Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Обекти на тежестта" на Александър Лазарков

7
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

"Обекти на тежестта" е името на самостоятелна изложба на младия визуален артист – Александър Лазарков в столичната галерия "Little Bird Place". Куратори на проекта са Теодора Константинова и Радослав Механджийски. Младият визуален артист поставя под въпрос понятието за "тежест", доколко самите ние сме зависими от физичните явления, доколко ги разпознаваме и доколко ясна е взаимовръзката ни с тях? Произведенията са резултат от множество експерименти с материали, техники и предизвикателствата на техните (не)възможни взаимодействия. Като един изобретател, Александър Лазарков ни повежда по пътя на неподозираните сигурни неща. Александър Лазарков завършва специалност "Графика" в Националната Художествена Академия. Вълнува се от експериментирането с идеи и изразни средства, непрестанно изненадва с нови подходи и интерпретации на теми от сферите на биологията, екологията, химията, физиката и психологията. През 2020 г. печели конкурса "Cubos del tentaciones" в Билбао, Испания. Той е и един от резидентите в "Little Bird Artist Residency" в село Лещен през 2020 г.(Съвместна инициатива на "Little Bird Place" и "Art & Culture Today"). През 2021 г. Александър е номиниран за престижната награда за млади художници БАЗА, а чрез четене  сферата на физиката се провокира да създаде тази изложба:


"Когато започнах да чета повече за физиката и квантовата физика, беше неизбежно да достигна до теорията на Айнщайн и открих константата гравитация и че всичко зависи от нея. Технически самата изложба използва материали и елементи очевадно тежки като камъни – но и светлина, която се опитах да натурализирам по някакъв начин. Също така и магнитни взаимодействия. Препратките са доста видими. С камъните съм направил облак от тежестта, защото облакът символизира нещо, което не докосваме, но приемаме за нещо много леко. Такива паралели са интересни. Пречупването на нещата през нас."


В изложбата Александър използва понятието за "тежест" както във физичен, така и в метафорично-психологически смисъл. Паралелите са между тежестта, обектите, подвластни на нея и тяхната аналогия с нас самите. Изложбата може да бъде видяна до 20-ти май в галерия "Литл Бърд плейс".

Александър Лазарков и Ангелина Грозева
Повече чуйте в звуковия файл в разговора с Александър Лазарков.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединени в различията си или разединени в интересите си

Първо се подава едната ръка, след нея и другата. Тялото стои твърдо на повърхността, независимо каква е тя, готово да преодолее всичко. Ръцете вече са опънати като струни и чакат. Чакат другото тяло да се отпусне в тях. Човекът в тялото е чел Хемингуей, знае, че най-добрият начин да разбере дали може да има доверие на някого, е да му се довери. Или..

публикувано на 18.05.22 в 09:05

18 май – Международен ден на музеите

На 18 май се отбелязва Международният  ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повишат информираността и ролята на музеите в обществото . Решението на 18 май да се отбелязва Деня на музеите е взето през 1977 г. в Москва на ХІ генерална конференция на Международния съвет на музеите, а година по-късно вече..

публикувано на 18.05.22 в 08:48
Веско Ешкенази (вляво), Вероника Тодорова и Георги Милтиядов

Веско Ешкенази и Вероника Тодорова отново ще очароват българската публика

След като миналата година виртуозите Веско Ешкенази – цигулка, и Вероника Тодорова – акордеон, буквално взривиха интернет пространството още с първото си съвместно изпълнение на "Либер танго" от Пиацола на репетиция за юбилейното турне на големия цигулар "Веско Ешкенази на 50", заснето спонтанно в любителско видео, двамата изпълнители със световни..

публикувано на 17.05.22 в 18:05

50 чудеса на света, събрани в "Антология на миражите"

Прочути забележителности описват в пътеписите си български журналисти и пътешественици, чиито впечатления и автентични цветни снимки са събрани в съвсем новата "Антология на миражите". Тя тепърва ще бъде представена у нас и по света – доверяват издателите. В наши гидове се превъплъщават авторите, добре познати от телевизионния и радиоефир,..

публикувано на 17.05.22 в 15:45

Културата на бързи обороти – 9-15 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 15 май. До 19 май ще продължи 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", тази година под надслов „Танцувай, за да те танцуват, движи се, за..

публикувано на 17.05.22 в 14:45