Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Момчил Панайотов:

В една стара гора има всичко

Снимка: Ани Петрова

"Старите гори се характеризират с голяма разнообразие – в тях има и стари дървета, и млади, и участъци с много млади дървета и повече генетично разнообразие. В една стара гора има всичко. Може да имате някои криви дървета, които обаче се оказват по-устойчиви към по-неизвестни условия на климата", казва доц. Момчил Панайотов, специалист по Дендрология и преподавател в Лесотехническия университет, учен от авторския кръг отворената платформа за знание "Климатека". Момчил Панайотов се занимава активно с проучване на планински гори, ефектите върху тях от различни природни нарушения и промени в климата. Той е и експерт по изготвяне на Националната стратегия за адаптация към измененията на климата на Република България и Плана за действие към нея, сектор Гори. И понеже у нас през април месец традиционно се отбелязва Седмица на българската гора и на лесовъдите, Момчил Панайотов разказва за състоянието на българските гори и за това как се справят те с климатичните промени.

Доц. Момчил Панайотов
"Аз винаги повтарям на моите студенти, че най-старите дървета, на пръв поглед, са най-грозни, защото те са оцелели. Това е факт. И в една стара гора имаме много повече разнообразие и много повече сили за реакция срещу неизвестното. Затова казваме, че старите гори трябва да бъдат пазени на всяка цена, защото те са резервоара на такива устойчиви гени. Те са и това място, където се опазва биоразнообразието, което не е стопански ценно, но е много важно", обяснява Момчил Панайотов. И разказва за старите гори у нас, къде се намират и каква е отговорността ни да ги опазим.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитринка Йорданова-Командучи разкрива има ли още мафия в Сицилия

Димитринка Йорданова-Командучи от 20 години дели времето си между Сицилия, Рим и София. Тя е психолог, хипнотерапевт, специалист по маркетинг, културен медиатор, автор на книгата "Пътищата на гласа", в която разкрива същината на иновативния метод за общуване ДиЙо. Разговаряхме за различията при изразяването с глас в областите от Италия, в които живее...

публикувано на 12.08.22 в 15:27

Мефистофел в литературата не е лошият

Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и..

публикувано на 11.08.22 в 12:05

Училище без стени, чинове и домашни

15 август е идеална дата за започване на училище, не мислите ли? Въпросът е подвеждащ по две причини – няма неподходяща за учене дата, особено пък когато е сред природата, понеже не говорим за връщане в класна стая и учене на чин, а за лятната школа "Учим за природата сред природата", организирана от Дирекцията на Природен парк „Витоша“, Националния..

публикувано на 11.08.22 в 08:15
Топящ се ледник в Швейцарските Алпи образува пещера.

Конспирациите за климата задълбочават проблема

"Климатичните промени са заговор, скроен от тайно общество", "това са неща, които не ни засягат", "борбата с климатичните промени са извинение за разглезени тийнейджъри да не ходят на училище" – всички ние поне веднъж сме попадали на подобно твърдение. Конспирациите за климата са частен случай на магичното мислене, което обяснява сложни процеси и..

публикувано на 09.08.22 в 09:47
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05