Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 13 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 38 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
• Посрещаме нощта със специалното участие на обичания наш театрален и филмов актьор Христо Петков. Основната част от разговора ни с него ще бъде посветена на най-новия филм, в който зрителите могат да го гледат – „В сърцето на машината“ с режисьор Мартин Макариев. Ще поговорим за някои от най-вълнуващите му срещи и преживявания както на театралната сцена, така и на снимачната площадка, за това какво му дават и какво му отнемат тези две прекрасни изкуства и за най-новите му актьорски превъплъщения, които предстои да видим в близките месеци.
• Запомнете това име: среща с младата актриса Елена Замяркова.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Избрани пиеси от албума Secret Story от 1992 г. на американския джаз китарист Пат Метини, с който печели наградата „Грами“ – за най-добър съвременен джаз албум.
С участието на оркестъра на Кралския балет на Камбоджа, хорът на Камбоджанския кралски дворец, Лондонският симфоничен оркестър с диригент и оркестрации Джеръми Лъбък и музикантите Лайл Мейс (пиано, кийборди), Гил Голдщайн (акордеон), Нана Васкончелос (перкусии, вокали), Чарли Хейдън, Стив Родби (акустичен бас), Пол Вертико, Стив Фероне (барабани), Тутс Тилеманс (хармоника), Майк Метини (тромпет, флюгелхорн) и мн.др.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритна традиционна музика от слънчево Мексико. Изпълнение – мариачите „Трини и ла Лейенда”, „Лос Кохолитес” и групи за автентичен фолклор от северния щат Тамаулипас.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Величка Златева, Христо Косашки, Йорданка Илиева, Бистришката четворка и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Лястовичката“, по френска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Жестокият цар“ от Николай Райнов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: Наследството на българските интелектуалци – една година след смъртта на проф. Мирослава Кортенска. Разговор с дъщеря ѝ Веселина Господинова.
• Щастието – акценти от годишното национално изследване, определяне на индекса на щастие и анализ на Валя Данкова и Любов Кирилова, експерти от Happiness Academy - Академия за щастие.
• Главен герой: Цветелина Стефанова, второкурсничка от Русенския университет и носителка на приза „Студент на годината“ 2021 – за образованието, мечтите, реализацията и наградите.
• Минути на редактора: Дигиталните произведения на изкуството, които се превръщат в една от най-актуалните модерни валути – със Серги Сергиев от Data Science Society преди едно състезание, което прогнозира стойността им.
• Общопрактикуващ лекар – нужна ли е промяна в системата на доболничната помощ? – интервю с д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.
• Имунизации на бежанците от Украйна и ваксинопрофилактика срещу Sars-Cov-2 – коментар на имунолога акад. Богдан Петрунов
• Фитотерапия в България – коментар преди срещата в Париж на Комитета по растителните лекарствени продукти към Европейската агенция по лекарствата (HMPC), организирана от френското председателство на Съвета на ЕС – интервю с д-р Димитър Пашкулев, специалист по интегрална природна медицина

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Дони се завръща с нов албум, наречен „Емигрантски“ и с видео, заснето на 6 континента;
• Jeremy? подготвят трети албум, който ще бъде представен с голям концерт в зала 1 на НДК и издават нов сингъл;
• Три китари и три гласа: Мирослав Иванов от легендарната група Сафо, Момчил Косев от SoulBmoll и Алекс Славчев се събират за Safo Project;
• Как съвременната музика отразява войната в Украйна:
След дългогодишна пауза Pink Floyd се събраха отново, за да запишат песента “Hey Hey Rise Up”, а Sting презаписа песента си “Russians” в нова версия;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Новите културни инициативи на Българския антарктически институт. Представяне на детската книга "Антарктида - бяла приказка. Историята на пингвина Гошо“ и фотоизложбата "30 години заедно в Антарктида - България, Испания и Аржентина". Гостуват проф. Христо Пимпирев и Екатерина Виткова.
• 15-то издание на фестивала за съвременно изкуство „Арт позитив“ в Пловдив. Мира Мохсен от сдружение „Изкуство днес“ представя художествените интерпретации на артистите в съвместната изложба „Свобода“ в галерия „Капана“.
• Разговор с режисьора Боян Иванов, който спечели конкурса за директор на Драматичния театър "Сава Огнянов" в Русе
• Среща с режисьора Минчо Събев преди спектакъла "Скръбна вест" от Мате Матишич в Нов театър НДК.
• Римският дизайнер на бижута Диего Перкоси Папи представя своята изложба „Скъпоценният път на Данте. Божествената комедия в бижута“ в Националната художествена галерия.
• 75 години Варненска опера. Предпремиера на операта „Дама Пика“ от П. И. Чайковски. Разговор с режисьора Вера Немирова преди началото на юбилейните събития.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
Специален гост е френската тромпетистка Люсиен Рьонодин Вари, която свири със Софийската филхармония. Представяме проектите ѝ и записи от концерта ѝ със Симфоничния оркестър на Люцерн с диригент Елена Шварц, на който са изпълнени творби от Гершуин и Бърнстейн.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Премълчаната история на най-скандалните български книги
Колко са на брой забравените книги, за които си спомняме? Всички са продукт на Цензурата с главна буква. Но  "Тютюн", "Люти чушки" и "Фашизмът" далеч не изчерпват конфликтната проблематика.
Най-скандалният български автор за всички времена е поета Кирил Христов. Лидерството му обаче се оспорва от забраняваните и забравени днес Иван Ст. Андрейчин, Стоян Попов, Славе Езеров, Любомир Лулчев, Трифон Кунев. После идат известните Николай Райнов, Константин Петканов, Димитър Димов, Йордан Вълчев, Радой Ралин, Георги Марков, Николай Хайтов, Желю Желев, Иван Динков.
Малцина знаят, че Светият синод е финансирал писанието срещу Христо Ботев и че анатемосва еретика езотерик Николай Райнов. Дворецът пък преследва Захари Стоянов, а  офицерството е "На нож!" с Алеко Константинов, Иван Ст. Андрейчин и Константин Петканов. По-късно, в условията на "народовластие", на сцената излиза Съюзът на българските писатели. На 23 ноември 1944 г. е гласувано решение да бъдат изключени 29 творци, за проявена "фашистка дейност".
В предаването с водещ Румен Леонидов участват известните журналисти Росен Таков  и Тодор Токин.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Българските царици: Българските владетелки от епохата на Второто българско царство
В предаването ще разкажем за променената роля на съпругите на жените до българските владетели. Ще научим за съдбите на жените до царете Иван Асен, Калоян, Иван Асен II и Константин Тих Асен.
Участват: д-р Сашка Георгиева от Института за исторически изследвания при БАН; доц. Георги Николов – зам. декан на Историческия факултет на СУ „КЛ. Охридски“ и проф. Павел Павлов от Историческия факултет на Великотърновския университет

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• "Един човек" си отива. Дни преди демонтажа на интерактивната дигитална инсталация, която столичани свикнаха да приемат за жива, питаме какво видя "Един човек" в месеците на своето съществуване и какво още има да каже? Какво може да промени един човек? А също и какво произведение ще застане на площадката на мястото на Мавзолея, какво ще има да ни каже то и какви други проекти подкрепя столичната културна Програма "Навън"? Какъв е ефекта от тези проекти и защо някои от тях остават неразбрани?
Събеседници ни стават Венелин Шурелов, Красимир Терзиев и Мина Минов.
• Моята история, моята тема: гостува актрисата Ива Тодорова, носителка на ИКАР за драматургичен текст и награда на публиката за най-добро представление.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Етнопоп и разнообразен, интересен уърлд от Папуа Нова Гвинея (откъдето е първият участник в предаването – певецът Джордж Телек) и от Австралия. Сред колоритните изпълнители оттам – представителят на коренното население Франк Яма, музикантите от формация „Мара!”, които обичат българския фолклор и творят по наши народни теми (също и по италиански и скандинавски мотиви), електро-етно групите „Инишкеа” и „Гранария”, както и уърлд дуото Дидие Малербе – Лой Ерлих – с поглед отвън към аборигенската музика.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо – концертна версия
водещ: Янина Богданова
Записи от Международния музикален обмен.
Излъчване на програмите на Чешкото и Латвийското национално радио от Holy Week Music Series на Еврорадио, цикъл от концерти посветени на християнските празници Вход господен в Йерусалим (Цветница) и Възкресение Христово.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Как реагират различни младежки колективи относно случващото се в Украйна и не само – обзор на различните антивоенни акции, пърформанци и протести от последните месеци – разговор със Стойо Тетевенски, участник във Феминистки мобилизации и Студентско общество за равенство към СУ „Св. Климент Охридски“.
• Разговор с Руслан Трад – анализатор от сирийски произход за това какво се случва в Украйна и продължаващите войни в Близкия изток.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
• България пее – VI национална инициатива на Българския хоров съюз: 15-17 април 2022 г. Интервюта с: Деница Узунова от Шумен – диригент на детския хор „Бодра песен“, артистичен директор на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ в града и член на Управителния съвет на БХС; Яна Делирадева от Пловдив – диригент на хор „Детска китка“ и преподавател по хорово дирижиране и курсов хор в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“; Елеонора Христова от София – хоров диригент и член на Управителния съвет на БХС
• Спомени: връщаме се към моменти от разказа на основателя и дългогодишен диригент на Детския радиохор акад. Христо Недялков за Международния музикален фестивал в Ланголен, Уелс 1995 година, където е поканен да журира.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30