околната среда и да подкрепя местните икономики и да допринася за благополучието на всички хора.

Регулации

“Наличието на добра законодателна уредба при нас се бави. Ясно е, че трябва да се транспонира директива на Европейски съюз, която позволява широко разгръщане на тази гражданска общностна инициатива.

Енергийната демокрация е свързана с наличие на специални регулации, защото, ако има такива, те ще изградят социално справедлива енергийна система и ще улеснят универсалния достъп до евтина енергия, което ще доведе до постигане на справедливи цени за обществото и ще създаде добре платени работни места.

Надяваме се с промените, в които се намираме в новия 7-годишен период на функциониране на Европейската финансова рамка, да може много бързо да мине през парламента и да се одобри транспонирането на тази директива в Закона за възобновяемите енергийни източници.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53