Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 9 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гост: група „Севи“.
• „Грами“ 2022 – победителите в категория РОК.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Нео прогресив рок. Концептуални албуми
„Magenta“ – „Masters of Illusion“ 2020 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Мартин Владимиров, Лина Мачева, Иван Варимезов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водеш: Валери Леков
На гости в казанлъшкото село Бузовград.
Разкази за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, за забележителностите и поминъка, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ирина Вълчанова
• Детското радиосъстезание „Златната ябълка“.
• Непознатите думи: какво е „филантроп“.
• История на изкуството за деца: индийският град Голконда и изумителните му диаманти..

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
Постурологията – наука за здравето, кодирана в стойката на човешкото тяло. Ще разискваме темата с д-р Венцислав Стоев и д-р Мариета Караджова. Акценти: развитие на постурологията по света, научни тези и доказателства, кой владее и как се учи тази специалност. Демонстрация на „живо” – колко здрави или колко болни сме ние, съдейки по стойката? Първо по рода си училище по постурология – откриване на 9 април в 10 ч.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Веселина Даковска
• Семейни маршрути: отвеждат ви в село Войводиново, където се провежда „Фестивал на танцовото изкуство”. Какви забележителности могат да видят слушателите в района около селото, освен да изпитат удоволствието да изиграят едно българско хоро. Разговор с Теменужка Караджова, организатор на събитието
• „Училище за родители” е събитието, което ще се проведе в събота и може да бъде в помощ на много семейства, които срещат различни затруднения при отглеждането на децата си. Разговор с Боряна Мургина – организатор
• От другата страна: разговор с Огнян Димов
• Народно читалище „Васил Левски 1928” ви кани на „Детски час в библиотеката”. Забавни игри, четене на приказки, интересни занимания и много усмивки очакват децата. Разговор с Борис Тамаринов – секретар на читалището.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Албена Джоунс и нейната майка – Бойка Арсова. Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България? Какви са благотворителните каузи на Албена и как съчетава отглеждането на двете си деца с активната си обществена дейност? Отговорите на тези и още много интересни въпроси ще чуете обсъдени в предаването.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
• 46 години без Бийтълс
• Пати Право – русата кукла с глас на мъж в екстаз
• Специален гост: пианистът Людмил Ангелов

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата, начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Да се откажеш от рая
Кой е Джак Гилбърт? Дълбоко пазената тайна на съвременната американска литература, поетът, който прегръща славата едва за шест месеца през 60-те години, а след това изчезва, оттегля се, за да може да живее. Разговор с Димитър Кенаров – автор на българския превод на „Да се откажеш от рая“, за екстатичността на Гилбърт, за отказа от модерност и средиземноморското спокойствие и яснота в поезията му. Както и за периферията на литературния канон и за специфичните ѝ дестилати.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Ал Ди Меола е един от най-изявените световни джаз фюжън кситаристи. Той освен китарист е композитор, и музикален продуцент. Обича да свири и твори в различни джаз стилистики от фюжън през латино джаз до танго.
Ал Ди Меола е роден в Ню Джърси, САЩ, но е с италианско потекло. Започва музикалния си път с изучаването на барабани, но по онова време той е силно повлиян от Бийтълс, което става причина бъдещия виртуоз да избере китарата като основен инструмент. По-късно благодарение на музиката на Майлс Дейвис, Ал Ди Меола се насочва към джаза. През 1971 г. постъпва в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. Три години по-късно е поканен от Чик Кърия в неговата група.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Мода и/като съвременно изкуство
В разговор за войната в Украйна и за тревожното настояще, което поглъща в себе си и бъдещето, някак естествено се появи фразата „Носете си новите дрехи“. Несигурното утре настойчиво изисква сякаш живеенето днес - без отлагане, без планове, без чакане на специален момент, за да направиш едно или друго. Дори баналните неща в ежедневието стават трескави празници, а изложбите са цял друг свят - в който можеш да се приютиш, да съзерцаваш красота, да се откъснеш за кратко от ужаса. И да помислиш за… модата и изкуството.
Изложбата на Николай Божилов „Пропорция на звука“ (29 март – 3 април 2022) в галерия „ONE“ бе тъкмо такава възможност. Неин креативен медиатор бе Мариела Гемишева.
Разговорът с тях ще е за модата и съвременното изкуство, за изразните средства, границите и преливанията между тях.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• „Мечты хрустальные“, новият сингъл на „Уайлдуейс“ (бивши „Сара, къде ми е чая?“). Модерните млади лица на руския метъл, пост-хард кор и електро-рок от Брянск застават срещу това, което от Кремъл наричат „специална операция“. И приветстват 7-годишната Варя Хлевницкая от град Кропивницки в Централна Украйна, която със спестяваните си за iPhone копейки купи бронежилетка за доброволец.
• Прогресив и артистичен рок от Полша. „Live Acoustic“: в очакване на следващото студийно издание на авангардната група „Ривърсайд“, слушаме първия й подобен запис като трио след внезапната смърт на китариста Пьотър Груджински от сърдечен удар на 21 февруари 2016 година. Всичко за соловия диск на фронтмена Мариуш Дуда – „Interior Drawings“, последна част от неговата локдаун трилогия.
• Сред вдъхновителите на Мариуш Дуда: Чеслав Ниемен – необичайно явление в популярната музика. За 15 години неговото творчество еволюира от стиловете соул и блус, през джаза и рока, за да достигне до експериментите с електронна музика.
• Прогресив и/ли арт рок? Малко разлики, много прилики в дефиницията (и възприятието).
• Помни титаните: „Локомотив“ ГТ – първата унгарска суперформация, която се превърна в символ на възхода на унгарския рок в средата на 70-те години на миналия век и изтегли рока на соц.-страните към върховете на световната индустрия.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Eпизод 459 – „По краткия път към слънцето“
90 г. Методи Андонов – в памет
гости: Стефан Мавродиев, Богдана Костуркова, Невена Андонова, Милена Андонова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Сериал: „Радиото“
„Един живот“ от Даниела Манолова, Теодор Иванов – 6 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Полската флейтистка Ядвига Котновска, лауреат на международните конкурси „Кралица София“ в Мадрид и „Мария Калалс“ в Барселона, разказва за своите музикални маршрути по света.
• Зелени истории: Седмицата на гората – за състоянието на горите у нас, защо старите гори са толкова ценни и защо трябва да ги пазим, разговор с Момчил Панайотов, преподавател в Лесотехническия университет, експерт и участник в изготвянето на Националната стратегия за адаптация към измененията на климата на Република България и Плана за действие към нея, сектор Гори.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
75 години от създаването на Варненската опера.
Фрагменти от:
• „Бал с маски“ на Верди от 1957 г. – 2, 3, 4 и 5 картини;
• „Дама Пика“ на Чайковски от 1962 г. – 2, 3, 6 и 7 картини;
• „Летящият Холандец“ на Вагнер от 1980 г. – 2 и 3 действие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 12 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Финални три епизода, посветени на един от първите ни "кръстници" - Мишел Петручани с негови концерти във Франция..

публикувано на 22.07.24 в 08:35

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30