Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

Концертгебау оркестър
Снимка: concertgebouw.nl

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес пасион", BWV 245 от Й. С. Бах. "Йоханес пасион" е първият Бахов пасион. Предполага се, че е композиран през 1724 г. и е изпълнен на 11 април, макар да има и други мнения. Текстът на "Йоханес пасион" се основава на прочутия "Брокес пасион" ("Der für die Sünde der Welt gemarterte und sterbende Jesus") на хамбургския общински съветник Бартолд Хайнрих Брокес, по който са писали музика и Йохан Матесон, Г. Ф. Хендел, Г. Ф. Телеман, Готфрид Хайнрих Щьолцел, Йохан Фридрих Фаш и Райнхард Кайзер. Бах обаче го използва само за някои арии и предпочита да заимства от четвъртото Евангелие. При първото си изпълнение на "Йоханес пасион" звучи различно от познатото днес, тъй като композиторът го редактира с оглед предстоящото повторно изпълнение през 1727 г.

Концерт от Копенхаген с участието на солисти, Датския национален концертен хор и инструментален състав с диригент Карстен Сейер-Хансен, кантор на Копенхагенската катедрала, и съпровод на орган – Марк Бауман. В програмата: "Реквием" на Габриел Форе в аранжимента на английския хоров диригент Дейвид Хил от 2011 г., където към органовата партия са добавени цигулка, виолончело и арфа. Произведението е едно от най-обичаните сакрални хорови творби, любимо на певците и публиката още от първите му изпълнения в края на 80-те години на XIX век. То олицетворява собствени дълбоки католически убеждения на самия Форе и е "доминирано от началото до края", както той заявява, "от едно много човешко чувство на вяра във вечния покой". Смъртта за Форе е "по-скоро щастливо избавление, стремеж към горното щастие, отколкото мъчително преживяване", а мирният и спокоен характер на музиката му със сигурност са част от причините, които продължават да правят творбата толкова популярна.

Концерт от Кеймбридж с участието на солисти, Баховия хор и Концертния оркестър на БиБиСи с диригент Даниел Хайд. В програмата: сакрални творби от британски композитори и "Стабат матер" на Чарлз Станфорд, чиято 100-годишнина от рождението се отбелязва тази година. Станфорд е дълбоко свързан с Кеймбридж и е като бивш диригент на Баховия хор.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47

С клавирно дуо започна 15-ото издание на "Дни на класиката" в Балчик

Балчик се превърна в център на културния живот с две значими събития – Седмицата на италианската култура и фестивала "Дни на класиката" . В неделя бе открита "Седмицата на италианската култура", а в събота започна едно от най-чаканите събития в града – "Дните на класиката". Сава Тихолов , началник отдел "Култура, протокол и връзки с обществеността" в..

обновено на 22.07.24 в 09:56

Вечер с ролите на Катя Попова

На 21 януари 2024 г. се навършиха 100 години от рождението на една велика българка, която има кратък но впечатляващ живот с множество изяви у нас и по световните оперни сцени; наричана от италианската преса "българската Тебалди" – Катя Попова. Родена в Плевен, но покорила сърцата на любители и професионалисти в най-големите оперни театри и концертни зали..

публикувано на 20.07.24 в 08:10

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34