Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Енергийни кооперативи – това ли е бъдещето

Какво представляват енергийните кооперативи и каква е тяхната роля за модерното енергийно развитие?

Темата коментира в “Нашият ден“ Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум:

“Това е моделът, който се предлага с директива 2018-2021 г. на  Европейския съюз, който стимулира малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници след сдружаването им.

Бъдещето на европейската енергетика е разпределеното производство, много и разпределени по територията на страната по-малки генериращи мощности.

Това са покривни инсталации или други възобновяеми енергийни източници. Когато се изградят тези генериращи мощности, образуват конгломерати от общински или регионални по-малки общности, които се наричат енергийни кооперативи.

По този начин се създава по-голяма енергийна сигурност за страната и по-малко рискове за производството на електроенергия, те произвеждат по-евтина електроенергия. Това е оценено като бъдещия модел на развитие на енергетиката в ЕС.“


Енергиен кооператив –  произвежда и консумира енергия

“Тези бизнес граждани, общини, ВиК дружества, които изграждат със собствени средства, заеми от банки и от части грантове по линията на Плана за устойчивост и възстановяване, се обединяват в по-голям и по-устойчив кооператив, от който получават енергия.

Всеки черпи енергията от собственото производство и когато има излишна дава на съседи и други членове на този кооператив.

Другият възможен режим е да отдава тази енергия в мрежата и за потребления за граждани извън този кооператив.  Това е бъдещият модел, който за голяма радост се приема много положително в Европа – в Германия, в Дания и Гърция.

Само две години след транспонирането на директивата в Гърция са създадени над 900 такива енергийни кооперативи, които са на принципа “споделена инвестиция, споделен риск, споделени облаги.“

Ползите – колко и какви

“Индивидуалният елемент там е в основата на нещата. Никой гражданин на територията на дадена община не може да бъде принуден да инвестира в една покривна фотоволтаична инсталация или в една малка ветроенергийна инсталация или малка биомаса.

Той решава по своя инициатива, изгражда си инсталацията и се присъединява към този клуб.

Това води до много предимства от гледна точка на сигурността. Тези кооперативи се откъсват от елемента борсова търговия, става независим от външни борсови спекулации и високи цени.

Те имат само разходи за инвестиция и смарт управление. Стават част от една система за умни мрежи.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Цвета Димитрова, програмен директор на Института по предприемачество, устойчиво развитие и иновации:

“Енергийните кооперативи са тема, по която работим от повече от три години. Те са свързани с прехода към “зелена енергия“, а също са и едно от израженията на енергийната демокрация по простата причина, че предоставят колективен контрол върху енергийния сектор и представляват едно прехвърляне на властта от корпоративната централизирана икономика на изкопаемите горива към тази, която се управлява от общности.

Идеята е тази нова енергийна концепция да не вреди на околната среда и да подкрепя местните икономики и да допринася за благополучието на всички хора.

Регулации

“Наличието на добра законодателна уредба при нас се бави. Ясно е, че трябва да се транспонира директива на Европейски съюз, която позволява широко разгръщане на тази гражданска общностна инициатива.

Енергийната демокрация е свързана с наличие на специални регулации, защото, ако има такива, те ще изградят социално справедлива енергийна система и ще улеснят универсалния достъп до евтина енергия, което ще доведе до постигане на справедливи цени за обществото и ще създаде добре платени работни места.

Надяваме се с промените, в които се намираме в новия 7-годишен период на функциониране на Европейската финансова рамка, да може много бързо да мине през парламента и да се одобри транспонирането на тази директива в Закона за възобновяемите енергийни източници.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23