Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков:

Скокът на заплатите в здравеопазването удря малките болници, може да има фалити

Не могат всички болници да се мерят с еднакъв аршин

Аркади Шарков
Снимка: Тони Тонев

Очаква ли се увеличение на работещите в здравната система? Новият колективен договор в сектора предвижда скок на заплатите в здравеопазването. Синдикатите и правителството са се договорили основното заплащане на лекарите без специалност да е 1900 лева, на сестрите 1500, а на санитарите 910 лева. Това означава увеличение близо 60 на 100 за лекарите и сестрите и близо 28% за санитарите.

Темата коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков, икономист в областта на здравеопазването:

“Сметката се прави без кръчмаря. Когато говорим за увеличение на заплатите и доходи, говорим за приходи за лечебните заведения, които зависят първо, от цените на клиничните пътеки, второ, от посещаемостта на заведението. Ако има пациенти, има приходи, ако няма пациенти, няма.

Опитват се много тънко да прокарат колективния трудов договор за всички лечебни заведения, а е логично да го прокарат за тези, които имат желание да подписват такъв, ще има и разрив в идеята за уеднаквяване на заплатите за абсолютно всички лекари.

Не може да се ангажират лечебни заведения, които не са от публичен характер, с това да подписват колективни трудови договори, на никаква база. Вече възразиха частните болници от едната асоциация, най-вероятно ще възразят и от другата.

Подобен тип политика ще удари и най-ощетените в сектора, които са общинските болници. Една общинска болница, която няма достатъчно приходи, в момента всички разходи – ремонт, консумативи, електричество – нарастват, както покрай инфлацията, така и от войната в Украйна и търговските бариери, които бяха поставени. Не става ясно откъде ще дойдат парите за такова увеличение.

Има едно желание за обвързване на повишаването на цените на клиничните пътеки с повишаването на парите в обръщение в болничната помощ, но тук пак се връщаме на точка едно – пари има, когато има пациенти. В голяма част от лечебните заведения, които са в лошо финансово състояние, пациенти не ходят.

Големите болници може би ще могат да си позволят един такъв разход, макар че командно зададен, но малките болници ще пострадат, вероятно ще има и фалити, заради това, че под една или друга форма по отношение на заплатите на работещите в тях не е подходено рационално. Можем да направим паралела с минимална работна заплата – за София 710 лева минимална работна заплата не е проблем, но за Видин, Враца и Монтана е висока.

Не могат всички болници да се мерят с еднакъв аршин. Когато става въпрос за повишение на заплатите в този сектор, най-добрият начин е чрез цените на клиничните пътеки и на база на оздравяване на лечебните заведения и техните разходи, чак тогава да бъдат обвързани, говорим за публичните лечебни заведения, под една или друга форма заплатите на директорите, медицинските сестри и лекарите.“

Фиктивни хоспитализации

“Те могат да бъдат парирани. Първата функция на парирането ще бъде намаляване на обемите. Не можем да продължаваме политиката от страна на касата - големи обеми за дейност и ниски цени.

В последните няколко месеца се наблюдава, че заетостта на леглата е около 50-51%. Има около 30-40% възможност да се изрежат някои обеми за сметка на цените. Болничната помощ да разчита повече на качеството в лечението, а не толкова на количеството, за да не се стига до порочни практики като падписване на пациенти.“

Ценово остойностяване на лекарския труд

“Като говорим за остойностяване, има две трактовки: едното е пак централно, зададено остойностяване на база на индикатори, което ще усредни цената на труда в професията, но ще се налага да варира всяка година спрямо тенденциите в сферата. Това е по-скоро грешният вариант. Реалното остойностяване би следвало да стане чрез публичност на цените. Когато един пациент знае колко ще му струва всяка една манипулация, това е реално пазарно остойностяване.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16