Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 14 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева и Иван Драгнев
• Гости: Михаела Найденова (Ember & Dust) и Ненчо Стефанов NinYo (Торнадо, Тома) участници в единствения ежегоден фестивал на барабаните в България "Sofia Drum Fest", който ще се проведе за 3-ти път на 15 май. Събитието се организира от Боян"Бонзи" Георгиев, барабаниста на Odd Crew. За пръв път фестивалът ще бъде с  международно присъствие в лицето на барабанистите на "Nile" и "Septic Flesh" – Джордж Колиас и Керим Лехнер.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Явлението "бял блус" – "Cream" и "Blind Faith" – първите супергрупи интерпретиращи блуса, но с европейско звучене.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Румяна Дилова, Илия Луков, Костадин Гугов, Формация "Илиев" и други

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Дражево, общ. Тунджа, Ямболска област.
С председателите на читалището и пенсионерския клуб, читалищния секретар и самодейци от фолклорната група  говорим за историята и настоящето на населеното място, за читалището, клуба на пенсионера, черквата, поминъка, младите хора, делниците и празниците.
(втора част)

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Златната ябълка: Симона, Людмила и Мишел от 140 средно училище "Иван Богоров" (гр. София) се изправят един срещу друг за мястото на втори финалист за месец май.
• История на изкуството за деца: кой е хърватският поет Иван Гундулич и как е създадено изображението на Колелото на живота в църквата "Рожденство Христово" в Арбанаси.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
Кога и от какво страда човешката кожа? – въпрос към дерматолога доц. Жана Казанджиева, който задаваме в затихваща пандемия и в очакване на експлозивно лято. Акценти: диапазонът на болестите от екзема до обрив, уртикария и псориазис, границата между алергия и болестен процес, какво ни "завеща" Ковид пандемията? И още: лято и кожа, бенките – признак на меланом, алергии, причинени от кремове, парфюми и лекарства?

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: на Световния ден на прелетните птици ще "литнем" до село Белозем, за да се включим във фестивала на Белия щъркел.
• Семейна рецепта: тя ще дойде от сърцето на Странджа и по-точно село Бродилово, където тази събота ще се проведе и кулинарен конкурс – ястие със зелении в рамките на вкусния и свеж Фестивал на зелениката.
• Ще се потопим в магичния свят на свободното гмуркане, а Силвия Рашкова ще ни разкаже за страстта си към този спорт и предстоящото през юни у нас световно първенство по свободно гмуркане.
• От другата страна; ден преди Международния ден на семейството със семейния терапевт Христина Димитрова ще поговорим за новите предизвикателства в семейния живот, за мъдрите раздели и способността да умеем да приемаме другият.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъдат Христина Симеонова и Елица Митова. Христина е журналист с богата биография, преводач и едно от най-новите попълнения в творческия състав на програма "Христо Ботев", а нейната дъщеря Елица е избрала флейтата и нейния нежен звук като поле за развиване на своя талант.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Малки истории за големи музиканти" – забавни случки от живота на Артур Никиш, Леополд Стоковски и Ян Кипура.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
От Принца до Трона на Алкирия
Робърт Блонд, автор на книги-игри от средата на 90-те години, се завръща. Завръща се като Богдан Русев, който е бил Робърт Блонд, писал е под този псевдоним. Връщането е към света от изключително популярната книга-игра "Принцът на Алкирия". Русев отдава дължимото на жанра, в който се е родила Алкирия, но всъщност пише фентъзи за възрастни. Не само възрастни, прекарали тийнейджърството си в четене и игри за магове и вълшебни еликсири, но и такива, които са имали само бегъл или никакъв досег с естетиката на фентъзи литературата. Разговор за "Тронът на Алкирия", как порастват писателите и читателите, за игрите и магиите на зрелостта.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Андре Превен е от малкото артисти в музиката от 20 век, който успява с невероятна лекота да се преобрази в различните стилове. Той владее до съвършенство коренно различни музикални жанрове и да постига успех във всичко до което се докосне, Андре Превен заслужава внимание и днес, почти 100 години от неговото рождение. Блестящ пианист и в джаза, и в класическата музика, музикантът е и един от световно известните диригенти на симфонични оркестри. Германецът е почитан композитор и аранжор в Холивуд, създател на серия албуми с популярна музика. Талантът му е съизмерим с този на вундеркинд, тъй като още на 6 годишна възраст Андре Превен е приет във Висше училище в родната си страна. Уви, това се случва малко преди началото на Втората световна война и е принуден да напусне заради еврейския си произход.

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Европейската нощ на музеите – 2022 г.
За осемнайсети път българските музеи и художествени галерии участват в инициативата "Европейска нощ на музеите", която е посветена на Международния ден на музеите – 18 май. В това предаване ни гостува г-жа Мария Конакчиева – "Връзки с обществеността" на Френския институт в София. Тя ще ни разкаже за интересните прояви, организирани от Френския институт, както и ще ни припомни накратко историята на този своеобразен музеен фестивал, който отдавна не е само европейски, а вече се отбелязва и в много държави по всички континенти. "Европейската нощ на музеите" е най-оригиналната и най-успешна инициатива, допринесла за популяризирането на дейността на музеите и художествените галерии по целия свят. По телефона ще направим връзка и с някои от музеите в страната, за да разберем какви разнообразни и интересни събития са подготвили те за своята публика.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Eдна от най-търсените банди на новата сръбска рок сцена – "Неозбилни песимисти" ("Несериозните песимисти"), на нов глас. Войводинските селяци с оптимистични възгледи за социално-културното ни битие продължават да тряскат стил, определен от тях самите като антиглобален етно пънк и ска кор фънк.
• "Болшой театър" отмени балета "Нуреев" на Кирил Серебрянников заради антивоенната позиция на режисьора му, по същите причини от майската програма отпада и оперната постановка "Дон Паскуале" на Тимофей Кулябин. Държавната академична институция в Москва беше принудена да свали творбите заради изявления на създателите им срещу т. н. "военна операция" в Украйна.
- Известният пионер на руския рок Виктор Цой – герой на Кирил Серебрянников ("Лято", "Рагин", "Креватни сцени", "Студентът" и др.)
- Емблематичната рок звезда Стас Намин представя режисьора, а и дългоочаквани нови записи с прочутата група "Цветя", основана през далечната 1969 година. Робърт де Ниро, Арнолд Шварценегер, Куинси Джоунс, легендарните "Пинк Флойд" и U2 специални гости в създадения от него център SNC.
Те бяха на 20 години в България от края на 80-те. Свиреха различни стилове и се бунтуваха срещу системата и соц-а. Може би бяха последните, облагодетелствани с нещо конкретно, срещу което да се бунтуват. Всяка група тогава свиреше свой собствен стил, макар че феновете бяха метъли, пънкари и уейвъри. Самата им музика беше бунт – саркастичен и пародиен (Контрол), плашещ и скверен (Кале), директен и напорист (Ахат), нежен, мрачен и извисяващ (Нова Генерация), нихилистичен и неуязвим (Ревю), артистичен и отчужден (Виолетов Генерал) или сърдит, шумен и загрижен (Ера), с които дойде, за съжаление, тъй чаканият и бленуван - но за нещастие, неуспешен преход, и с това - неосъществена мечта, за по-светло бъдеще... 35 години от митичния първи софийски рок фестивал в Летния театър - днешната "Борисова градина", тогава Парка на свободата с участието на "Хелиос", "Субдибула", "Атлас", Димитър Воев и "Кале", "Апокалипсис", "Тротил", "Фарс", "Контрол", "Ахат", "Тестамент", "Ера", "Соларис"... Всичко за събитието от първа ръка - разговор с организатора и селекционер на фестивала Венци Дреников ("Субдибула") за:
- Историята на фестивала
- Ролята на Университетския клуб за естетическо възпитание към СУ и Шесто управление на ДС в провеждането на събитието
- Дръпнаха ли наистина шалтера на Митко Воев и Кале?
- "Субдибула" на 35 години. Кое мотивира бандата да се върне в студиото за нови песни? (и самите нови песни - "Джуди" и "Деликатно мълчание"
- Дамското попълнение във формацията
• ЧРД на една от най-големите млади поп звезди в Словения и автор на песни - Zan Sercic.
• На хоризонта: тежко се задава секстетът Ildaruni. Арменците пристигат с паган метъл, микс от безмилостен интензивен блек и старинни фолклорни мелодии, за концерт в столичния клуб Live & Loud на 20 май. Хедлайнърите ще бъдат подгряти от пловдивчаните "Фрея" и дебют пред публика на супегрупата Вlack:I, създадена през март 2020 година от членове на Scolos и Dimholt.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 464 – "Цветя от Украйна"
Гост: режисьорът Виктор Тръпков.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
Сериал: "Радиото"
"АртЕфир" от Теодор Иванов, Даниела Манолова, Любомира Константинова, Николета Атанасова – 11 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Маршрути около Велико Търново, интервю с директора на Регионалния исторически музей в града Иван Църов.
• Зелени маршрути: Странджа и годишната доброволческа акцията за почистване на района.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Светлана Димитрова
Честит рожден ден на великолепната Стефка Евстатиева, която разказва за интересни случки и срещи от творческата си биография.
Ще звучат фрагменти от нейни знакови участия в оперни спектакли:
• "Дон Карлос" на Джузепе Верди с участието на Стефка Евстатиева – Елизабет, Калуди Калудов – Дон Карлос, Никола Гюзелев – крал Филип, хор и оркестър на Софийската опера, диригент Иван Маринов, дапис от 1988 г.
• "Княз Игор" на Александър Бородин с участието на Стефка Евстатиева – Ярославна, Никола Гюзелев – княз Галицки, хор на Софийската опера, фестивален оркестър, диригент Емил Чакъров, запис от 1987 г.
• "Дама Пика" на Пьотр Илич Чайковски с участието на Стефка Евстатиева – Лиза, Виеслав Охман – Герман, Фестивален оркестър, диригент Емил Чакъров, запис от 1992 г.
• "Снежанка" на Николай Римски-Корсаков с участието на Елена Зименкова – Снежанка, Стефка Евстатиева – Купава, Никола Гюзелев – Дядо Мраз, Аврам Андреев – Берендей, Стефка Минева – Лел, Любомир Виденов – Мизгир, хор и СО на БНР, диригент Стоян Ангелов, запис от 1985 г.
• "Трубадур" от Джузепе Верди с участието на Стефса Евстатиева – Леонора, Стефка Минева – Азучена, Иван Велчев – Манрико, Никола Смочевски – граф ди Луна, Иван Василев - Рюиц, хор и оркестър на Старозагорската опера, диригент Веселин Ненов, запис от 22.11.1982 г.
• "Мефикстофел" на Ариго Бойто с участието на Никола Гюзелев – Мефистофел, Калуди Калудов – Фауст, Стефка Евстатиева – Маргарита, хор и оркестър на Софийската опера, диригент Иван Маринов, запис от 10.06.1983 г.
• "Андре Шение" на Умберто Джордано с участието на Стефка Евстатиева – Мадалена, Здравко Гаджев – Андре Шение, хор и оркестър на Софийската опера, диригент Асен Найденов, запис от 1979 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10