Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

Снимка: bnt.bg

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредица за криптоизмамата на века – "One Coin" разказва "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стоянов, журналист от в. "Капитал“ и автор на поредицата с редактор Емилия Милчева.

Какво е Оne Coin

"Това е една измама – пирамида, маскирана зад фасадата на криптовалута. Оne Coin служи за прикритие на финансови измами. Според американските власти спечелената сумата е 4 милиарда долара, а измамените са 3 милиона души. Лъгани са, че купуват образователни пакети, но повечето хора не са и подозирали, че влагат толкова в тази измама. Всъщност Оne Coin продават мечта за бързо забогатяване."

Контролът не работи

"Според мен и медиите, и регулаторите не са били достатъчно бдителни. Такава огромна измама би трябвало да ги накара да действат. Българските разследващи органи – полиция и прокуратура, също би трябвало да са доста по-активни. Може би част от стратегията на Ружа Игнатова да направи офисите си в България е повлияна именно от това, че българските власти няма да проявят нужното ниво на бдителност."

На какво прилича Оne Coin

"Най-драстичния пример, който мога веднага да посоча, е КТБ. Макар паралелите да не са същите, защото едното е регулирана банка, докато другото е новопоявяваща се компания. Но за КТБ, както и за Оne Coin, имаше достатъчно изписано и от мен, и от други колеги в медиите за потенциалните проблеми вътре, за кредитирането на свързани лица в размери, които надхвърлят всякакви лимити. Въпреки това, докато не се стигна до конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски, нямаше никаква намеса от властите. Така че подобни казуси, където едни хора натрупват голямо състояние в България и се чувстват безнаказани, има доста. Това е най-стряскащата аналогия, която мога да направя."

Ако се свържа с Ружа Игнатова

"Бих я попитал имало ли е момент, в който е почувствала някакво угризение за това, което е направила. Защото за мен е странно чисто психологически, ако човек съзнателно прави една измама, с която знае, че ще има жертви с такива големи суми, би трябвало да има някакви морални дилеми, поне според мен. А на мен ми изглежда, че тя ги е нямала."

Ружа Игнатова изчезва безследно през 2017 година. Издирвана е от властите в Германия и САЩ с повдигнати обвинения. Брат ѝ е арестуван и се е признал за виновен. Въпреки всичко това, тя е в неизвестност и досега.

Как точно е ставала измамата и защо хората, които са били измамени, са повярвали в Оne Coin, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25