Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 11 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 58 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта със специалното участие на режисьора и преподавател в НАТФИЗ професор Здравко Митков, който точно преди два месеца – на 11 март отпразнува своя 70-годишен юбилей, а само преди една седмица реализира премиерата на сто и десетата си постановка на професионална сцена – "Чудесна неделя за Крев Кьор" от Тенеси Уилямс в Народен театър Иван Вазов. Ще поговорим за този нов спектакъл, ще се опитаме да откроим някои от най-вълнуващите срещи, осмислили режисьорския му път през годините. Специално внимание ще обърнем на неговата преподавателска дейност, тъй като в края на месец май ще се дипломират студентите от десетия му юбилеен випуск в НАТФИЗ, а тази есен му предстои да поеме ръководството на цели два нови актьорски и един режисьорски клас, с което се слага началото на опит за реформа в системата на обучение във факултета по сценични изкуства в театралната академия.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Symphonic Bossa Nova от 1994 год. на италианския диригент и продуцент Еторе Страта.
Акомпанира Кралският филхармоничен оркестър и ритъм секция: Хорхе Каландрели (пиано, кийборди и синтезатори), Дейв Карпентър (електрически бас и контрабас), Майк Шапиро (барабани и перкусии), Кени О'Брайън (перкусии), Карлос Вега (барабани).
Със специалното участие на: Майк Рензи (пиано), Оскар Кастро-Невес (китара), Гари Бъртън (вибрафон), Том Скот (сопрано и тенор саксофон), Клаудио Родити (флюгелхорн и тромпет), Хюбърт Лоус (флейта и алто флейта), Ал Жаро и Дори Каими (вокали).
Оркестрации: Хорхе Каландрели.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен етнопоп и темпераментна фестивална музика от слънчева Бразилия. Изпълнението е на Каетано Велозо, Куантик и дуетни участия на Сержио Мендес и приятели.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Даринка Цекова, Таня Митева, Веселена Делийска, Младен Койнаров и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Дяволът без късмет", по полска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ани Манинен" от Маря-Лена Микола

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: Програма "Христо Ботев" се среща със слушатели и почитатели – какво са подготвили за вас на представянето на 11 май в София – разговор с журналиста, хуморист и водещ на събитието Весел Цанков.
• Всекидневните разговори за политика или още нещо за "народната политология" като фактор и въздействие – с политолога Страхил Делийски и философа Тодор Тодоров.
• Главен герой: Експертът по дигитални медии и комуникации Жюстин Томс и първият й художествен роман "Clair de lune" – с разказите на няколко поколения арменци, плод на 10-годишен труд.
• Минути на редактора: "Умни в образованието, активни в спорта" е нова дигитална учебна платформа с цел образователно подпомагане на деца от 14 до 19-годишна възраст. Проектът се изпълнява от Асоциация "Докосни дъгата" и е финансиран по Програма "Еразъм плюс".
• Създават Национален експертен съвет на хирурзите на гърдата – хирурзите от фондация "Експерти срещу рака" се обединяват около мнението, че у нас е необходимо да се създадат центрове за комплексна грижа за пациенти с рак на гърдата.
• Подробности за кампанията за безплатни прегледи за инконтиненция
• Медицински университет - Плевен съвместно с Община Луковит организира "Ден на здравните грижи" – интервю с Кремена Костова, студент в Медицински университет - Плевен

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Тази година една от най-емблематичните български групи – "Остава" отбелязва 30 години на музикалната сцена с национално турне под наслов "30 години Остава" и с нов шести студиен албум – Свилен Ноев кани на концерт, който е и официалната промоция на новия албум;
• Един от най-любимите гласове на българската поп музика Любо Киров поднесе специален подарък към многобройната си публика с премиерата на третия свой студиен албум "Целуни ме" и сингъла "Усеща се сила";
• Дуетът "Alex x Dessy" записа нова песен "Дъжд през пролетта";
• В съвместната инициатива на Музикаутор и БНР "Земя на таланти" Кирил Димитров - Кико представя авторската си песен "Всеки път";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Европейската нощ на музеите 2022. Разговор с Мария Конакчиева от Френския институт преди новото издание на инициативата в България и Европа на 14 май.
• Индийски класически театър в България. Среща със знаменития индийски артист и педагог Алок Пандей след приключването на културно-образователния проект за санскритска драма и театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Проектът се осъществява със съдействието на Посолството на Индия в България и Индологическа фондация "Изток-Запад".
• Театрален фестивал "Нова българска драма" в Шумен. Разговор с театроведа Светла Бенева, селекционер на спектаклите
• Спектакълът "Калигула" на Народния театър "Иван Вазов" гостува на Световния театрален фестивал в японския град Шизуока. Разговор с актрисата Биляна Петринска след турнето на националната трупа в Япония.
• Българските знаци на духовна култура в Швейцария. Разговор с драматурга Майя Праматарова в поредицата "Моментна снимка".
• Виолончелистката Кристиана Алипиева - основател на струнен квартет "КласикАрт" с покана за предстоящия концерт от образователната програма на квартета в камерна зала "България".

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Светлана Димитрова
"Песента на спомените" или среща с Ина Кънчева и запис от първия ѝ съвместен концерт в България с пианиста Емануил Иванов от проекта "С усилия към звездите". В програмата са включени песни от Клод Дебюси, Николай Метнер и Джузепе Мартучи, както и цикълът "Образи" на Дебюси.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Премълчаният натиск на ЕС върху София
Публична тайна е, че през последните месеци Р България е подложена на небивал дипломатически натиск, целящ до края на френското председателство ветото ни да отпадне и Северна Македония да започне преговорния процес за членството в европейското семейство.
Българското общество изглежда единно и последователно в позицията си, но част от политиците, които в момента управляват страната ни, са на друго мнение. Спорът става все по-остър и непримирим. В крайна сметка никой не иска да чуе какво искат българите от Северна Македония, сякаш тяхното мнение не е най-автентично и обосновано.
Затова в предаването участват двама от нашите македонски сънародници - това са обществениците Петър Колев и Илия Стояновски, както и Спас Ташев, автор на редица публикации по темата.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ : Михайлина Павлова
Маската – история и легенда: Втора серия – "Маската като ритуал"
Маската като прадед- семейната история на маскирането. Маската или как се преплита мистичното, поверията, борбата между доброто и злото, между светлината и  тъмнината и възраждането на  новия свят. Дионисиевите празници и  кукерските маски- далечен преход към карнавалните и театралните маски.
Участват: доц. Валентина Ганева-Маразова, проф. Аделина Попнеделева, проф. Маргарита Карамихова

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Кои фактори определят интерпретацията на едно кинопроизведение и по какъв начин киното влияе на нагласите на публиката? – разговор с д-р Светлозар Василев, психоаналитик, преподавател в НБУ и създател на инициативата "Кино и психоанализа", която отбелязва 12 години
• Дигиталните платформи и филмите у дома срещу споделеното кинопреживяване в киносалона – коментар на киножурналиста Владислав Апостолов
• Дати от световната история: Салвадор Дали – разговор с Кристина Тужарова, автор на поредицата "История на изкуството за любители"

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Разнообразие от автентичен фолклор, фестивална музика и електронно латино от слънчева Колумбия. С участието на виртуозния акордеонист Пончо Сулета, певецът Хорхе Селедон, колоритния Джими Саа с неговата фолклорна мозайка от тихоокеанските брегове, неотразимата, темпераментна Петрона Мартинес - сред иконите на традиционния стил "булеренге", легендата Тото ла Момпосина в дует с швейцарския уърлд музикант Мишел Клейс, формация "Биомигрант" и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
Представяне на препоръчани творби от Международната трибуна на композиторите – 2021, Белград:
• "Randolph navigation” от Джон Меноуд (Швейцария)
• "Staticotion” от Тилен Лебар (Словения)
• "Magenta” от Славомир Войчеховски  (Полша)
• "Please Don't Open” от Чи-лонг Ю (Китай – Хонг Конг)

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Алексей Коритников – бежанец от Русия у нас, един от участниците в провелия се на 9 май протест за мир и срещу руската военна агресия, бивш участник в опозиционните протести в Русия.
• Ще ви срещнем и с Борислав Калейчев, минералог, който е пребивавал в различни страни от света за да изследва природните ресурси. В това издание на Аларма ще ви запознаем с неговите впечатления от мексиканския щат Баха Калифорния, като ще обърнем внимание най-вече на природните, социалните и културни параметри на този мексикански щат, който се намира от другата страна на границата срещу известния американски щат Калифорния.
• Информация за новосформирана в София музикална група "КАКЕ", съставена от чужденци, живеещи у нас и записала първият си албум.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ Мануела Манчева
Избрани моменти от XXXIX Международен майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров" във Варна’ 2018 г. Включени са документални записи на най-високо отличените състави: "Imusicapella" и "Филипинските майстори певци" от Филипините; Академичен хор на Марибор, Словения и Камерен хор "Младите гласове на Енгелбрект" от Стокхолм, Швеция.
В рамките на конкурса се проведе и първото издание на Националния фестивал на детските и младежки хорове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30

Четвъртък, 2 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Цвети Бахариева Концертна версия от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 01.05.24 в 10:31