Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Антистатик"

Снимка: @antistatic.international.festival

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" е призивът на 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Изданието започва днес и ще продължи до 19 май на различни сцени в София, като ще бъдат представени 7 международни и 13 български продукции, DJ партита, танцова лаборатория и изненади. Представленията в програмата на фестивала заемат пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения, не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите на тялото и чрез съвременния език на танца задават въпроси и провокират размисли" – споделят тримата създатели на фестивала: Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. "Програмата е много интересна, очакваме много международни гости, които се надяваме, че ще изберат български представления, които да бъдат представени и в чужбина", заявиха в студиото единият от създателите Ива Свещарова и единият от участниците – хореографът Живко Желязков.

"Днес в Националната галерия "Квадрат 500" се открива изданието на фестивала с "Дуети с абстракции" на хореографа Юлиан Вебер (Германия). Пърформънсът взаимодейства с определени произведения. Проектът стартира през 2021 г. и всеки път се осъществява във взаимодействие с предварително избрани произведения на изкуството от колекциите на мястото, в което се представя. Дуетите, които ще видим в София, ще бъдат с творби от представителната колекция на Национална галерия "Квадрат 500". Там, заедно с музикантката Ику - Йоханна Одерски, Вебер ще "танцува" с картините "Стъклената кана" (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), "Прозорец" (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура "Каприз" (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021)."

Спектакълът "Темел" на режисьора Живко Желязков ще бъде представен в рамките на фестивала.

"Темел е спектакъл, изграден върху личното усещане от връщането към корена и възприемането му като автентичен фундамент, дълбоко закодиран, формиращ нашата идентичност. Този код за мистично свързване с неподправения спомен, представлява постоянно повтарящ се алгоритъм на промяна на траекторията, по която се движат артистите в представлението. Това повторение довежда тях и публиката до медитативно състояние, което би могло да бъде ключ към основата, благодарение на която можем да изградим своята уникалност и да се предпазим от унифициране. В спектакъла участва гласът и на 94 годишната ми баба, която говори на съвсем автентичен диалект."

В Зала 1 на "Топлоцентрала", хореографката Зуфит Симон (Германия) ще ни представи своите "Странни чужди тела". Хореографията е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, "58 индекса за тялото", наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев.

Друг акцент от програмата е резултата от двуседмичната хореографска лаборатория "Moving in Squares" на Юлиян Вебер с българските артисти, част от дългогодишната образователна платформа на "Антистатик" – "Без дистанция". По време на нея, Виолета Витанова ще взаимодейства с "Пейзаж с фетиш" на Динко Стоев, Станислав Генадиев с "Площадна" на Петър Дочев,  Зорница Стоянова с "Портрет в червено" на Десислава Минчева, Галина Борисова с "Kомпозиция женска фигура" на Николай Абрашев, а Войн де Войн с "Човекът с вестник" на Ренато Гутузо.

От 19.30 часа същия ден, в Зала 1 на "Топлоцентрала" гостува Михил Вандевелде (Белгия) с неговите "Голдбергови вариации". Представлението е вдъхновено не само от известната музика на Бах, но също и от солото на Стив Пакстън, превърнало се в иконично за историята на Западния танц. Интерпретацията на Вандевелде поставя въпросите колко отворен, демократичен и достъпен е танцът днес, както и какви тела предпочитаме да виждаме на сцената и какви – не, докато музиката се изпълнява на живо на акордеон. Полифонията, която звучи от множеството вариации на Баховата музика, се отразява в различните слоеве на представлението. След финала му, театроведът Ангелина Георгиева ще поведе разговор с артистите, в който всички зрители са поканени да се включат.

От 11 до 14 май ще се проведе 3-ата Българска танцова платформа на "Антистатик". Форматът дава възможност за наситена среща с голяма част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена и ще представи работата на хореографите: Филип Миланов, Стефани Ханджийска, Коста Каракашян, Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас, Александар Георгиев – Аце, Петя Стойкова, Живко Желязков, Християн Бакалов, Галина Борисова, Ива Свещарова, Вили Прагер,  Ина Гергинова, Станислав Генадиев и Марион Дърова. Специално за да гледат платформата, в страната ще пристигнат куратори на артистични пространства и фестивали, критици и културни мениджър от Европа и света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10