Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебютен албум на младото трио SMS с българско участие

Снимка: @triosmsofficial

Тази сряда (4 май) в предаването "Музик мания" можете да се запознаете с първия албум на един младежки състав от Виена с българско участие – трио SMS. Наименованието на формацията е образувано от инициалите на участниците в него – Северин Нойбауер (саксофон), Максим Цеков (цигулка) и Северин Хехвартнер (перкусии). Един определено необичаен състав, като тримата 20-годишни музиканти току-що са завършили образованието си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Техният първи албум, който излезе пред 2021 г., се нарича "Take it East" и е посветен на музиката на Балканите, като вдъхновението е дошло и от българските корени на цигуларя в триото Максим Цеков. Комбинирането на класическа музика, уърлд звучене и импровизации всъщност е основната причина за основаването на състава.

В албума освен обработки на народни мелодии присъстват както чужди произведения, написани специално за състава, така и музика, композирана от самото трио. В авторските им творби липсва желание за конформизъм и за причисляване към една или друга композиторска школа. Вместо това, Триото стъпва върху най-добрите традиции на академичното си образование, като в същото време влага личния си поглед на хора, отраснали със смартфон в ръка. Стилът им е наситен с еклектика, контрасти, експерименти и интернационален микс, които отразяват светогледа на тези представители от поколението Z, без обаче да се отхвърля традиционната мелодичност, която е лесно разбираема за техните връстници.

Максим Цеков разказва не само как трима музиканти, свирещи на толкова несъвместими на пръв поглед инструменти, са се престрашили да създадат ансамбъл, който да не отговаря на каноните на класическата музика, но и защо са се спрели на музиката на Балканите за техния дебютен албум: 

"...със Северин Нойбауер свирихме дуо на Брегенц фестивала в Австрия по случай "Cross Culture Night"и мислехме какво можем да направим като уърлд музика. В една от паузите изсвирих мелодията на "Алени звезди" и той ме попита какво е това. Аз му показах в YouTube няколко клипа на танци и на българска народна музика и това толкова му хареса, че той каза, че веднага трябва да направим няколко аранжимента. Няколко седмици по-късно Северин Хехвартнер се присъедини и на него също много му хареса тази идея".

Имате шанс да чуете версията на трио SMS на песента "Алени звезди" тази сряда (4 май) от 14 часа в предаването "Музик мания", както и да разберете какво още сподели Максим Цеков за предизвикателствата пред състава и за бъдещите им планове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30