Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 9 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
• Метаморфози срещу понеделник: Гост Наталия Малчева – журналист и пътешественик. Човек в движение, откривател на емоционални тръмлини и защитник на максимата "Човек е човек, когато е на път"
• Въведение в понеделник: Какво да очакваме от седмицата.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Западните Балкани - Хърватия и Словения. Изпълнението е на "Вруя фром Истрия", клапа "Осиек", Дуня Кнебл, Брина Вогелник и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Надя Казакова, Румен Родопски, Гергана Дачинова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
Златни гласове в приказките: Апостол Карамитев – "Бягството на Пулчинела" от Джани Родари

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Верният приятел" от Оскар Уайлд

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: На 9 май априлчани честват Събор на Св. новоселски мъченици и ден на своя град- за празника разказва Теодора Ковачева, уредник на манастира.
• Ден на Европа: Наблюдаваме ли сътресения в устоите на обединена Европа? Единство в многообразието в трудни времена и пред какви въпроси сме изправени? Как постигаме мира и на какво сме готови в името на неговото запазване? Разговор с проф. Стилиян Йотов, философ и преподавател по социална философия в СУ и активистът Данита Заричинова, една от организаторките на шествията в подкрепа на Украйна у нас.
• Истории в ефира: Различните абитуриенти. Учениците Явор Йорданов и Костадин Чучулайн за предизвикателствата на науката, златните медали от международни състезания по физика и астрономия и желанието да сбъднат една мечта- висше образование в Оксфорд.  
• Подкаст: Малки стъпки към зелена промяна. В този епизод на подкаста Green Deal 2022 ви срещаме с активни българи, добре запознати с калкулатора, който изчислява въглеродния им отпечатък. Ще чуете експерти, еколози и много идеи за по-зелено бъдеще. Автор: Виолета Ашикова.
• Дискусионен клуб "TerraКултура" представя:

Център за върхови постижения "Наследство БГ".
Предаването се излъчва директно от студио 2 на БНР и във Фейсбук страниците на БНР и "Наследство БГ".
Непознатата древност – знание, опазване, превенция: Рискове и последствия от фалшификация на културно наследство; Диети и хранителни табута в Древна Тракия; Движимо и нематериално културно наследство: традиционни женски дейности – опазване чрез образование; Креативно опазване: селищна могила Юнаците отвъд конвенционалното.
С участието на: проф. дин Диляна Ботева-Боянова от СУ „Св. Климент Охридски“; Ели Филипова, докторант, ИБЦТ - БАН; гл.ас. Ива Станоева от ИЕФЕМ - БАН и гл. ас, д-р арх. Доника Георгиева – УАСГ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Контрабасистът и композитор Петър Славов разкрива подробности за концерта си "Малки истории", който ще се състои на 13 май 2022 г. в Първо студио на БНР. Събитието е с участието на Биг бенда на Радиото, дирижиран с Антони Дончев.
• Нови продукции: "If You Will" на бразилската вокалистка и авторка Флора Пурим.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Започва фестивалът "Антистатик". Разговор с организаторката Ива Свещарова и хореографа Живко Желязков.
• Премиера на представлението "Дебело прасе" в Младежки театър "Николай Бинев". Разговор с режисьора Стайко Мурджев.
• Премиера на книгата "Сицилиански лъвове". Разговор с издателката Соня Хачикян.
• Инициативите на Европейската комисия по повод Деня на Европа. Разговор с организатор.
• Изложбата "Обекти на тежестта" в галерия "Little Bird Place". Разговор с артиста Александър Лазарков.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
"Отново на път" – под това мото ще премине днешната ни среша в музикалния салон на програма "Христо Ботев". Ако не можем да пътуваме в буквалния смисъл – нека го сторим мислено, с помощта на популярни композитори и изпълнители! По познати и непознати пътеки ще ни поведат Пласидо Доминго, Хулио Иглесиас, Уили Нелсън, Джеси Нормън, Елтън Джон, Рей Чарлз, Пол Йонг и групите "Стикс" и Дезирлес. Ще звучи също и музика от Франц Шуберт, Ференц Лист, Франсис Пуленк и Ендрю Лойд Уебър.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• 9 май – Ден на Европа, Ден на победата…
Как Денят на Победата се превърна в Ден на Европа и дали Денят на Европа ще се превърне в Ден на мира и победата над различните - изми /нацизма, расизма, антисемитизма, национализма/. Гост в студиото проф. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН.
• Осми май – Международен ден на Червения кръст – За ролята му в интеграцията на получилите закрила в страната ни бежанци ще разговаряме с Преслава Лилова, директор Международно сътрудничество, и Нела Вампорова, ръководителка на Бежанско-мигрантската служба на БЧК

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Елена Кортел
Светът на подправките – 2 част
Далечният Изток е родното място на повечето подправки, ценени като съкровища и разменяни като валута или статусен символ в империи и царства. Ароматът на отминалите епохи можем да възкресим чрез семената и подправките, които използваме до днес.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
В Деня на Европа говорим с младите, които не помнят времето преди България да е член на Европейския съюз – Жанин Ал Шаргаби, студентка по право в СУ и участничка в Националния ни отбор по дебати, Благослав Михайлов, завършил "Изкуствен интелект" в Шефилд, Великобритания и създател на сайта за граждански контрол "Стража" и Илияна Маринкова, млад журналист от Fakti.bg. за европейската идея през техните очи.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Стоян Варналиев дава подробности за XII Конкурс – надпяване "С песните на Вълкана Стоянова".
• Кънчо Върбанов разказва за XII национален фолклорен фестивал "Капанска китка".
• От Жана Тодорова научаваме за XIII Национален детски фолклорен конкурс "Дай, бабо, огънче".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Европейски концерт на Берлинската филхармония от Лиепая - Латвия, състоял се на 1 май 2022 г. в подкрепа на Украйна. Дирижира Кирил Петренко, солистка – Елина Гаранча, мецосопран. В програмата: Петерис Васкс - Musica Dolorosa; Лучано Берио – "Народни песни" за мецосопран и оркестър; Валентин Силвестров – Елегия за струнен оркестър; Леош Яначек – "Тарас Булба", рапсодия за оркестър; Жан Сибелиус – симфонична поема "Финландия", опус 26.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Наш гост ще е писателката Цветелина Александрова, с която ще разговаряме за дебютната й книга "Дървета за прегръщане".
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Рецитал
водещ: Никол Раданова
Рецитал на Ема Николовска – сопран и Малкълм Мартину - пиано, състоял се в Уигмор Хол, Лондон на 4 януари 2021 г. В програмата: песни от Франц Шуберт, Витеслава Капралова, Антонин Дворжак, Надя Буланже, Ана Соколович и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 22 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 11 част Премиера 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Японският авангарден джаз от края на ХХ и началото на ХХI век – втора част. Панайотис Дамианидис – един грък на белгийската джаз сцена: интервю и записи от първите концерти концерти на..

публикувано на 21.07.24 в 08:30

Неделя, 21 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Д-р" от Бранислав Нушич от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Д-р Спас и неговите пациенти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Събота, 20 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световната музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Рок опера: Ayreon – Into the Electric Castle – A Space Opera. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 19.07.24 в 18:51

Петък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 10 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Цветелина Начева, Антония Барулова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 18.07.24 в 08:30

Четвъртък, 18 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 9 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Предаването е посветено на нови продукции на не много популярни артисти – в Италия с тромпетиста Лука Акино..

публикувано на 17.07.24 в 08:10