Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът “Дом за всеки мисия (не) възможна?“

Всеки трети българин е в жилищна нужда

| обновено на 07.04.22 в 11:43
Снимка: Жоро Александров

“Проблемът с липсата на жилище е широко разпространен в българското общество и засяга различни социални групи. Поне 2,5 млн. българи отговарят на условията за получаване на общинско жилище. Те живеят при по-малко от 15 кв. м. на човек от домакинство, което се приема за пренаселено жилище.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Стефан Кръстев един от авторите на доклада “Дом за всеки мисия (не) възможна?“ и допълни:

Всеки трети българин, 30% от населението на България, съвсем официално определено от държавата, е в жилищна нужда.“

Ситуацията в София

“Общините се единствените проводници на някаква обществена жилищна политика. Жилищната политика в България поне в последните 15 години е делегирана от държавата на общините и се разглежда като социален проблем, към който те са отговорни. Общините обаче почти не разполагат нито с финансови, нито с материални ресурси, за да се справят самостоятелно. Дори община като София, която има годишен бюджет от 2 млрд. лева, но има много ограничени инструменти за провеждане на социална политика в жилищната сфера.“

Разгледахме статистики как се променя броят общински жилища през годините. От 1993 г. насам, когато тези жилища са били 120 000 на територията на София, в момента те са крайно недостатъчни – по-малко от 9000, а имащите право на такова жилище, записани в картотетките само в момента, са повече от 10 000. Чакането за такова жилище продължава много дълго. Освен, че са много малко, общинските жилища често пъти се дават и в много лошо материално състояние.“


Центровете за временно настаняване

“В София те са три с общ капацитет около 510 човека. Те са единствената алтернатива на недостига на общински жилища за много хора. Там хора продължават да живеят по две-три и повече години.“

“Направихме едно изчисление, за да се решат най-належащите проблеми. По анализите на държавата има нужда от 85 000 социални жилища, за което е  необходимо да се отделят около 2 млрд. евро.“

Какво провокира изследването

“Провокира ни конкретно работата в Сливен в квартал “Надежда“, където работим от 2004 г. и където жилищната и градската среда са в силно проблематично състояние. Има програми, но те са спорадични и не отговарят в целостта си на проблема, свързан с жилищната политика.

В изследването се фокусирахме върху две общини – София, като най-голямата община в България и една по-малка като Сливен.“, каза предаването “Нашият ден“ на БНР Росица Крътункова, съавтор в проекта “Дом за всеки мисия (не) възможна?“.

Каква е ситуацията в община Сливен чуйте от пълния разговор в звуковия файл.


Докладът, който е дело на сдружение „Лекари на света“-клон Сливен, и на френската фондация „Абе Пиер“, разглежда съществуващите механизми и стратегически програми на национално ниво и преминава към ситуацията в отделни общини, за да обрисува по-цялостна картина на жилищните политики в страната, както и липсата на такива.

Той анализира ситуацията в София и Сливен, като очертава местните специфики при прилагането на двата основни инструмента в жилищната политика: центрове за временно настаняване за бездомни хора и фонда от общински жилища. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Улица Хмел" или още нещо за бирата

Фестивалът на българската крафт бира "Улица Хмел", ще се проведе следващият уикенд – 27-29 септември, до НДК в столицата и за втора поредна година ще събере над 20 местни български пивоварни. Посетителите на феста ще могат да се насладят на огромното разнообразие от различни стилове бира – съвременни и традиционни, както и ще могат да си  побъбрят с..

обновено на 21.09.24 в 10:44
Милена Якимова

Кой иска да ни каже, че демокрацията е смешка

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания - София (ФХСИ) представи резултат от новото си проучване за 2024 година. Какви са промените в поведението на "Машината"  от "сайтове - гъби" и защо започнаха да трият съдържание с проруска пропаганда, както и какво се случи, след като г-н Делян Пеевски  сезира прокуратурата срещу "Машината",..

публикувано на 21.09.24 в 08:50

Иля, ветеран от Мариупол: За да ни дадат закуска, трябваше да пеем химна на Русия

Иля е сред защитниците на Мариупол. Когато попада в плен, все още не е навършил двадесет години. Срещнах го в Киев, докато бях в Украйна през август тази година. Иля посещава хъба "YOUkraine", в който се опитват да помогнат на ветераните да преодолеят преживяното в плен, а то е наистина кошмар, който трудно можем да си представим. Разказът на Иля за..

публикувано на 20.09.24 в 18:05

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00