Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектите в програма "Навън" като покана за разговор

Снимка: @oneperson.sofia/

"Един човек" си отива. Венелин Шурелов и екипът зад "Един човек" – интерактивната дигитална инсталация, която сега стои в центъра на София, пък ви канят на демонтажа ѝ в почивните дни между 29 април и първи май, и ще бъде придружен от музикална програма.

Инсталацията, беше първото произведение представено чрез културната програмата на Столична община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда "Навън" и успя да влезе под кожата на софиянци с бързите си реакции към новините от деня. "Един човек" стана огледало на мислите и тревогите, на скърбите и победите и на обществените дебати и сътресенията от 6 ноември 2020 г. до днес. А също и на всеки човек, който иска да се види дигитален и уголемен от камерите до размера на паметник, извисен над центъра на града.

Скоро на мястото на интерактивната инсталация, на свободната площадка останала след разрушения мавзолей на Георги Димитров, ще светнат думите "Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било" – следващото произведение подкрепено от културната програмата на Столична община за временни художествени инсталации в градска среда "Навън". Автор на новата инсталация е Красимир Терзиев. Общо между двата проекта е желанието на авторите да предизвикат разговор с произведенията си. А те сякаш разговарят и помежду си.
Чуйте Венелин Шурелов и Красимир Терзиев в "Какво се случва".
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета книга на Саманта Швеблин на български

Първият роман на аржентинската писателка Саманта Швеблин (1978) се нарича "Отрова" и е издаден на български, както и втория – "Хиляди очи". Третата ѝ книга, публикувана у нас е сборник с разкази със заглавие "Седем празни къщи". Това е завладяваща книга, в която кратките разкази за наглед обичайни неща от нашия живот и отношенията ни с..

публикувано на 21.04.24 в 13:05

Благотворителен търг за набиране на средства за детския фестивал "Ние сме децата на реката"

Новоучредената фондация за изкуства InBetween организира благотворителен търг "Ние сме децата на реката" на 22 април в галерия "УниКредит студио" в София. Целта на инициативата е да подпомогне организирането на детски фестивал, чрез който децата и техните родители да преоткрият градските пространства и природата около тях чрез разнообразни занимания..

публикувано на 21.04.24 в 09:35
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10