Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Българската власт е доста уплашена и неадекватна, когато става дума за Русия

Адекватна ли е реакцията на властите срещу поддръжниците на руската агресия в Украйна

Манол Глишев: На нашите сънародници, които вярват, че НАТО е виновно, ще им мине в момента, в който Русия признае поражението си

Снимка: Евелина Стоянова

Каква трябва да е реакцията на властите срещу поддръжниците на руската агресия в Украйна и срещу крайнодесните, организиращи прояви в страната ни? Време за кратки въпроси и категорични отговори с общественика Манол Глишев и с политолога Огнян Минчев. В разговора се включва и Ивана Мурджева, както и редакторът Светла Тодорова.

Манол Глишев: "Хората от МВР мълчат. Обаче мълчат оглушително по време на самото си присъствие на разни публични събития. Очевиден факт, потвърден включително и от приказките на министър Рашков, че МВР в момента работи за Копейкин (Костадин Костадинов – бел.ред.), работи за Митрофанова... Всеки български гражданин, който поне веднъж е стъпвал на протест, е наясно, че МВР е винаги против демократите, против нормалните хора. МВР винаги – негласно, но реално – е за всякакви мракобесни сили – комуняги, съветофили, путинисти, хора, които желаят насилие и корупция в страната.

Проблемът не е, че Копейкин нарушава един от членовете на Наказателния кодекс, а в това, че този човек действително насажда фашизъм по начините, които знаем от едно време от Волен Сидеров, Каракачанов и разни други такива. Силно се надявам, че сегашният пик в популярността на Копейкин ще отмине, както и към предишните. По-необразованите и по-лековерните българи понякога обичат да се увличат по новите кандидати на славата, които обещават лесни решения на сложни проблеми, но бързо им минава, чакат нов месия, нов лъжец. На нашите сънародници, които вярват, че НАТО е виновно, ще им мине в момента, в който Русия просто признае поражението си."

Огнян Минчев: "Проблемът е в това, че българската власт е винаги доста уплашена и неадекватна, когато става дума за Русия. Като започнем от енергийните доставки на Русия, които ние се съгласяваме да получаваме на произволно установени цени и по произволно установени канали (както ни принудиха да направим един нов газопровод), и продължим с всички други сфери на двустранните отношения и зависимости, и стигайки до подобни знакови публични събития, на които руската Пета колона на практика демонстрира, че България е нейна завладяна територия. Българските власти би трябвало съвсем спокойно да забраняват част от тези демонстрации, а за друга част от тях пък да поставят категорични условия за това те да преминават публично в България по правилата на българските закони, а не по правилата на руските.

Властта е уплашена, тъй като руското влияние в България е структурно – то никога не е преставало. То преминава по стотици важни канали на въздействие на зависимост – през натрупаните през годините неформални връзки между българския политически елит и неговите руски/съветски партньори в специалните служби, в икономическите институции, в политическите структури. Преминава също и през една много мощна вълна на присъствие на руските разузнавателни служби в България. Преминава и през една изключително добре организирана и все по-добре ешелонирана система на хибридна война, на пропагандна война на Русия срещу България. Поради липсата на сериозен отпор от българска страна в продължение на едно десетилетие руската пропаганда успя да социализира две-три поколения българи в една картина на света, която повтаря заложената в пропагандната система на Русия."

Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теди Кацарова

ЧРД, Теди Кацарова! Продължавай да ни вдъхновяваш!

На днешния 29 март в София се ражда една певица, която обгръща сърцата на слушателите си в топлина и утеха, а нейните песни са като слънце, озаряващо с нежност и красота. Това е Теди Кацарова – артист с дарба да разтваря душата си пред публиката и да я запълва с изобилие от емоции.  В интервю за предаването "Нашият ден", Теди сподели..

обновено на 29.03.24 в 09:12

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59