Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тобиас Кратцер провокира оперния свят отново с „Триптиха“ на Пучини в Брюксел

7
Снимка: Matthias Baus

Кралският театър „Ла Моне“ в Брюксел предложи през март и април десет представения на впечатляващия „Триптих“ на Джакомо Пучини. Творбата се изпълнява сравнително рядко в цялостния си вид, но този сезон освен в белгийската столица произведението е включено и в афиша на театрите в Есен и Франкфурт. 

Изпълнената с трагизъм и веристичен реализъм първа част – „Мантията“, протича на борда на баржа в Париж в началото на ХХ век. Наситеното с лиризъм и духовност действие в „Сестра Анджелика“ е ситуирано зад стените на италиански манастир през XVI век. За декор на „Джани Скики“ служи средновековната Флоренция на Данте от XII век – опера, изпълнена с комичност и сатира.Три творби, в които централно място заема не само смъртта, но и любовта.

Начело на постановъчния екип в Брюксел е Тобиас Кратцер. Немският режисьор нашумя в последните години с продукции като „Танхойзер“, с който се откри фестивалът в Байройт през 2019 г. и на „Фауст“ в Парижката опера. В своя режисьорски подход към „Триптиха“ Кратцер запазва специфичната атмосфера на всяка опера като същевременно търси свързващи нишки между трите творби. Той потапя зрителя в три различни драматургични свята.


„Мантията“ протича във фрагментарния, комиксен стил на графичния роман. Интересният декор на Райнер Зелмайер е разделен във височина на четири части, показващ както палубата, хамбара и каютата на кораба, така и оживения пристанищен кей с минаващите продавачи на песни и влюбени двойки.

Музикалният свят на „Сестра Анджелика“ е непрекъснато допълнен от чернобял филм, заснет от Мануел Браун в абатството „Тер Камерен“ в Брюксел. Сценографията е редуцирана само до плътната манастирска стена. Прожектираните кадри, показващи ежедневието на монахините, не винаги са логично свързани с основната интрига и често отвличат вниманието на зрителя.

При „Джани Скики“ действието протича като ситуационна комедия (ситком) в телевизионно студио. Активно участие в шоуто взимат и зрителите, разположени на специално изградена трибуна на сцен