Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вълци“-те на Георги Светломиров и киното като живот

Старостта и самотата, обезлюдяването на българските села и влиянието, което оказват глобалните климатични промени на човека, са в основата на новия късометражен игрален филм на режисьора Георги Светломиров „Вълци“. Заглавието вече е част от каталога на платформата за българско късо кино NO BLINK.

„Вълци“ е заснет в селото, в което Георги е отраснал. Филмът проследява застиването във времето на живота и културата в българското село и на самите хора, които го населяват. Главната роля е поверена на Стефан Мавродиев. Това е един от малкото му образи, в които се превъплъщава в късометражното кино. 

Както във филмите „Една вечер с Борис Павлович“, „Как се запознах с Неджи и Лудия Бор“ и „Миша дупка“, така и във „Вълци“ водеща за Георги е темата. Чрез филмите си той представя своя поглед към социалните проблеми и вътрешния свят на човека. Споделя, че до голяма степен е повлиян от филмите, които са го вдъхновили, и от режисьорите, които харесва, заради начина, по който изграждат героите и разгръщат тяхната психика – като Тарковски, Фелини и Кубрик.

За Георги Светломиров киното е живот, начин на мислене и на изразяване. То му дава възможност да експериментира с формите на разказване и пресъздаване на истории, с които да въздейства на публиката. Сега е напът да направи това и чрез документалното кино. Съвсем скоро ще представи пред зрителите поредицата, по която работи. Тя засяга темата за екологията на локално и глобално ниво, с което отваря нова ниша на екрана, тъй като е сред малкото подобни у нас, ако не и единствената.

Повече обаче можете чуете в звуковия файл.

Снимки и видео – NO BLINK

ВИЖТЕ ОЩЕ
Жени Михайлова, Димитър Стойнов, Антонио Таркуинио

Дни на италианската култура в Двореца - Балчик до края на юли

Продължава Седмицата на италианската култура (21-30 юли) в Държавен културен институт Културен център "Двореца" – Балчик, която се откри за седма поредна година. Началото бе дадено в Каменната зала на Двореца с изложбата "Операта – културно наследство на човечеството", тя съдържа колекция от творби живопис на редица известни италиански майстори,..

публикувано на 29.07.24 в 13:06
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34