Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Димитър Караниколов: Фотографията ме учи на търпение и осмисленост

„Великите географски открития отдавна са направени и целият свят е картографиран и видян, а всяко ъгълче е заснето от всички възможни ракурси. И тука е трудността – да разкажеш нова история по нов начин“, казва Димитър Караниколов. Той е архитект, пътешественик и фотограф. Прави архитектурни визуализации в студиото си и покрай това се запалва по фотография. Негови фотографии са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, а през 2019 печели конкурса на International Photography Awards в категорията Travel Photography. През 2021 г. в Созопол по време на Празниците на изкуствата „Аполония“ представи фотоизложбата си на фотографии, снимани с дрон.

„Като преживяване фотографията ми е дала срещи с хора, обичаи, но Монголия е най-екзотичното и интересно място, на което съм бил. Като природа, нищо не може да се сравни с Исландия“, разказва Димитър Караниколов и признава, че за него най-важни са кадрите, които е взел решение да не направи. „Това е избор, който постоянно правим, той отсява добрите кадри от посредствените, от стандартните кадри. Особено в травъл фотографията“, казва Димитър и ни води по своите маршрути. С него разговаряме за любопитството към света, за масовия туризъм и за онези моменти, в които той отказва да вдигне фотоапарата.

„С годините, колкото повече се уча, защото през цялото време се учим, толкова по-малко снимам. Толкова повече премислям кога трябва да направя усилието да заснема даден кадър. Кога трябва да публикувам кадър, с който да занимавам моята публика и хората, които ме следват в социалните мрежи. Има ли наистина какво да кажа с този кадър и защо бих откраднал, дори няколко секунди от вниманието на някой, ако наистина няма смисъл от този кадър? Така че – да, фотографията ме учи на търпение, и на осмисленост“, разказва Димитър Караниколов.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Димитър Караниколов и Павел Червенков.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков. Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура. В..

публикувано на 12.08.22 в 11:45

Българското кино и "Оскар"-ите: сага с продължение

Виктор Божинов изтегли филма си "Бягство" от конкурса за определяне на българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм, след като в края на миналата седмица бяха обявени деветте заглавия, предложени от Националния филмов център. Решението си режисьорът и продуцентите на филма Галя Тонева и Кирил Кирилов съобщиха с писмо до изпълнителния директор..

публикувано на 11.08.22 в 10:40

Сцената на "Vox populi" e новото артпространство на открито в София

В разгара на лятото, когато повечето театри вече са спуснали завеси, София се сдоби с ново артпространство на открито. Сценичният павилион се намира в Княжеската градина, до Паметника на Съветската армия, и се казва "Vox populi" – по името на Студиото за документален театър "Vox populi", което тази година празнува десетия си рожден ден. Новото средище..

публикувано на 11.08.22 в 08:25
Мирослав Пашов

Театърът на храбрите

В епизод 463 "Трамвай по желание" отбелязва Денят на храбростта с гостуване на директора на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов в 70-годишнината от основаването на легендарната сцена. Сградата на театъра, разположена в самия център на София, е построена през 1936 година като киносалон "Роял". Тежко пострадала по време на бомбардировките през..

публикувано на 10.08.22 в 17:05
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско

За 25-и път джазът завладя Банско

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал. В първата..

публикувано на 10.08.22 в 14:10