Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният "Шинел" на театър "Кредо" с юбилейно национално турне

30-годишен юбилей празнува първият спектакъл на театър "Кредо" – "Шинел“ по Н. В. Гогол. Това е знаков спектакъл за българския и световния театър, спечелил овациите на критиката и на три поколения зрители в България и по света.

"Шинел“ се играе от 1993 година до днес на сцената на театър 199 "Валентин Стойчев" в София, където се играят още два дълголетни спектакъла на театъра – "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен и "Дневникът на един луд" по Гогол.

Нина Димитрова, основател и артистичен директор на театър "Кредо", актриса и режисьор, е участник в "Шинел“ от създаването му до днес. Тя следва своя спектакъл по целия свят в продължение на 30 години и смята предаността към него за своя мисия: "Един световноизвестен писател казва: "Лошата книга развлича публиката, средна – въздейства на чувствата, най-добрата книга – озарява пътя. Не знам дали моята може да изпълни поне една от тези три задачи, но със сигурност моята цел е да озарявам пътя.“ И аз това се опитах да правя с моя "Шинел“ в продължение на 30 години – да озарявам пътя. Доколко съм успяла, това могат да кажат само онези, които са гледали спектакъла – тук и по света.”

От създаването на спектакъла до 2012 година в "Шинел“ играе актьорският тандем Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, които, заедно със Светлозар Гагов и Майа Петрова, са и създатели на спектакъла. От 2013 година до днес нов творчески тандем в "Шинел“ разнася славата на българската култура и театър по света – Нина Димитрова и Стелиан Радев.

За приноса към популяризирането на българския театър по света през 2008 година Съюзът на артистите в България присъжда на театър "Кредо“ специална награда "Икар“.

През 2009 година театър "Кредо“ е номиниран за европейската награда "Нови театрални реалности“, връчвана от Европейската комисия на творци, променили европейския и световен театър със своите иновации в областта на театралното изкуство.

"Шинел“ по Н. В. Гогол на театър "Кредо“ е спектакъл с уникална история. Той е най-дълго играният спектакъл в българския театър и най-аплодираният и награждаван български спектакъл по света в продължение на 30 години. От премиерата на спектакъла на 6 ноември 1992 г. на камерната сцена на Младежкия театър в София до днес, спектакълът има над 600 представления, изиграни на 9 езика, на над 200 международни фестивала по света и е отличен с 14 международни награди.

Турнето на театър "Кредо“ със спектакъла "Шинел“ започва през май и юни в градовете Бургас, Русе, Силистра и Добрич. Бургаската публика може да гледа хитовия спектакъл на 16 и 17 май 2022 г. на сцената на Бургаския държавен куклен театър от 19.30 ч. На сцената на Русенския държавен куклен театър спектакълът ще се играе в три поредни вечери – на 15, 16 и 17 юни 2022 г. от 19.00 ч. На 20 юни 2022 г. "Шинел“ ще гостува на сцената на Драматично-куклен театър Силистра от 19.00 ч, а на 22 юни 2022 г. на сцената на Държавен куклен театър в Добрич от 19.00 ч.

Юбилейното турне се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“ по проект "кредО!шинел!“ по програма "Едногодишен грант“. По същия проект до края на 2022 са предвидени и други инициативи за отбелязване на юбилея на театър "Кредо“ и на спектакъла.

Информация за юбилейната година на театър "Кредо“ можете да откриете на страницата на театъра и фейсбук страницата – Credo Theatre – Bulgaria.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – театър "Кредо“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зорница Гръмкова с първа фотографска изложба

Познаваме я като автор на две книги "Пътят на мравките" и "Те никога не казват" под името Зорница Гъркова, но и интересът ѝ към растителния свят не е отскоро. С фотографирането на растения тя също се занимава отдавна, експериментирйки със светлината. Затова изложбата ѝ в галерия Little Bird Place с куратор Десислава Димова се нарича "Subspecielucis...

публикувано на 01.03.24 в 09:25

Филм за прошката и нейните различни измерения

В кино "Одеон" се състоя премиерата на документалния филм "Пътуване към прошката". Режисьор е Ясен Григоров, а операторската работа е поверена на проф. Мартин Димитров. Филмът в продължение на 81 минути прави реалистичен и многопластов анализ на прошката през големите теми "религия", "политика", "изкуство", "възпитание" и "общество" базиран на..

публикувано на 01.03.24 в 08:45

Мариета Ценова събира фолклора и Фрида Кало в изложба

"Първата ми среща с тъкани от фолклора беше с останалото от гардеробите на двете ми баби – ръчно тъкана вълнa, копринен и памучен кенар, щамповани одеяла, солирани бръчници, дантелени покривки, завеси... Опитвах да науча повече за произхода им, техниките на създаване, декоративните мотиви, традиционни конструкции. Натъквах се на  сходни мотиви и цветове в..

публикувано на 01.03.24 в 08:05

Премиера на пърформанса "Behind you"

Новият танцов пърформанс "Behind you" ще има своята премиера на 1 март на сцената на Ялта Арт Руум. Работата на Филип Миланов и Елизабет Якимова е в стилистиката на солов танцов пърформанс: "Това е солов танцов пърформанс за връзката между съзнателните и безсъзнателните ни опити. Спомените се сливат и разделят, търсейки пътя си към..

публикувано на 29.02.24 в 17:25
Кирил Мерджански, Явор Гърдев, проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров

Вечер, посветена на поезията на Кирил Мерджански

Поредицата POIESIS/ POLEMOS – специфичен формат на Културния център в Софийския университет постави на фокус поезията на Кирил Мерджански. Водещ на вечерта беше режисьорът Явор Гърдев, който от своя страна беше поканил за разговора проф. Александър Кьосев и проф. Христо Тодоров. По скайп от Синсинати чухме и поета Кирил Мерджански. Проф. Кьосев..

публикувано на 29.02.24 в 15:34