Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са сънищата на Аза

Снимка: личен архив на Ива Панева

„Сънища на Aза“ е най-новата продукция на театър „Наш свят“. Драматургът и режисьор Ива Панева изгражда сценична версия на срещата между двама знаменити австрийски автори – бащата на психоанализата – Зигмунд Фройд и един от най-значимите представители на Виенския сецесион – Артур Щницлер, смятани за двойници и сродни души. Спектакълът включва и историята на две жени, вдъхновили творби на Фройд и Шницлер: Дора, която кара Фройд да описва своите случаи от психоанализата и госпожице Елзе, която вдъхновява Шницлер да се обърне към психоанализата. В сценичната версия драматургът и режисьор на спектакъла – Ива Панева представя реални факти, филмова версия, оперно пеене.

„Оперните певци Венера Мелеки и Пламен Кумпиков пресъздават съновидения и образи, докато актьорите Петър Калчев и Петко Каменов влизат в ролите на Шницлер и Фройд. Във филмовата част на спектакъла ще видите актрисите Маргарита Хлебарова и Албена Ставрева, със специалното участие на Боряна Маноилова, която играе Госпожице Елзе на екрана. Оперни певци, актьори и музиканти създават мистичен спектакъл за двойнствената човешка натура и тънката граница между сън и реалност.“

Театралният спектакъл „Сънища на Аза“ ще бъде представен на 26 февруари от 19 часа с вход свободен в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“ към Националната художествена галерия. 

Драматург и режисьор: Ива Панева
Оператор: Стефан Куцаров
Участват: Венера Мелеки, Петър Калчев, Петко Каменов, Пламен Кумпиков, Петър Кушлев (виолончело)
Със специалното участие на: Боряна Маноилова, Албена Ставрева и Маргарита Хлебарова

В партньорство със сдружение „Наш свят”.
С финансовата подкрепа на Посолство на Австрия в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18