Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Март като Марс

Снимка: Елена Каркаланова

По хубав отколешен народен обичай в първия ден на март си честитим Баба Марта, подаряваме си мартенички за здраве и сполука и се радваме на приближаващата пролет. Направихме го и този път – пожелахме си здраве и щастие, пролетта така или иначе ще дойде, само радостта нещо не ни се получи. И няма как да е иначе. На един хвърлей от нашето спокойствие умират хора, разрушават се градове, срутва се крехката илюзия за необратимостта на мира и цивилизования диалог. Оръжието отново заглушава думите, а думите се насилват да прикрият или да изопачат реалността. Отново ни вкарват в черно-белия сценарий на войната… Само че за препатил народ като нашия черното и бялото не могат да скрият цялата палитра от цветове и отсенки, а скептичният ни дух продължава да ги търси.

Та, за Баба Марта ни е думата, приказната старица, която раздава мартенички и благословии и пощипва бузките на дечицата, че да са червени. Оставяме настрана въпроса защо сред толкова дядовци присъства само една баба. Не се спираме и на всеизвестния факт, че името си бабата дължи на латинското наименование на месец март, който всъщност е бил първият месец в римския календар. По-интересно е да разберем, че латинските имена на месеците влизат у нас с посредничеството на гръцкия още в старобългарския период и изтласкват праславянските, които са запазени в други съвременни славянски езици. Затова пък на наша почва са създадени имена на някои месеци най-вече според големите християнски празници или според основните селскостопански дейности. За всеки случай споменаваме, че за безписмените ни прадядовци понятието „месец“ не е имало особено значение, а и различията в климатичните условия също са довели до разминавания между името и назования период от годината.

И понеже парадоксите са част от всекидневието ни, отделяме внимание на още един – името си Баба Марта дължи на римския бог на войната Марс. Само че и той не е много автентичен в този си образ, защото преди да стане бог на войната, е бил почитан като бог на плодородието, възраждането на природата за нов живот. Как е станала тази нелогична наглед трансформация? Логично – през този месец, освен че земеделците са започвали новия работен сезон, римските легиони са тръгвали на завоевателните си походи… Е, как да не се удивим на зловещото съвпадение с днешните събития. Все пак, историята на думите казва ясно – в началото е пролетното възраждане на природата, трудът на мирния земеделец, надеждата за плодородие, а не войната – припомня доц. Христина Дейкова, ръководителка на Секцията по етимология на Института за български език.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20

В Синята лагуна край Рейкявик няма нищо природно

Синята лагуна или Блауа Лоунид е една от основните забележителности на Исландия. Това е геотермален басейн, недалеч от Рейкявик, който отдавна е спечелил световна слава. Синята лагуна е абсолютно уникална, защото... няма други такива места на нашата планета. Тя се смята за отличителен белег на страната и привлича любопитни туристи от цял свят. Напливът е..

публикувано на 24.07.24 в 09:15

Осмо издание на Фестивала на етносите 2024 в Котел

На 26 юли в парк "Изворите" край Котел се открива традиционният Фестивал на етносите, багрите и котленския килим. От 2016 година организатор на събитието е Община Котел.  "Осмото издание на фестивала е тази година. Амбицията първата година беше да покажем богатата палитра от цветове на котленските килими, както и богатството на четирите..

публикувано на 23.07.24 в 17:15

Седенето – "новото пушене"

"Тихи убиици" наричаме вредните навици като пушене, пиене на алкохол, неправилно хранене. Хората не сме създадени да стоим на стол толкова дълго, колкото го правим, и тази промяна има своята висока цена . В "Науката не спи" Никола Кереков разкрива вредите от "новото пушене" – а именно седенето.  Застоялият живот е нещо, към което съвременният..

публикувано на 23.07.24 в 14:05
Валери Александров-Валекс

Трудно ще е бъдещето на българския карикатурист

"Какво мога да кажа за политиците и карикатурата ли – правил съм две самостоятелни изложби в Народното събрание, през 1991 – с политически шаржове и карикатури. Тогава това беше нещо ново, целият парламент се беше струпал на откриването на тази изложба, имаше коментари и доста интересно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" Валери..

публикувано на 23.07.24 в 10:00