Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пърформансът като "Несигурна мъдрост”, пърформансът като божествена игра

Снимка: sofiaunderground.com

На 26 април започва тазгодишното издание на фестивала за пърформанс изкуство "София Ъндърграунд" с тема "Несигурна мъдрост". Кураторът Ивайло Иванов и артистите Павел Белчев и Дария Пугачова от Украйна разгръщат темата му пред слушателите на програма "Христо Ботев".

На плаката на фестивала годината 2022 е изписана със въпросителни и липси - ?0??, а събитието се завръща в реалния свят след пандемичното си онлайн издание. Как работи пърформанс изкуството във и със несигурните времена, в които живеем? Каква мъдрост може да ни предложи?

Как артистите преработват сътресенията от последните години, как и дали изкуството трябва да остане релевантно, има ли все още ъндърграунд, и трябва ли да е екстремен той, и изобщо какво могат да кажат пърформансите в тези времена, в които вече нищо не е сигурно, дори дали ние самите не живеем в един гигантски, изплъзнал се от сценария си пърформанс? Всички тези въпроси намират ако не отговор, то поне своя символ в санскритската дума "Лила” коя то в хиндуизма означава "божествена игра".

Чуйте кураторът Ивайло Иванов и артистите Павел Белчев и Дария Пугачова за "София Ъндърграунд 2022".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25

Книгата, посветена на любовта на Ленард Коен

Излезе на български новата книга "Танцувай с мен. Ленард Коен и неговата голяма любов". Тя е на успешната писателска двойка, която пише под псевдонима Силвия Франк, създадена от психоложката и художничка Силвия Вандермер и етнологът Франк Майерверт. Книгата е посветена на любовта на световноизвестният композитор, поет и певец Ленард Коен към неговата..

публикувано на 02.03.24 в 08:45

Ивайло Ненов: Учениците не гъкват, когато слушат "Епопея на забравените"

В празничния 3 март актьорите от Русенския драматичен театър "Сава Огнянов" ще посрещнат публиката си със спектакъла "Епопея на забравените". По този начин трупата се включва в организираните от Община Русе чествания на националния празник на България. Постановката по една от най-значимите творби на Иван Вазов е дело на режисьора Ивайло Ненов...

публикувано на 01.03.24 в 16:05
Димитър Узунов

Въпроса за креативността с представление на Димитър Узунов

"Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?" се завръща на сцена "Дерида" в своя нов формат. Това е един спектакъл, посветен на креативността. В новата му версия има и нови акценти. Сред тях е музика и звуков дизайн на Никола Груев-Котарашки: "Важно е да осъзнаем, че всеки може да бъде креативен. Това не е възможност само на талантливите, защото..

обновено на 01.03.24 в 13:48

Нова изложба на Вили Николов

Художникът представя своята нова изложба "Естетика Полифония" в галерия "Милениум". Експозицията включва разнообразни теми и сюжети, каквито са фолклорът, конете, легендите, самодивите, джазът и блясъкът на лъскавите музикални инструменти, разказва Вили Николов. "Третирам боите като графика и това ме отличава в най-голяма степен от другите..

публикувано на 01.03.24 в 12:25