Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли как Театър "Азарян" и Пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК да продължат да работят

Снимка: @dnkSpace

От средата на март програма „Христо Ботев“ следи проблемите около работата на залите за представления в Националния дворец на културата. Театър „Азарян“ и пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК са принудени да останат почти без програма за месец април. Всичко това на фона на множеството номинации тази година, някои до тях довели и до награди „Икар“ за продукции именно на ДНК и „Азарян“.

За жалост този тип успехи не могат да компенсират огромните разходи на Националния дворец на културата. След няколко зимни месеца на лишения, в които Театър „Азарян“ например работеше без отопление, НДК започна да иска от артистите, на които е копродуцент твърда сума за провеждането на представление, тъй като с петдесет процента от приходите от билети, не би могъл да покрие дори минимална част от огромните си сметки. Заваляха изказвания, отворени писма, декларации и подписки в защита на двете пространства, които изпъкват като лидери на сцената с новаторски, авангардни и смели постановки, с множество гостувания на чужди артисти, уъркшопи, и важни социални и образователни проекти.

В „Какво се случва“ бе зададен въпроса „Има ли място независимата сцена под шапката на НДК  и как Театър „Азарян“ и Пространството за съвременен танц и пърформанс ДНК могат да продължат дейността си?“ С предложения и идеи ни отговориха пиарът на Съюза на артистите в България Илко Ганев, актрисата Мартина Панайотова, артистичният директор на ДНК Мира Тодорова и изпълнителния директор на Националния дворец на културата Пени Раева (интервюто с нея можете да намерите тук). Колегата Ангелина Грозева, която следи проблема още от първите сигнали на артистичната общност, направи обзор на ситуацията.

Чуйте има ли място независимата сцена в НДК.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25