Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават заплатите в здравеопазването

Красимир Митов
Снимка: Ани Петрова

За ръст на заплатите в здравеопазването са се договорили снощи на среща при премиера от Национален синдикат „Защита“.

Председателят на организацията Красимир Митов посочи, че от април стартовата заплата за лекар ще бъде 2 хиляди лева. 1500 лева ще е месечното възнаграждение за медицинска сестра и 900 лева за санитар.

Тази седмица медици от столичните болници "Царица Йоана" и Александровска протестираха с искане допълнителните възнаграждения за работата им на първа линия заради Covid-19 да не отпадат и след отмяната на извънредното положение от 1-ви април.

Протестите спират след договореното увеличаване на доходите на среща при премиера. Председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов:

"На първо четене е договорено: 900 лева за санитар, 1500 лева за сестра, 2000 лева стартова заплата за лекар. Това влиза от 1-ви април. Има още една добра новина. Аз се надявам, че това нещо ще бъде изпълнено, за да не се стига отново до протести. Ние през цялото време първо търсихме диалога. Бяхме принудени да излезем на протести. Те дадоха резултат. След приемане на бюджета на Здравната каса, за който ще се договорят Лекарският съюз и Здравната каса, по места, където има Колективен трудов договор, ще бъдат договорени допълнително още до 20 процента върху основните заплати, които преди малко споменах".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Активната роля на кмета е важна за прилагане на климатични политики в градовете

До края на сесията на Междуправителствения панел  по  изменение  на климата на  ООН в София трябва да се изяснят насоките за следващия голям доклад №7, който привършва 2028 г. и за доклада за градовете и климата довършен 2027. Делегациите да решат общите параметри, защото докладите събират научното знание от целия свят и е сложно да се..

публикувано на 31.07.24 в 15:11
Завод

Снаряд е избухнал в "Терем - Цар Самуил" в Костенец

Снаряд е избухнал в държавното предприятие "Терем - Цар Самуил" в Костенец.  По първоначална информация това е станало при изпитания.  Има сериозни материални щети.  Няма данни за пострадали. Очаквайте подробности.

публикувано на 31.07.24 в 15:06

Пожар край Монтана, горят сухи треви

Пожар е избухнал край монтанския квартал "Кошарник", сигналът е подаден малко преди 12:00 часа днес. Един екип на пожарната в Монтана се бори с пламъците край града. Пожарът е в района на ромския квартал "Кошарник", в близост до гробищния парк. Сигналът е за запалени сухи треви и храсти, уточниха огнеборци. Вятърът от север..

публикувано на 31.07.24 в 15:00
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание...

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иран ще отвърне на удара чрез прокситата си, най-вече чрез "Хизбула"

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания е голяма обида и унижение за самата държава Иран , защото как израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран.  Това коментира в интервю за БНР преподавателят и журналист Мохамед Халаф. Той каза, че има няколко версии, но приема тази  за изстрелване на ракета от подводница...

публикувано на 31.07.24 в 13:48