Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Под игото" от Иван Вазов – 13 част
Премиера

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Людмил Фотев
Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След тях също продължаваме темата за джаз-композиторите в киното с други протагонисти.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Пъстър калейдоскоп от обработен фолклор, уърлд и етно по теми от близо и далеч.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Нели Андреева, Стоян Физиев, Ивелина Димова, Венцислав Пенев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Огледалата на небесните феи", китайски мит

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Баща ми бояджията" от Васил Цонев

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Епизоди от живота
• Темите на деня: на стоматолога Светломир Дамянов. Защо се сещаме да посетим зъболекар след като сме усетили болка.
• Вълненията на един археолог в търсене на неизвестното. Какви са находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност "Провлака", Созопол. Разговор с д-р Явор Иванов, научен ръководител на разкопките.
• Разговорът: Историческо очарование от една вълнуваща морска разходка. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров.
Разговор с Павлин Димитров, управител на остров Света Анастасия.
• Времето на редактора

от 10.05 до 11.00 часа
Lege Artis
водещ: Александър Райчев

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Часове преди своя концерт в рамките на инициативата "Остров на музиката", седемте момичета и момчета от група Юпитер 7 представят авторската си песен "Двамата с теб";
• Никол Ризова, която помним от вокална група Бон-Бон, записа самостоятелен сингъл, озаглавен "Феномен" заедно с Цветан Маринов от Funkilicious;
• Вокален ансамбъл HighLight споделя песента си "Ти ми обеща", с която ще участват в "Бургас и морето" 2024;
• Младата Тереза Тодорова - Tessa представя новата си авторска песен "Lost Girl”;

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Велин Манов
• "Модернистите на ХХ век" – разговор с Деница Гергова, организатор на изложбата в Културния център "Морско казино" в Бургас;
• Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА в Софийската градска художествена галерия – разговор с куратора на експозицията Марина Славова;
• "Благородството задължава" – разговор с авторката на книгата Ангелина Ангелова;
• Моноспектакли на Сцена "Централни хали" – разговор с Денис Ставров, продуцент на постановките;
• Jam on the River – разговор с Вероника Тодорова, основател на Международния фестивал на музиката и изкуствата в с. Дебнево, община Троян;
• Платформи за изкуство и култура – разговор с Дани Дамянов от 7Arts.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Алисия Томова
Изпълнения на Рене Флеминг

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Илия Бешков, мъдрецът наивник
На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на едни въжделения, които в крайна сметка се оказват излъгани, измамени, изпортени. Дали е така обаче, дали не съм твърде строг и взискателен към този феномен на българското дарование? Разговаряме за това в "Премълчаната история" с Иво Милев, споменатия биограф, с Красимир Илиев, проникновен изследовател на творчеството на Илия Бешков, и с Цвета Кацарова, директор на Художествената галерия "Илия Бешков" в Плевен. Водещ на предаването е Митко Новков.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
"Орхидеите в България", епизод 4
Епизод 4 на радиоенциклопедията "Орхидеите в България" премества фокуса си към родове от семейство Орхидацеа, които не създават големи и силни популации, но пък част от тях се поселват в градовете – Cephalanthera или Главопрашник, а други растат на тайни и скришни места – Listera или орхидеи Тайник, Epipactis или Дремник.
Събеседници: доц. Антоанета Петрова и Диана Венкова от Ботаническата градина при БАН, Ирина Герасимова от Националния природонаучен музей, Росен Василев от Българска фондация "Биоразнообразие" и изкуствоведът и художник Любен Домозетски, автор и илюстратор на сборника "Орхидеите в България".

В 17.00 часа – програма "Христо Ботев" – Новини

от 17.08 до 18.00 часа
Какво се случва пътува
водещ: Яна Пункина
Режисьорът Светослав Драганов с моментни снимки на три спирки в Източна Европа – Варна, Будапеща и Виена.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Предаването представя чудесни, колоритни фолклорни, уърлд и латино-джаз изпълнители и формации от слънчева Колумбия. Сред тях – темпераментният Джими Са, който е от тихоокеанския бряг, "Оркеста Ла 33 (трейнте и трес)" от столицата Богота, "Еренсия де Тимбики" – с чиято салса и използваните фолклорни мелодии сме отново на западния бряг, прекрасния латинопроект "Ла Мамбанегра", събрал музиканти от различни райони на страната, "Лос 50 (синкуента) де Хоселито" – в стила на колумбийските Анди, и "Групо Баия трио" с мекия тембър на маримба.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В няколко поредни издания се пренасяме към програмата на фестивала BBC Proms в Лондон. Европейска премиера на Симфония №2 от Сами Муса, Втори клавирен концерт на Дмитрий Шостакович, както и творби от Хана Пийл, Бен Нобуто, Оливър Лейт, Дейвид Ланг и Стив Райх.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какви са историческите и съвременните измерения на т.нар. расов и класов въпрос – разговор в студиото с Георги Медаров, главен асистент в Българска академия на науките по повод излязлата наскоро негова публикация "Раси и класи в класическата и некласическата социология".
Разговор с авторката на изложбата Verticality (And Other Spatial Orientations) Стела Василева и куратора Бояна Джикова, която се провежда във Водната кула до 27 юли.
• Зелени минути

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Джаз плюс на 24 започва с три реприза на хитове от 70-те и 80-те (от Сантана и Ленън, до Стиви Уондър) със сакса на Диего Ривера и пианата на Виджай Айер и Ииро Рантала. Втората част е отзвук от гостуването на кръстника ни Хорхе Пардо в Бразилия в дуото му с Гинга (композиции, китара, вокал).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30