Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игричките на Black rabbit

| обновено на 10.04.22 в 11:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво представлява Anonymous и защо споделят на обществеността, чрез Twitter, за своите пробиви? Какво направи преди дни подразделението на анонимните - The Black Rabbit World?

Анализ в „Мрежата“ на експерта по информационна сигурност Любомир Тулев.

Кутията на Пандора и виртуалният свят

Любомир Тулев: „Да, Русия, със своята намеса, със своето нахлуване на украинска територия, отключи кутията на Пандора и в момента наистина виждаме едно огромно обединение на целия хакерски свят, така че дори и войната да приключи на реалния фронт, за което всички се молим това да стане час по- скоро, смятам, че войната на виртуалния фронт, която в момента почна и отключи кутията на Пандора, ще продължи много, много месеци напред във времето.“

Фабриките за тролове

Любомир Тулев: „Троловете са част от тази хибридна война, която се води в момента и битката с тях е изключително трудна. Преди сегашната война в Украйна се смяташе, че троловете са лимитирана бройка потребители, които от сутрин до вечер само това правят – споделят различни коментари в социалните мрежи. За съжаление сега виждаме, че това стана много повсеместно явление. Всички тези потребители, които до преди два месеца бяха антиваксъри, а преди това анти 5G технологиите и бяха против норвежките механизми за защита на децата и пр. и пр., в момента са тези, които подпомагат, чрез своите коментари, пропагандата на Кремъл. Опитайте да напишете един коментар, който е против Путин или против неговата администрация и ще видите как на момента ще започват да ви заливат негативни коментари. Няма да пропусна да спомена едно изследване, което направи Eurostat само преди няколко години. От това изследване става ясно, че българите сме хората, на територията на ЕС, които най-малко можем да оценяваме кога една информация е истинска и кога – не. Ние като нация сме много склонни да биваме повлиявани от едно такова мнение, което е изразено през социалните мрежи.“

Каква е цената на бдителността?

Любомир Тулев: „Освен че трябва да преценяваме коя информация е истинска и коя - не, за да не станем жертва на тази огромна банда от тролове, която в момента вилнее в социалните мрежи, трябва да имаме по-добра дигитална култура, дигитална хигиена. Съгласете се, че няма как с елементарна парола, която е съставена от някакви имена, само с цифри например, или само с букви и която използваме навсякъде, да не улесним хакерите и да не станем жертва на пробивите им. Най-често пробивите се дължат на лесна парола. Говорим това нещо от години и все още българинът няма тази елементарна хигиена да ползва за различни платформи, за различни свои идентичности пароли, които да бъдат сигурни. Това е нещо, което всеки може да направи, за да бъде една степен по-защитен.“

Целият разговор можете да чуете в следващия звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20