Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Антистатик"

Снимка: @antistatic.international.festival

"Танцувай, за да те танцуват. Движи се, за да те следват" е призивът на 15-oто издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Изданието започва днес и ще продължи до 19 май на различни сцени в София, като ще бъдат представени 7 международни и 13 български продукции, DJ партита, танцова лаборатория и изненади. Представленията в програмата на фестивала заемат пространството на сцената с индивидуален артистичен почерк и изявени хореографски решения, не се страхуват да подлагат на съмнение стереотипите на тялото и чрез съвременния език на танца задават въпроси и провокират размисли" – споделят тримата създатели на фестивала: Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. "Програмата е много интересна, очакваме много международни гости, които се надяваме, че ще изберат български представления, които да бъдат представени и в чужбина", заявиха в студиото единият от създателите Ива Свещарова и единият от участниците – хореографът Живко Желязков.

"Днес в Националната галерия "Квадрат 500" се открива изданието на фестивала с "Дуети с абстракции" на хореографа Юлиан Вебер (Германия). Пърформънсът взаимодейства с определени произведения. Проектът стартира през 2021 г. и всеки път се осъществява във взаимодействие с предварително избрани произведения на изкуството от колекциите на мястото, в което се представя. Дуетите, които ще видим в София, ще бъдат с творби от представителната колекция на Национална галерия "Квадрат 500". Там, заедно с музикантката Ику - Йоханна Одерски, Вебер ще "танцува" с картините "Стъклената кана" (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997), "Прозорец" (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989), както и с кинетичната скулптура "Каприз" (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021)."

Спектакълът "Темел" на режисьора Живко Желязков ще бъде представен в рамките на фестивала.

"Темел е спектакъл, изграден върху личното усещане от връщането към корена и възприемането му като автентичен фундамент, дълбоко закодиран, формиращ нашата идентичност. Този код за мистично свързване с неподправения спомен, представлява постоянно повтарящ се алгоритъм на промяна на траекторията, по която се движат артистите в представлението. Това повторение довежда тях и публиката до медитативно състояние, което би могло да бъде ключ към основата, благодарение на която можем да изградим своята уникалност и да се предпазим от унифициране. В спектакъла участва гласът и на 94 годишната ми баба, която говори на съвсем автентичен диалект."

В Зала 1 на "Топлоцентрала", хореографката Зуфит Симон (Германия) ще ни представи своите "Странни чужди тела". Хореографията е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, "58 индекса за тялото", наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. На сцената, три тела с много различна физика, се впускат в изследване върху движението на тялото, за да докажат, че то винаги трябва да се мисли във връзка с други тела. След представлението ще има разговор с екипа, модериран от философа Боян Манчев.

Друг акцент от програмата е резултата от двуседмичната хореографска лаборатория "Moving in Squares" на Юлиян Вебер с българските артисти, част от дългогодишната образователна платформа на "Антистатик" – "Без дистанция". По време на нея, Виолета Витанова ще взаимодейства с "Пейзаж с фетиш" на Динко Стоев, Станислав Генадиев с "Площадна" на Петър Дочев,  Зорница Стоянова с "Портрет в червено" на Десислава Минчева, Галина Борисова с "Kомпозиция женска фигура" на Николай Абрашев, а Войн де Войн с "Човекът с вестник" на Ренато Гутузо.

От 19.30 часа същия ден, в Зала 1 на "Топлоцентрала" гостува Михил Вандевелде (Белгия) с неговите "Голдбергови вариации". Представлението е вдъхновено не само от известната музика на Бах, но също и от солото на Стив Пакстън, превърнало се в иконично за историята на Западния танц. Интерпретацията на Вандевелде поставя въпросите колко отворен, демократичен и достъпен е танцът днес, както и какви тела предпочитаме да виждаме на сцената и какви – не, докато музиката се изпълнява на живо на акордеон. Полифонията, която звучи от множеството вариации на Баховата музика, се отразява в различните слоеве на представлението. След финала му, театроведът Ангелина Георгиева ще поведе разговор с артистите, в който всички зрители са поканени да се включат.

От 11 до 14 май ще се проведе 3-ата Българска танцова платформа на "Антистатик". Форматът дава възможност за наситена среща с голяма част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена и ще представи работата на хореографите: Филип Миланов, Стефани Ханджийска, Коста Каракашян, Жана Пенчева, Дарио Барето Дамас, Александар Георгиев – Аце, Петя Стойкова, Живко Желязков, Християн Бакалов, Галина Борисова, Ива Свещарова, Вили Прагер,  Ина Гергинова, Станислав Генадиев и Марион Дърова. Специално за да гледат платформата, в страната ще пристигнат куратори на артистични пространства и фестивали, критици и културни мениджър от Европа и света.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рок операта "Есмералда" събира на една сцена оперни и оперетни певци, поп и рок изпълнители

"Есмералда – Парижката Света Богородица" е новата премиера на рок операта на композитора Рикардо Кочанте в Държавна опера - Стара Загора.  В три поредни вечери – на 30 юни, 1 и 2 юли, от 21.00 часа на сцената на Античния форум "Августа Траяна ” под звездите на Стара Загора ще блесне новата постановка на Старозагорската опера на мюзикъла "Есмералда –..

публикувано на 30.06.22 в 15:30
World Youth Chamber Orchestra

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана. Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт.  Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни..

публикувано на 30.06.22 в 08:50

Изящна игра на форми и цветове в изложбата на Аника Липсиус

Галерия "Дебют" и специалност "Дизайн и стъкло" към Националната художествена галерия представят една изключително естетска и подредена като стил изложба на младата художничка Анника Липсиус. Родена в Германия, живяла в Ирландия и Франция, в момента тя завършва магистърска степен в Националната академия, специалност дизайн на порцелан и стъкло...

публикувано на 30.06.22 в 08:30
Кирил Василев

Как да не попаднеш в капана на визуалните клишета

Как фотографията е интегрирана в другите изкуства, какво да направиш, за да не попаднеш в капана на визуалните клишета – това са част от темите в предаването "ФотоФабрика – факт и фикция" с Кирил Василев – награждаван поет и преподавател по история на модерната европейска култура в Софийския университет. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.06.22 в 18:23

Теглото на душата и думите, които изчезват, а са на върха езика

"Млък" всъщност приканва за разговор. Това е призив да се обърнем към думите, които са на върха на езика, но липсата на отношение към тях понякога ги спира да заговорят. "Млък" е кантарът, който трябва да ни събуди от летаргията. Той измерва колко е точното тегло на човешката душа. И макар това да е относително, да е колкото невъзможно – толкова и..

публикувано на 29.06.22 в 12:05