Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Николай Стоянов: Аналогията между Оne Coin и КТБ е стряскаща

Снимка: bnt.bg

Защо и как светът допусна да бъде измамен за милиони от българката Ружа Игнатова? За аудиодокументална поредица за криптоизмамата на века – "One Coin" разказва "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стоянов, журналист от в. "Капитал“ и автор на поредицата с редактор Емилия Милчева.

Какво е Оne Coin

"Това е една измама – пирамида, маскирана зад фасадата на криптовалута. Оne Coin служи за прикритие на финансови измами. Според американските власти спечелената сумата е 4 милиарда долара, а измамените са 3 милиона души. Лъгани са, че купуват образователни пакети, но повечето хора не са и подозирали, че влагат толкова в тази измама. Всъщност Оne Coin продават мечта за бързо забогатяване."

Контролът не работи

"Според мен и медиите, и регулаторите не са били достатъчно бдителни. Такава огромна измама би трябвало да ги накара да действат. Българските разследващи органи – полиция и прокуратура, също би трябвало да са доста по-активни. Може би част от стратегията на Ружа Игнатова да направи офисите си в България е повлияна именно от това, че българските власти няма да проявят нужното ниво на бдителност."

На какво прилича Оne Coin

"Най-драстичния пример, който мога веднага да посоча, е КТБ. Макар паралелите да не са същите, защото едното е регулирана банка, докато другото е новопоявяваща се компания. Но за КТБ, както и за Оne Coin, имаше достатъчно изписано и от мен, и от други колеги в медиите за потенциалните проблеми вътре, за кредитирането на свързани лица в размери, които надхвърлят всякакви лимити. Въпреки това, докато не се стигна до конфликта между Цветан Василев и Делян Пеевски, нямаше никаква намеса от властите. Така че подобни казуси, където едни хора натрупват голямо състояние в България и се чувстват безнаказани, има доста. Това е най-стряскащата аналогия, която мога да направя."

Ако се свържа с Ружа Игнатова

"Бих я попитал имало ли е момент, в който е почувствала някакво угризение за това, което е направила. Защото за мен е странно чисто психологически, ако човек съзнателно прави една измама, с която знае, че ще има жертви с такива големи суми, би трябвало да има някакви морални дилеми, поне според мен. А на мен ми изглежда, че тя ги е нямала."

Ружа Игнатова изчезва безследно през 2017 година. Издирвана е от властите в Германия и САЩ с повдигнати обвинения. Брат ѝ е арестуван и се е признал за виновен. Въпреки всичко това, тя е в неизвестност и досега.

Как точно е ставала измамата и защо хората, които са били измамени, са повярвали в Оne Coin, можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Беседата на Христос със самарянката, мозайка от VI в. от Равена

Живата вода

Благодатта и словото Божие са живата вода, чиито свойства разкрива Богочовекът в беседата си със самарянката. Христовата благодат се получава от всеки християнин при кръщението му, а след това той редовно я получава при тайнството Евхаристия. Като получава тази благодат, човек не само се ползва от нея, а стига да я приеме безкористно и с вяра, то..

публикувано на 22.05.22 в 09:05
Проф. Евгений Дайнов

Русия – страната, в която властва страхът

Що за народ са руснаците и защо са способни на такива злини? Греши ли Западът, прилагайки собствените си ценности към Русия? Как руската пропаганда създава циничен образ на света пред своите граждани? Кое доведе до пълното оглупяване на руския народ, според Евгения Албац, главен редактор на списанието “The New Times”. Коментар в "Мрежата“ прави..

публикувано на 21.05.22 в 11:10

На гости в село Богданово

Село Богданово се намира на 12 км от град Нова Загора , на 66 км от областния град Сливен , и на около 50 км от Стара Загора. То е малко, китно селце, с парк в центъра, в което живеят около 200 човека. Известно е в района с трудолюбивите си жители, а основния поминък е земеделие и животновъдство. В покрайнините на селото има изграден модерен..

публикувано на 21.05.22 в 10:20

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30