Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проектите в програма "Навън" като покана за разговор

Снимка: @oneperson.sofia/

"Един човек" си отива. Венелин Шурелов и екипът зад "Един човек" – интерактивната дигитална инсталация, която сега стои в центъра на София, пък ви канят на демонтажа ѝ в почивните дни между 29 април и първи май, и ще бъде придружен от музикална програма.

Инсталацията, беше първото произведение представено чрез културната програмата на Столична община за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда "Навън" и успя да влезе под кожата на софиянци с бързите си реакции към новините от деня. "Един човек" стана огледало на мислите и тревогите, на скърбите и победите и на обществените дебати и сътресенията от 6 ноември 2020 г. до днес. А също и на всеки човек, който иска да се види дигитален и уголемен от камерите до размера на паметник, извисен над центъра на града.

Скоро на мястото на интерактивната инсталация, на свободната площадка останала след разрушения мавзолей на Георги Димитров, ще светнат думите "Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било" – следващото произведение подкрепено от културната програмата на Столична община за временни художествени инсталации в градска среда "Навън". Автор на новата инсталация е Красимир Терзиев. Общо между двата проекта е желанието на авторите да предизвикат разговор с произведенията си. А те сякаш разговарят и помежду си.
Чуйте Венелин Шурелов и Красимир Терзиев в "Какво се случва".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова

Допирните точки между дизайн, семиотика и дипломация в изложбата "Визия за дипломация"

"Визия за дипломация" е най-новата самостоятелна авторска изложба на графичния дизайнер и семиотик Ерина Боянова, която е открита в столичната галерия "Мисията". Изложбата включва 20 пана от сферата на приложната графика, представящи система за визуална комуникация. Открояват се графични компоненти, логотипи, иконични и шрифтови..

публикувано на 07.07.22 в 11:55
Максима Боева

Защо в България няма регистър на независимите артисти?

Първият онлайн портал за независимо изкуство Nexus Cultura  вече е факт.  Това е дигитална платформа, която свързва творци на свободна практика с техните публики. Уебсайтът предоставя ежемесечно бърз и лесен достъп до актуалния културен афиш със събития от независимия сектор. Артистите имат възможност да се свързват помежду си, за да..

публикувано на 07.07.22 в 09:50

Спомен на Мирослав Миндов – ямболският Бойчо Огнянов

На днешния 7 юли през 1924 г. в  Ямбол е роден Мирослав Миндов.  Той е първата звезда в българското кино. В края на 1952 г. на екран излиза "Под игото”, който е едва петият филм в одържавената през 1948 г. кинематография.  В него 27-годишният Мирослав Миндов има шанса да изиграе Бойчо Огнянов. Завършва Държавната театрална школа в класа на..

публикувано на 07.07.22 в 08:36
Очарованието на залива Болата, част от резерват Калиакра

"Най-красивите кътчета по Черноморието" в книга

Природни феномени, мистериозни паметници от древността, исторически забележителности и свещени места, скрити плажове, където човекът все още не е успял да остави своята следа, познати и любими кътчета от друг ъгъл, 150 фотографии, които показват всичко това, и много подробна и полезна информация откриваме на страниците на "Най-красивите кътчета по..

публикувано на 07.07.22 в 08:15

"Времеви перспективи" – трайни ползи от връзката култура – публики

Интеркултура консулт е една от 35 организации – участници в структурирания диалог между културните сектори и Европейската комисия - Voices of Culture за 2021 - 2022.  Тази година на фокус бяха дигиталните аудитории и как културните организации могат да имат по-пълноценна връзка с тях. В резултат от диалога се родиха и насоки за работа с..

публикувано на 06.07.22 в 11:15