Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Виола“ на кино и на книга – приказка за това как любовта намира собствен път

4
Снимка: enthusiast.bg

В Международния ден на детската книга, 2 април, братята Пенко и Сотир Гелеви, писатели и художници канят децата на дългоочаквана кино-литературна премиера – ще бъдат представени късометражния анимационен филм и книгата с общо заглавие – „Виола“. Освен автори на комикси и илюстратори, братята са и аниматори, признати на десетки кино фестивали във и извън България. Книгите на Сотир и Пенко Гелеви получават рой литературни отличия : националната награда „Константин Константинов“, „Златен лъв“, награда „Перото“, „Христо Г. Данов“ и др. а поколението родено в 70-те и 80-те е израснало с рисуваните поредици на братята в легендарното Списание „Дъга“.

„Виола“ е вдъхновена от разказа на Жерар дьо Нервал „Сонатата на дявола“. Теми стават, любовта, вярата в доброто и несломимия творчески устрем, но и родителското неприемане, невъзможността да се впишеш в очакванията на близките си и търсенето на собствен път.

Пенко и Сотир Гелеви ще срещнат публиката си утре (2 април) в 12 часа в столичното кино „Влайкова“.

Чуйте разговора с авторите на книгата и филма „Виола“.

Снимки: издателство „Ентусиаст“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„We See Ukraine“ – изложба „През стената“ и пърформанс на Дария Пугачова в „Ко-оп“

Виждаме Украйна

Войната на Русия в Украйна навлезе в третата си година. Светът отново изрази подкрепата си за държавата, героично отстояваща своята независимост и европейска принадлежност. Няколко изложби в София също отбелязаха печалната годишнина. Сред тях "Тревога" на Жанна Кадирова в Чешкия център, фотографската изложба "Украйна: война и съпротива" в..

публикувано на 04.03.24 в 16:05

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56