Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Димитър Петров – „Далеч оттук…"

„Свят на чиста благодарност към живота” разкрива художникът Димитър Петров в последната си живописна експозиция, озаглавена „Далеч оттук…”.

Изложбата е представена до 19 март в столичната галерия "Нюанс" и в нея чрез абстрактното и конкретното в натурата, чрез емоцията на цветовете и формите Димитър Петров изразява поредното си творческо търсене на вътрешно единение с природата, в която, според художника „всичко се слива в едно и нищо не е само за себе си”.

Колко далеч ни отвежда авторът в усещането за неповторимост на живота и какви са картините, които показва, Красимира Шопова разговаря с галеристката Неда Митковска и с художника Димитър Петров.

Димитър Петров е роден на 18 април 1969 г. в Кюстендил. Завършва Художествена гимназия за изящни изкуства град София през 1988 г. През 1996г. завършва Националната художествена академия, специалност “Стенопис”. Член на Съюза на българските художници от 1995 г. Прави едногодишен творчески престой в Индия през 2000 г. Печели национален конкурс за творческа специализация в Cite International des Arts, Париж Франция. Участва в над 100 общи и самостоятелни изложби в страната и чужбина.
Носител е на редица награди, сред които: Награда за живопис от Национална изложба - Бианале ”Приятели на морето” Бургас през 2012 г. Награда за живопис - Балканско квардинале на живописта, Стара Загора, 2004 г. Първа награда - национален конкурс за произведение на изкуството върху стена, София 2001 г. Награда на “Център за изкуства Сорос” за млад автор от Международното трианале на живописта, София 1995 г. Многократно е носител на наградата за живопис ”Струма”, както и много други.
Картини на Димитър Петров са притежание на ХГ Кюстендил, ХГ Бургас, ХГ Стара Загора, ХГ Разград, както и на колекции в Европа, Азия и Северна Америка.

Снимки – галерия "Нюанс"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЛАДУ за петнадесети път в Националната художествена академия

Между 1 и 31 август тази година за петнадесети път в делничните дни от 9 до 18 часа ателиетата на Националната художествена Академия ще съберат децата и учениците между 6 и 18 г., за да рисуват. Лятната академия за деца и ученици тази година е посветена на 130-годишнината от рождението на Жорж Папазов и летните Олимпийски игри в Париж. Изборът на..

публикувано на 26.07.24 в 09:00

Хенри Дейвид Торо из горите на Мейн

За първи път на български език излиза пътеписът "Мейнските гори" на Хенри Дейвид Торо. Книгата е следствие от три пътешествия на автора из горите на Мейн, отразени в трите ѝ части. В послеслова на проф. Албена Бакрачева четем следното: "Тази особено дълго носена – респективно дълго писана – книга отразява както различни фази от процеса на..

публикувано на 25.07.24 в 18:14

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 12:00

Стрийминг платформа излъчва на живо концерти и постановки

7Arts.bg е стрийминг платформа, която събира на едно място голямо разнообразие от изкуства както от родната сцена, така и от световната. Тя работи с някои от най-престижните български и световноизвестни културни институции – Народния театър "Иван Вазов", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Българска армия", Театър "Възраждане", Royal Shakespeare..

публикувано на 25.07.24 в 11:06

Какво предлага лятната музикално-литературна сцена?

Литературно-музикалната сцена през лятото е богата и наситена. В "Нашият ден" гостуват Десислава Алексиева , председател на УС на АБК, и Петко Славов , музикант – организаторите на поредицата от събития "Летен лайв на червения диван" – формат за литература и музика. Тазгодишното издание на "Летен лайв на червения диван", посветено на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21