Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова българска драматургия потегля към Европа

На 21 март българският комитет на Европейската мрежа за съвременна драматургия и превод – EURODRAM избра три пиеси, писани на български език и препоръча още една допълнителна за превод.

EURODRAM е мрежа, която насърчава обмена между преводачи, автори и театралните сцени в Европа. Различните езикови комитети от Европа, Средиземноморието и централна Азия подготвят всяка пролет своя подбор от по три текста. Селекцията протече едновременно с работата на още 27 езикови комитета от цяла Европа, в които общо 335 члена на мрежата избираха между 806 непревеждани драматургични текстове. На български бяха получени рекордните 51. 12 от участниците в българския комитет трябваше да посочатсвоите три фаворита, които да препоръчат за превод към останалите членове на международната мрежа. Техен избор тази година станаха пиесите – „Свободно падане“ от Екатерина Георгиева, „User“ от Боян Иванов и Алексей Кожухаров и „Кратка пиеса за любов“ от Стефан Кръстев. Допълнително комитетът отличи пиесата „Транзит“ от Валерия Миневa-Лира.

В България „Свободно падане“, „User“ и „Кратка пиеса за любов“ ще бъдат представени със сценични четения в рамките на 11-ото издание на ProText през юни, а то отново ще бъде част от Фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт New Stages SouthEast.

В предаването „Какво се случва“ попитахме „Как изглежда новата българска драматургия? Какви са посоките пред нея?“. Отговарят трима от селекционерите – режисьорката Гергана Димитрова, координатор на EURODRAM за България, преводачката Лора Ненковска и режисьорката Илина Перянова, както и авторите на трите селектирани пиеси.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„We See Ukraine“ – изложба „През стената“ и пърформанс на Дария Пугачова в „Ко-оп“

Виждаме Украйна

Войната на Русия в Украйна навлезе в третата си година. Светът отново изрази подкрепата си за държавата, героично отстояваща своята независимост и европейска принадлежност. Няколко изложби в София също отбелязаха печалната годишнина. Сред тях "Тревога" на Жанна Кадирова в Чешкия център, фотографската изложба "Украйна: война и съпротива" в..

публикувано на 04.03.24 в 16:05

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56