Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Линда Ауанис:

Един бежанец не избира държавата, в която да избяга

Още първите години чувствах България като втора родина

Снимка: БГНЕС

“Бежанецът не избира държавата, в която да избяга. Просто достига първата, която му дава шанс за втори живот.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Линда Ауанис, бежанка от Ирак, съосновател и председател на Съвета на жените бежанки в България, който спечели годишните награди на TimeHeroes:

“Дойдох тук, тъй като Ирак има граници с Турция, а Турция с България. Още първия месец, в който разбрах, че България дава закрила за бежанците, кандидатствах. Това беше важно за мен – да имам основни права и децата ми да имат образование, да са спокойни.

Още първите години чувствах България като втора родина. В началото ми беше много трудно, имах проблеми с езика и ми беше много трудно да комуникирам с хората и институциите. Беше ми много трудно и да намеря работа. Когато кандидатствах за закрила, нямаше даже закон за убежище на бежанците, нямах право да работя. Право на работа придобих чак, когато получих статут на бежанец.


Езикът научих, посещавайки курс към Агенцията за бежанците през 1994 г., там научих основните неща, после наваксах останалото покрай децата. Гледах само българска телевизия, един път седмично купувах вестник и превеждах думите, които не знам.

Създадох приятелства със съседите, въпреки че беше много трудно. Хората ме приеха бързо, живеех в квартал само с българи.“

Бежанките от Украйна

“Идват в нашата организация почти всеки ден. В момента търсим финансиране, за да назначим социален работник и културен медиатор с руски и украински. Имаме двама колеги в организацията, които знаят руски и някои от украинците говорят английски.“

Как решава да създаде Съвета?

“Започнах работа в БЧК – преводи от арабски на български и обратно. Получих покана от БЧК за обучение по социална ориентация. Тогава разбрах колко неща имаме – имаме права, имаме процедури, имаше много неща, които не знаех, а бях вече осем години в България. След цялата тази информация ми дойде идеята да създам организация за интеграция на бежанците.

Тогава бройката на хората, търсещи закрила в България, не беше висока. Споделих идеята с хората в курса, и с мъжете, и с жените, но мъжете бяха малко резервирани. Ние обаче бяхме девет упорити жени от Ирак, Афганистан и Иран и решихме да опитаме. БЧК и Върховният комисариат на бежанците към ООН одобриха идеята.

Нямаше как да стигнем до жените обаче, ако не изградим доверие в мъжете бежанци и първо работихме с мъжете, а когато изградихме доверието, дойдоха и жените. Вече 19 години нямаме притеснението бежанките да дойдат сами и да търсят нашата помощ.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иво Инджов

Предизборната кампания като сгрешен модел на комуникация

Към 31 март – края на женския месец, както някои го наричат, в последния ден на предизборната кампания, в самия край на Великденските пости и в началото на пролетта, пейзажът у нас може би изглежда така: хора с развети руски знамена, които настояват да излезем от НАТО и ЕС, прокуратура, която твърди, че е жертва на опити за атентат, финансово..

публикувано на 31.03.23 в 19:24

Референдумите – въпроси и възможности

На въпроси на слушателите на "Законът и Темида", свързани с предложения национален референдум за смяна на държавното устройство, както и за т.нар. "референдум срещу еврото", отговаря д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" и дългогодишен консултант на "Законът и Темида" Пенко..

публикувано на 31.03.23 в 15:15

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии?  Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова , експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото..

публикувано на 31.03.23 в 12:50

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат?  "Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото..

публикувано на 31.03.23 в 11:45

Българо-турският бизнес форум с двустранни срещи в Бургас предизвика голям интерес

Повече от 250 участници от Турция и близо 100 от България се включиха в големия Българо – турски бизнес форум, който се проведе в Конгресния център в Бургас. Той бе организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките си средни предприятия, а неговата цел бе подписването на меморандум за сътрудничество между двете страни. Страница на..

публикувано на 31.03.23 в 10:25