Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската стрийт фотография в италианското "Eyeshot"

Любомир Скумов, Untitled 5 - London 2019

Седемнайсет фотографи с нетипичен поглед към ежедневието представят българската стрийт сцена в новия брой на италианското списание „Eyeshot“ – едно от най-престижните издания за фотография в света.

Стефан Колев, Fish tank in a restaurant-VARNA-2022
Редакторът на списанието, което е част от едноименното издателство за фотокниги, Марко Саварезе е привлечен от българската улична и документална фотография и начина, по който фотографите ни запечатват времето, в което живеят. С помощта на Свилен Начев той се спира на някои от най-ярките представители на т.нар. нова вълна в българската стрийт фотография. Автори, част от които са познати не само като фотографи, но и като режисьори, оператори и фотожурналисти, популярни имена от фотографската сцена през последните години, но и някои непознати млади фотографи, а именно – Михаела Аройо, Денис Бучел, Ясен Велчев, Павел Г. Веснаков, Александър Димитров, Мартин Илиев, Стефан Колев, Венцислав Лалев, Стоян Николаев, Валерий Пощаров, Любомир Скумов и Пенко Скумов, Александър Станишев, Десислава Станчева, Денислав Стойчев, Владимир Яворов и самият Свилен Начев.

Валери Пощаров, Vana (Momchilovtsi, Bulgaria, 2008)
В новия концептуален брой на международното фотоиздание, който излиза в лимитиран тираж на днешния 15 април, най-силно се откроява безпределната чувствителност към света около нас, която притежават включените в него фотографи.

„Стрийт фотографията има това очарование да внася значимост на иначе незабележими и незначителни неща. Всеки от авторите успява да обърне своята чувствителност към един свят, който може би дори не срещаме в ежедневието си, въпреки че именно за него говорим“, казва Валерий Пощаров. Той участва в броя на „Eyeshot“ с фрагменти от дългогодишния си проект „Последният човек на Родопите“, който уж показва образа на планинския човек, а всъщност рисува символиката на живота и смъртта.

Свилен Начев, Untitled, Sofia, Bulgaria, 2021
Според него именно възможността да останат вдъхновени към живота и към онези ценности, които тепърва трябва да бъдат откривани, е това, което обединява представените в списанието фотографи. А откриването се случва само ако успееш да запазиш „детската си чувствителност към незнанието“.

Специфичното във фотографиите, побрани в новия брой на италианското фотоиздание, е и освободеността от контекста на една конкретна тема и навлизането надълбоко в концептуалното.

Владимир Яворов, UNTITLED-THEHAGUE-2020
Животът, като нещо фундаментално, е най-вдъхновяващото място и фотографът трябва да бъде там, да изживее сцената. Дефакто всеки кадър е част от нас и може би това е един фотодневник на нашия живот“, допълва Свилен Начев.

Двамата с Валерий Пощаров ще участват на започващата днес Международна конференция за фотография в Поморие. Тя ще продължи до 17 април и ще включва различни панели и разговори, посветени на фотосвета. В нейните рамки Свилен Начев (заедно с Пенко Скумов) ще разкаже за обикновения живот в кадър, а Валерий Пощаров – за бъдещето на фотографията, което се развива в естественото продължение на един кадър – фотокнигата.

Ясен Велчев, UNTITLED-ITSUKUSHIMA-2019
А повече за посветения на България брой на „Eyeshot“ чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени от фотографите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33
Станка Пенчева

95 години от рождението на Станка Пенчева – три стихотворения за спомен

Aз съм най-щастливата жена. Нищо в тоя свят не ме отмина: ни смъртта, ни материнството, ни раздялата със дом изстинал, нито срещата ми късна със единствения… Трудила съм се като копачките, докато се схвана от умора; и съм ходила с летяща крачка, със небето съм говорила! Гледам всичко с мъдро снизхождение, с кротко опрощаване. Гледам със очите на..

публикувано на 10.07.24 в 10:12