Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 21 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 44 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещи: Лина Мачева, Юлия Гатдерова
На 21 април в предаването "Без мечти не заспивай" ви срещаме с Ваня Стайкова. Психолог и духовен съветник. С нея разговаряме за това как да обичаме и отстояваме себе си, как да развием потенциала и не само. Отваряме "Кутия на Пандора" с поредната интересна история, а Забавната ни астрология ще ви подготви за предстоящите празници.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Кавъри на евъргрийни, латино-поп и темпераментно фламенко в изпълнение на китаристите Йоханес Линстед (Канада) и Висенте Амиго (Испания).

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Дамян Йорданов, Гергина Нейчева, Лазар Налбантов, Цветанка Варимезова, Петър Захариев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Защо паякът плете паяжина", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Цветята на малката Ида" от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Ивана Мурджева
• България и светът на този ден: Тази година оставаме с Благодатния огън от миналата - без какво можем и без какво не можем на Великден?
• Добрите новини преди празниците - започващата съдебна реформа, избягването на една спорна кандидатура във финансовия сектор, овладяването на схемите в държавните стопанства, обвинението към един кмет ще обсъдим с политическия анализатор Емил Соколов, с еколога Петко Ковачев и с Ивана Мурджева, която отново ще ни каже какво ни чака. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев”
• Истории в ефира: Четири седмици и четири дни по-късно: каква е съдбата на бежанците, приютени от Владимир Йончев и Валери Неделчев.
• Минути на редактора: Как новите начини, по които получаваме информация за света, променят нашия мозък? Опасни ли са тези промени или възникват като еволюционна необходимост и ни правят по-функционални и по-адаптивни в оцеляването в информационния океан? По темата разсъждава психиатърът и когнитивно-поведенчески терапевт д-р Ирина Лазарова.
• Как се развива старт-ът екосистемата към настоящия момент, какви са перспективите и рисковете в новите условия, породени от икономическата и политическа ситуация в света. Представители на: Индевър България и София Техпарк.
• Сигурни всеки ден:Контролът върху качеството и сигурността на храните и хранителните доставки, могат ли да бъдат спокойни потребителите в навечерието на великденските празници, че изборът им е обезпечен от предварителен и надежден контрол – представител на Българска агенция по безопасност на храните.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрани песни от албумите на американската певица, автор на песни и виолончелистка Линдзи Уебстър.
Изпълнява музика в стиловете поп, смуут джаз, арендби и соул.
Гост солисти: Рик Браун, Крис Пасин (тромпет), Кърк Уолъм, Кен Джофри (саксофон), Норман Браун, Майк Де Мико (китара), Кийт Слатъри (кийборди) и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Предизвикателствата пред издателския бизнес в България в кризисните времена. Разговор с издателя Велизара Добрева.
• Клуб "Писмена" към Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" представя испанско-българската антология "Poetas Bulgaras – Terra incognita" със стихове на десет български поетеси. Гостува преводачът и съставител на сборника Рейнол Перес Васкес, мексикански драматург и преводач от български език, живеещ в Берлин.
• Премиера на спектакъла "Островът на пернатите" от Дейвид Мамет на сцената на  Пловдивския драматичен театър "Николай Масалитинов". Среща с режисьора проф. Атанас Атанасов.
• Изложба живопис "Някъде, където си бил" на проф. Здравка Василева в галерия "Академия" при националната художествена академия.
Проф. Чавдар Попов представя новата изложба "Вселената на Иван Димов" в столичната галерия "Арте".
• Хумористичен концерт-спектакъл "Виват Бакхус” в Дома на киното. Покана от режисьора Стефан Прохоров и Апостол Миленков (бас).

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
60 минути в темпо адажио – с едни от най-красивите и въздействащи бавни части на творби от Бах, Моцарт, Сен-Санс, Масне и Шопен.
Записите са легендарни, от втората половина на миналото столетие.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• "Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог", тази прочута мисъл на Вернер Хайзенберг цитира математикът Венелин Тодоров, носител на награда "Джон Атанасов" и едва вторият българин в 19-годишната ѝ история, който живее и работи в страната. Той разказва за приложенията на открития от него алгоритъм и за това, че вяра и наука не са несъвместими.
• Гостува и асистент Нина Нанкова, която изследва лечебния потенциал на растението каменен лотус срещу коронавирусни инфекции и носителка на приза "Жени в науката".
• Зелени минути: Докладът за климатичните изменения на IPCC (Междуправителствения панел за климатични промени и водещ авторитет в световен мащаб). Среща с Апостол Дянков от WWF.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Карнавална музика". Виенски карнавал.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Разговор с богослова доц. Ивайло Костов, организатор на академичен семинар "Религиозните празници в изкуството". Третото му издание е посветено на Възкресението. Семинарът се прави в НАТФИЗ и е организиран от факултет "Екранни изкуства" и катедра "Световна култура"
• Великден в Лондон – репортаж на Красимира Вълкова за интересните прояви и събития, чрез които българите в английската столица отбелязват празника.
• Лицата зад кадър: интервю с родената в Лвов актриса Татяна Захова

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Илка Димитрова
Представяне на тракийски изпълнители: певиците Елена Граматикова, Дарина Славчева и оркестър "Тракия" с ръководител Иво Папазов.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Светлана Димитрова
• Акцент в предаването е 75-годишнината на Варненската опера.
Директорът Даниела Димова представя част от юбилейните събития.
• Специални гости са диригентът Павел Балев и режисьорът Вера Немирова след премиерата на "Дама Пика" от Чайковски.
• Александър Текелиев, новият директор на Бургаската опера разказва за управленската си програма. Разговор за новия конкурс за млади оперни певци на името на Стоян Попов, който ще има първо издание в Бургас.
• Николай Коларов за предстоящия на 30 април в Минесота ежегоден фестивал "Балканикус", на който ще бъдат изпълнени произведения от румънски, албански и български композитори.
• Изборът на Метроном: От изминалите събития излъчваме запис от рецитала на баритона Кирил Манолов и пианистката Боряна Ламбрева, с който беше открит фестивалът "Музикартисимо".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Втората част на "Мистичните пътеки на България" – книгата на журналиста Ирена Григорова, ни отвежда  на пътешествие към 43 лековити и чудотворни места у нас. За чудодейните икони, скалните манастири, древните светилища и празниците и ритуалите, свързани с тях ще говорим с автора на книгата.
• А сега внимавайте: втория съвместен албум на Робърт Плант и Алисън Краус "Raise and Roof"

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещ: Кристиян Бояджиев
Изпълнения на квартет: Кийт Джарет – пиано, сопран саксофон, челеста, перкусия и басова блок флейта; Чарли Хейдън – контрабас и перкусия; Дюи Редмън – тенор саксофон и перкусия; Пол Мотиан – барабани.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30